Přeskočit na hlavní obsah

Dobrodružná kniha pro malé čtenáře


Když na ostrov Joya dorazil guvernér Adori, bylo lidem zakázáno opustit město Gromera a pohybovat se dál po ostrově. Isabelle tak nezbývá nic jiného, než si představovat, jak to za hranicemi města vypadá. Jakožto dcera kartografa sní o tom, že ostrov jednou celý zmapuje. Jenže pak se začnou dít špatné věci - jedna Isabellina spolužačka je zabita a guvernér s tím očividně nehodlá nic dělat. Isabelle se proto pohádá s Lupe, dcerou guvernéra a její kamarádkou. Lupe chce Isabelle dokázat, že za něco stojí, takže se vydává na Zapomenuté území pátrat po vrahovi. Podaří se najít Lupe dřív, než se jí stane něco strašného? A co když za hranicemi najdou mnohem větší zlo, než čekají?

Kiran Millwood Hargrave je britská autorka, která píše poezii, divadelní hry a teď i knihy pro děti. Dívka z inkoustu a hvězd slavila ve Velké Británii nebývalý úspěch - kniha vyhrála britské ocenění pro dětskou knihu roku a také knižní ocenění knihkupectví Waterstones. Autorka vydala ještě druhou knihu pro děti jménem The Island at the End of Everything.

Vzhledem k těm oceněním se vůbec nedivím, že se nakladatelství Fragment rozhodlo tuhle knihu vydat, i když si sama nejsem úplně jistá, proč zrovna tahle kniha ta ocenění získala, ale k tomu se ještě dostanu. Na úvod bych chtěla vyzdvihnout, že graficky je ta kniha překrásně zpracovaná. Ani na jediné stránce nechybí nějaká ilustrace a už u toho reading copy je to pastva pro oči, takže finální kniha bude určitě neskutečná! A samozřejmě nechybí ani mapy.

Dále musím jasně uvést, že tohle je kniha pro děti. Přestože je hlavní hrdince třináct let, místy zní spíše jako osmiletá, proto si myslím, že kniha cílí na to mladší publikum, zhruba kolem deseti let, ale možná by to zvládl někdo i nižšího věku. Tohle naneštěstí není ten typ dětské knihy, co by šla napříč věkovým kategoriím a dospělému čtenáři podle mě nemá co nabídnout. 

Autorčin styl psaní není ničím výjimečný, fakt hodně výrazně dětský a dost zjednodušující, i když je díky tomu snadné knihu přečíst rychle.

Po příběhové stránce je to trochu větší zmatek. Docela mi trvalo, než jsem se pořádně zorientovala a dala jsem si dohromady, o co se tu bude jednat. Tím hodně trpí ta první polovina knihy, trochu to na mě působilo tak, že si autorka nebyla jistá, jakým směrem se bude chtít vydat. Ovšem s druhou polovinou se začal příběh zlepšovat. Najednou to získalo jasnější obrysy a odhalilo se, že půjde o takový klasičtější boj dobra se zlem. Ukázalo se, že autorka má dobrý nápad. Jen ho podle mě pojala lehce nešikovně. Kdyby už od začátku pracovala na této části příběhu, mohla tomu dát větší hloubku, mohlo to být napínavější a dobrodružnější. Zakončení bylo překvapivé, posunulo to příběh na výrazněji jinou rovinu a musím říct, že to se z příběhu autorce povedlo asi nejvíce. 



Když nad tím tak přemýšlím, ta druhá polovina příběhu docela připomíná pohádku Odvážná Vaiana (Moana), takže jestli ve svém okolí máte dítě, které ten příběh miluje, možná by ho tato kniha mohla zaujmout. 

Svět je takovým odrazem toho našeho, i když je fiktivní. Od našeho se liší hlavní tím, že zde ožívají báje a legendy. Nechybí špetka magie. Kniha obsahuje spoustu zajímavých drobností, avšak autorka kvůli svému zjednodušení opět nezabíhá příliš do detailů.

