Přeskočit na hlavní obsah

Kniha s fantastickým světem v oblacích


Aza Ray nemůže pořádně dýchat. Už odmalička trpí onemocněním plic, které je tak vzácné, že se jmenuje po ní, protože je jediná na světě, kdo ho má. Ohledně jejího onemocnění se lékaři pořádně shodují jen na jedné věci - když se dožije šestnácti let, bude to zázrak. Jenže její šestnácté narozeniny se kvapem blíží. Azin stav se začíná zhoršovat. A pak spatří na obloze loď. Dokonce začne slyšet hlas, který ji volá. Aza si myslí, že jsou to halucinace, které souvisí s jejím stavem, ale co když to tak není? Co když je tam v oblacích celý další svět?

Maria Dahvana Headley je americká autorka a redaktorka. Na svém kontě má několik úspěšných životopisných románů. Magonie je její první kniha zaměřená na mladé publikum, na tu navázala druhým dílem jménem Aerie.

Magonie je ten typ knihy, co mě zaujala už při jejím vydání v angličtině, ale ke které jsem se kvůli nedostatku času nikdy nedostala. Na mém radaru se objevila díky tomu, že na obálce anglického vydání byla na ni pochvalná slova od Neila Gaimana, což je autor, jehož vkusu věřím. No a abych byla trochu povrchní - ta obálka! Ach, musím říct, že na pohled je kniha prostě neskutečně krásná. 

Do Magonie jsem se tedy pustila s chutí a musím říct, že se mi moc dobře četla. Stránky mi mizely neskutečným způsobem a než jsem se nadála, tak byl konec. Autorka občas používá dost zajímavé způsoby vyjádření. Nicméně malý problém jsem tu měla. Kniha je vyprávěna z pohledu Azy s tím, že na pár kapitol se ke slovu dostane Jason, Azin přítel. Aza má při vyprávění dost specifický hlas, který naneštěstí místy sklouzával k otravnosti. Občas Aza stále dokola vyjadřuje tu samou myšlenku, někdy je až... ukňouraná. To se děje hlavně později v knize, což mě dost mrzelo, protože na začátku se mi Aza zamlouvala více. Obzvlášť frustrující to bylo i kvůli tomu, že autorka v úvodu čtenáři podsouvá, jak chytrá Aza je. Kdykoliv se ke slovu dostal Jason, bylo to pro mě příjemné osvěžení. 



Postavy nejsou úplně špatné, i když k mé celkové spokojenosti jsou o něco plošší, než by se mi líbilo. O většině z nich čtenář moc nezjistí, nebo to lehce zavání stereotypem. Trochu mi chyběla nějaká motivace v jejich jednání, k tomu prakticky není vůbec nic řečeno, nebo je to dost odbyté. 
No a naprosto nezvládnutá je ta romantika. Za prvé - absolutně chybí chemie. Za druhé - autorka využila nechvalně známé klišé: doteď jsme byli nejlepší přátelé, teď se budeme milovat. Bože, proč? Kdyby zůstala jen u těch přátel, udělala by mnohem líp. Bylo by to uvěřitelnější a stokrát originálnější. Aby to ještě vyšperkovala, tak za třetí nevynechala ani náznak milostného trojúhelníku. Dodala tomu korunu tím, že ten druhý Azu fascinoval svým vzhledem. Ach jo. Díky bohům tu romantiku tak moc neprotěžovala, tudíž se to dalo ignorovat.

Příběh má pomalejší tempo, což by milovníkům akce a napětí asi mohlo vadit. Také obsahuje spoustu dobrých myšlenek, hlavně co se týče životního prostředí. Tahle kniha je tak trochu kritika lidského znečišťování ovzduší a obecně ničení planety. Nicméně není to jen čisté obvinění lidí - oni obyvatelé Magonie na tom s chováním nejsou o nic lépe. Ale s ohledem na děj jsem opět měla jeden problém s Azou - dvakrát nebo třikrát je jí doslova řečeno či hodně jasně naznačeno, co se bude dít. Jenže ona si to až do poslední chvíle prostě neuvědomí! Samozřejmě na tom je postavené celé to drama, což je dost neuspokojivé, když to takovou dobu čekáte.

Zatím to zní tak, že si hlavně stěžuji, že? Ale neberte to špatně, ony ty chyby docela výrazně zastiňuje ten naprosto okouzlující svět. Z toho mi doslova plesalo srdíčko, protože je to tak plné nádherných nápadů. Ani nedokážu slovy pořádně obsáhnout, jak moc se mi to líbilo. Námořní lodě v oblacích? Ptačí lidé? Ovládaní počasí zpěvem? A jak detailně to bylo promyšlené! Celý ten vymyšlený svět je i krásně vpleten do naší historie. Musím říct, že byla čirá radost si tohle představovat.

Ovšem i přes mé stížnosti musím přiznat, že mě to stejně bavilo. Rozhodně mě nenapadá kniha, se kterou bych to mohla nějak srovnat, tudíž jsem asi ještě nic podobného nečetla, i za to palec nahoru. Zkrátka to bylo oddechové, nenáročné čtení s fantastickým světem. Ovšem pro lepší požitek ze čtení doporučuji nemít přehnaná očekávaní, udělala jsem to stejně a skončilo to dobře.

Celkově hodnotím 75% a jsem zvědavá na pokračování.

Za poskytnutí recenzního výtisku velice děkuji nakladatelství CooBoo.
Knihu si můžete objednat na stránkách e-shopu.

Údaje o knize
Český název: Magonie
Originální název: Magonia
Autor: Maria Dahvana Headley
Přeložila: Alžběta Kalinová
Série: Magonie
Díl: 1.
Nakladatelství: CooBoo, 2017
Počet stran, vazba: 320 stran, hardback
Hodnocení na GoodReads: 3,59/5 (14 000 hodnotících)

Komentáře

  1. Vzhledem k tomu, že máme fakt podobné názory na knihy, se docela bojím, jak Magonie nakonec dopadne u mně - ale šanci jí dám, když už ji mám jednou doma ;) Pěkně napsaná recenze!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hej, tak uvidíš, sama jsem na tvůj názor zvědavá. :D Ale třeba ti Aza sedne lépe než mně, to by se ti to pak určitě líbilo kousek víc. :)

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Tipy na knihy v angličtině

V posledních měsících jsem přečetla pár anglických knížek, o kterých jsem se zde na blogu vůbec nezmínila, vzhledem k mé neaktivitě. Nicméně teď zpětně mě to mrzí, proto jsem se rozhodla, že vám sepíšu tipy na anglické knížky z poslední doby, většinou se jedná o loňské novinky či o novinky ze začátku tohoto roku. Snad někdo z vás shledá tato doporučení nápomocná!