Přeskočit na hlavní obsah

Folklórní příběhy za světa Grišů


Přistupte blíž a zaposlouchejte se do příběhů o netvorech, kteří ne vždy jsou tací, jak se zdají, a o lidech, kteří nejsou tak dobří, jak předstírají. Slyšte příběhy o lidské chamtivosti, pýše a zradě. Nechte se okouzlit tajemnou, magickou a mnohdy mrazivou atmosférou. Ale pozor! Ne každého čeká šťastný konec a ne pro každého je tu konec spravedlivý. Tak co, chcete slyšet víc?

Leigh Bardugo je americká autorka, která do podvědomí čtenářů vstoupila už s trilogií Griša. Nicméně skutečnou popularitu si vydobyla až s dilogií Šest vran. Právě do světa, který v těchto sériích představila, patří i sbírka pohádek a folklórních příběhů The Language of Thorns: Midnight Tales and Dangerous Magic. Do světa grišů se plánuje vrátit s knihou / sérií Kign of Scars.

Kniha obsahuje šest příběhů a jsou rozdělený podle země, za které pochází. Z toho tři jsou z Ravky, ty byly už dříve publikovány jako bonusový materiál k trilogii Griša. Možná si říkáte, jestli se ta kniha vyplatí, když si půlku příběhů můžete přečíst online? No a já říkám, že rozhodně ano. A to už jen kvůli tomu, jak krásná ta celá kniha je. Mluvíme-li o vzhledu, tak je po všech stránkách naprosto vymazlená. Obsahuje dokonalé ilustrace, které jsou jedinečné v tom, že s každou přibývající stránkou přibude k ilustraci nová část. Celý obraz máte pak na konci příběhu. Sara Kipin se rozhodla pro kombinaci modré a červené a jejich střídání, za sebe říkám, že šlo o rozhodnutí perfektní!

Tak když už jsem vychválila vzhled knihy (a že to nemyslím jen tak - fakt je to jedna z nejkrásnějších knížek, co vlastním!), podíváme se i na ten obsah, co říkáte?

První příběh se jmenuje Ayama and the Thorn Wood a pochází ze Zemeni. Tento příběh je z části inspirovaný mýtem o Mínotaurovi, to je jasné už po pár stránkách. Nicméně i když tam podobnost najít můžete, celé se to ubírá úplně jiným směrem a také to úplně jinak končí. Hlavními hrdiny je jak netvor, tak i dívka Ayama, oba projdou svou vlastní proměnou. Nechci úplně detailně zabíhat do děje, ale vězte, že mě to vskutku okouzlilo a závěr mě překvapil.



Dále následují tři příběhy z Ravky, jelikož jsem je četla už dříve, byl to pro mě re-reading. Ovšem všechny se mi líbily stejně jako napoprvé. 
The Too-Clever Fox má za hlavní hrdiny zvířata, možná by se v tom daly najít i prvky bajky. Do lesa zvířat přichází obávaný lovec, a když začnou jednotlivý členové pomalu mizet, rozhodne se s tím lišák Koja něco dělat. Tohle bylo krásným příkladem toho, že není všechno zlato, co se třpytí. 
The Witch of Duva je, jak autorka sama na konci píše, založeno na pohádce O perníkové chaloupce. Řekla bych, že tenhle příběh je ze všech nejtemnější a nejvíce znepokojivý. Jenže já ho mám paradoxně snad nejradši, nebo jsem měla, dokud jsem všechny povídky nepřečetla. Každopádně patří k mým oblíbencům a to právě i proto, jaké nečekané zvraty obsahuje. 
Za to Little Knife je naprosto okouzlující. Dle mého nejmagičtější ze všech. Hlavní hrdinka je tak krásná, že musí svou tvář schovávat pod závojem, aby se o ni nezačali ostatní prát. Její otec se jí rozhodne provdat, avšak jde mu o zisk a ne o to, co jeho dcera cítí a sama chce. Tenhle příběh má asi to nejkrásnější zakončení ze všech. 

Pátý příběh se jmenuje The Soldier Prince a pochází z Kerchu a musím říct, že obsahem k této zemi vážně sedí. U tohoto se autorka inspirovala Louskáčkem, ale přišlo mi, že tam trochu vidím i z pohádky Cínový vojáček. Přestože se mi to líbilo, zakončení mě překvapilo, ale jinak mě to zasáhlo asi nejméně a úplně nemám potřebu to někdy číst znovu.

A poslední povídkou je When Water Sang Fire a je z Fjerdanu. A tohle je právě příběh, který pro mě překonal The Witch of Duva a teď ho oficiálně označuji za svůj nejoblíbenější. Také je ze všech nejdelší. Je inspirován Malou mořskou vílou a konkrétně se zaměřuje na osudy čarodějnice Uršuly. Což se tedy projeví hlavně ke konci. Strašně, strašně se mi líbil ten nápad, že magie mořské panny je spojena s jejím zpěvem. Jo a fascinovala mě tam jedna postava, u které jsem si pořád říkala, jestli ji z Griša trilogie náhodou neznáme. Nu, těžko říct. Každopádně tohle bylo epické a já po dočtení strašně chtěla pokračování. Bože, už mi někdo to převyprávění Malé mořské víly napište! 