Postavy mě moc neoslovily, ale nedokážu odhadnout, co by na ně řeklo dítě, na které je kniha cílena. U spousty jsem byla absolutně zmatená jejich jednáním, která se odvíjela podle toho, jak se to zrovna hodilo. Jistě, nečekám u dětské knihy výraznou psychologii postav, avšak většinou si dokážu najít favorita, kterému držím palce. Líbilo se mi, že se s druhou polovinou knihy začala autorka více zaměřovat na přátelství mezi Isabelle a Lupe. Kdyby té otázce přátelství dávala už od začátku větší váhu, postavila na tom ten příběh, byla bych mnohem spokojenější.

Na mé poměry celkově kniha obsahuje spoustu nedořešených a nedovysvětlených věcí. Místy je to nedotažené. Je to škoda, protože kdyby tam tyhle věci nebyly, kniha by se mi líbila o něco víc.

Rozhodně si nemyslím, že by Dívka z inkoustu a hvězd byla vyloženě špatná. Avšak skutečně je cílovým čtenářem hlavně dítě, které já už dávno nejsem. Nicméně i v konkurenci dalších dětských knih je to spíše průměrné čtení, přestože se kniha s druhou polovinou zlepšila. No a samozřejmě nejkrásnější je na ní ta grafika. 

Nemyslím si, že kniha osloví čtenáře staršího patnácti let, ale mladšího čtenáře by mohla. Obzvlášť jestli se mu líbila ta pohádka Vaiana, jak jsem zmiňovala už výše. To je za mě cílová skupina, které bych knihu mohla doporučit.

Číselné hodnocení je 50%

Za recenzní reading copy děkuji společnosti Albatrosmedia.
Kniha vychází u nakladatelství Fragment 14. listopadu. 
Objednat si ji můžete na stránkách e-shopu.

Údaje o knize
Český název: Dívka z inkoustu a hvězd
Originální název: The Girl of Ink and Stars
Autor: Kiran Millwood Hargrave
Přeložil: Kryštof Herold
Nakladatelství: Fragment, 2017
Počet stran, vazba: 232 stran, paperback
Hodnocení na GoodReads: 3,75/5 (3 280 hodnotících)

Komentáře

  1. Povedená recenze :) Knihu mám doma, chystám se na ni ovšem s obavami, protože zatím to moc nevypadá jako že bych byla ta správná cílová kategorie :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hej, bojím se, že většina z nás není ta správná věková kategorie. :D Ale je to rychlé čtení, moc u toho nemusíš přemýšlet, takže na oddechnutí to není tak špatné. :)

      Vymazat
  2. Hm, proč jsem si jen myslela, že jde o nějakou contemporary knížku :D cílovka uplně nejsem, ale jako oddechové čtení.. proč ne :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ha, ha, tak to by mě taky zajímalo. :D Když do toho půjdeš s vědomím, že je to kniha pro děti, možná se ti to bude líbit trochu víc. Já jsem upřímně netušila, že je to cílené na tuhle věkovou kategorii, takže jsem čekala něco jiného, než jsem dostala.

      Vymazat
  3. mne sa vždy páčila tá obálka, ale téma ma nijak zvlášť nezaujala 8/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta obálka je fakt pěkná, ale jinak je to vážně kniha pro malé děti, no. :)

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Tipy na knihy v angličtině

V posledních měsících jsem přečetla pár anglických knížek, o kterých jsem se zde na blogu vůbec nezmínila, vzhledem k mé neaktivitě. Nicméně teď zpětně mě to mrzí, proto jsem se rozhodla, že vám sepíšu tipy na anglické knížky z poslední doby, většinou se jedná o loňské novinky či o novinky ze začátku tohoto roku. Snad někdo z vás shledá tato doporučení nápomocná!