Kdyby to náhodou nebylo jasné, tuto sbírku příběhů můžete číst i bez znalosti Griša trilogie. Přímo s grišou se tam setkáte jen v pár případech, ale určitě byste z popisu pochopili, o co se jedná. Nejsou tam ani žádné spoilery, tohle s hlavními příběhy nemá nic moc společného. Svým způsobem by se některé texty daly označit i za retellingy. Ve finále ale jde hlavně o originální, folklórní příběhy a pohádky, které jen dodávají na bohatosti celému Grishaverse. 

Knihu samozřejmě mohu jedině vřele doporučit. Právě na těchto povídkách Leigh Bardugo ukazuje, jak nadanou vypravěčkou je. Dokáže navodit neskutečnou atmosféru, je to jakoby vám příběhy vyprávěl někdo za dlouhých nocí, aby vás poučil, co je správné a co ne. Jde o staré dobré pohádky ve stylu bratří Grimmů a tím nemyslím ty upravené verze pro děti, které by se těch původních až moc bály.

Číselně hodnotím 100%, protože je ta kniha perfektní jak po obsahové, tak po vzhledové stránce.

P.S. - Práva na české vydání jsou už v řešení!

Údaje o knize
Název: The Language of Thorns: Midnight Tales and Dangerous Magic
Autor: Leigh Bardugo
Ilustrovala: Sara Kipin
Nakladatelství: Orion Children's Books, 2017
Počet stran, vazba: 279 stran, hardback
Hodnocení na GoodReads: 4,55/5 (2 301 hodnotících)

Komentáře

  1. och vyzerá to fakt skvelo. Veľmi som premýšľala či si to prečítam, lebo som si myslela, že to bude niečo ako Stars Above od Marissy Meyer, čo ma až tak nebavilo, ale fakt to vyzerá super. hmmm, žeby si to kúpim nakoniec? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stars Above jsem ještě nečetla, ale pokud se nepletu, tam ty příběhy přímo souvisí s tou sérií, že? Jestli ano, tak tohle od Leigh je něco jiného. :) Kdyžtak si zkus přečíst ty příběhy z Ravky, ty najdeš online, ať máš představu, o co zhruba jde. :) Každopádně už jenom kvůli těm ilustracím to stojí za pořízení. :D :)

      Vymazat
  2. Kniha vyzerá krásne, mám rada, keď je skvelá nielen obsahom, ale aj grafikou a obálkou a táto presne tak vyzerá. Vďaka za recenziu, určite si budem strážiť české vydanie, ktoré dúfam, bude :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, je úplně nádherná! A to má i různě barevná písma! :) Já myslím, že české vydání bude. Ale kdo ví, třeba se toho dočkáte i slovensky? :)

      Vymazat
  3. Vyzerá nádherne! The Witch of Duva som čítala a naozaj ma to prekvapilo. Teraz si ma celkom navnadila, pretože jedna vec je to mať v čítačke, ale druhá vec je mať toto nádherné vydanie doma. :3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, přesně - ta krása této knihy ve čtečce určitě nevynikne tak jako u fyzického výtisku! :) Jestli se ti The Witch of Duva líbilo (ta ilustrace v recenzi patří k tomuto příběhu), budou se ti líbit i ty další. :)

      Vymazat
  4. Já mám Leigh Bardugo hrozně ráda - zatím jsem sice četla z každé série jen první díly, ale i to mě očarovalo. A tady - jestli mě nezaujaly náměty jednotlivých povídek (jakože zaujaly), po grafické stránce je to něco úchvatného. Nejvíc mě láká asi Little Knife. Jestli knížka vyjde v čj - což tak tedy vypadá - určitě po ní sáhnu, i když myslím, že bych se po ní časem porozhlédla klidně i v angličtině, kdyby na sůl nebylo :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také mám Leigh ráda, kromě Wonder Woman (na kterou se ale chystám) jsem od ní četla všechno. :) Jo, ta knížka je fakt nádherná. Už jen po stránce vzhledu se ostatním vymyká. :) Také si myslím, že české vydání bude. ;) :)

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Tipy na knihy v angličtině

V posledních měsících jsem přečetla pár anglických knížek, o kterých jsem se zde na blogu vůbec nezmínila, vzhledem k mé neaktivitě. Nicméně teď zpětně mě to mrzí, proto jsem se rozhodla, že vám sepíšu tipy na anglické knížky z poslední doby, většinou se jedná o loňské novinky či o novinky ze začátku tohoto roku. Snad někdo z vás shledá tato doporučení nápomocná!