Přeskočit na hlavní obsah

Nechte se okouzlit krásným stylem psaní a magickým realismem


Každý poutník má nárok na dva zázraky. Ovšem pozor! S prvním zázrakem vypomůže Svatý z rodiny Soriů, do této rodiny se už po generace rodí lidé schopní provádět zázraky. První zázrak zhmotní temnotu, která se uvnitř člověka skrývá. Avšak s druhým zázrakem si musí každý poradit sám, sám musí porazit temnotu. Nikdo z rodiny Soriů nesmí s druhým zázrakem pomoci, porušení tohoto pravidla by znamenalo, že se Soriovi zhmotní jeho vlastní temnota, která je horší než u kohokoliv jiného a pravděpodobně by ho stála život. Jenže poutníků schopných provést druhý zázrak ubývá a pokušení pomoci těm ubohým duším je silnější a silnější. Poruší někdo pravidlo?

Maggie Stiefvater je americká autorka, která se do podvědomí čtenářů dostala se svou sérií Vlci z Mercy Falls, překladu se dočkala i její série Vílí říše či kniha Ve znamení Štíra. Srdce čtenářů si ale podmanila až sérií Havraní cyklus. V češtině naneštěstí vyšel jen první díl, avšak na Slovensku u nakladatelství Slovart vyjde série celá. A slovensky vyjde i tato autorčina novinka All the Crooked Saints.

První knihou, kterou jsem od Maggie četla, bylo Mrazení, první díl ze série Vlci z Mercy Falls. Řeknu vám, moc se mi to nelíbilo. Sice mě okouzlil ten styl psaní, ale absolutně jsem se u toho nudila. Nicméně jsem dala Maggie druhou šanci a přečetla jsem si Havraní chlapce. Nejdřív česky, pak anglicky, když série přestala v překladu vycházet. No a to jsem nemohla udělat lepší rozhodnutí. Protože Maggie v angličtině, to je úplně jiný zážitek než v překladu.

Na její novinku All the Crooked Saints jsem se moc těšila. Zároveň jsem ale byla nervózní. Havraní cyklus totiž patří k mým top sériím a to hlavně díky tomu, jak jiné a jak krásně napsané to je. Byla jsem tedy poměrně na pochybách, jestli se Maggie podaří zopakovat podobný zázrak. Pak mě před vydáním vyděsilo to, že kniha má na GoodReads sotva tři hvězdičky. Naštěstí se ukázalo, že jde o jednohvězdičková hodnocení zabedněnců, kteří knihu ani nečetli, ale zkrátka se jim znelíbila anotace či jen papouškovali názor jednoho jedince. Teď, když už se ke knize dostávají další čtenáři, se hodnocení škrábe výš a výš.

Když už si člověk myslí, že by Maggie nemohla být odlišnější od ostatních YA autorů, tak ona jde a napíše magický realismus. Pokud vás tohle slovní spojení děsí a automaticky odrazuje od čtení, protože vám tento žánr nesedí, tak vězte, že i přesto chcete dát Maggie šanci! Podle mě je to v mnoha směrech stravitelnější obdoba tohoto žánru, není to tak extrémně podivné, jak by se dalo čekat. 



Ovšem krása celé knihy stojí hlavně na dokonalém stylu psaní. Maggie je prostě kouzelnice. Ne každý autor mě dokáže přinutit vychutnat si každé slovo, ale jí se to povedlo! Je to plné nádherných metafor, přirovnání a dalších slovních obratů. Do této knihy se pustíte s tím, že si prostě vychutnáte to, jak je to napsané, ani jedno slovíčko tam není jen tak nazdařbůh. Číst to rychle, jen ať už to máte za sebou, by byl hřích. Ten způsob vyprávění je dost podobný tomu, co Maggie provozuje v Havraním cyklu, hlavně ve třetím a ve čtvrtém díle, takže jestli si vás už u Havranů získala, tohle budete milovat též.

Avšak pokud hledáte knihu, která má děj nabitý akcí, tak musím doporučit, ať hledáte jinde. Tohle je přednostně zaměřené na postavy. A že jich je tu dost. Navíc téměř každý získá aspoň na chvíli hlas a čtenář se dozví kousek z jeho historie, a to ať už je člen rodiny Soriů či poutník, který čeká na druhý zázrak. Je to o potřebě postavit se svým strachům a překonat je. A je to strašně krásné.

Těch postav je tam vážně moc a přestože většinou nedostanou tolik prostoru, jsou všechny vskutku dobře prokreslené. I na to Maggie stačí jen pár slov. Téměř každý se tu na moment stane hlavním hrdinou. I když nejvíce se příběh zaměřuje na Beatriz, která preferuje chladnou logiku nadevše a myslí si, že není schopná něco skutečně cítit. Dále na Daniela, který aktuálně působí jako Svatý, ale není si jistý, jestli konání jeho rodiny je správné. Také na Joaquina, který provozuje pirátskou rádiovou stanici pod jménem Diablo Diablo a jednou by chtěl být slavný. A na Petea, který má díru v srdci a chce být světu užitečný. Ty postavy by nemohly být odlišnější, ale všechny jsem si zamilovala.

Příběh je zasazen do Colorada v roce 1962, do zapadlého městečka Bicho Raro. A právě i to, jak je to celé odtržené od civilizace, tomu přidává na výjimečnosti. Navíc je to ten typ nadčasového příběhu, kdy je vlastně jedno, jestli se odehrává v minulosti nebo právě teď.

Tahle kniha je čistá nádhera a blaho pro duši. Totálně jsem propadla kouzlu Maggiiných slov. Přestože je kniha řazená do žánru young adult, vůbec to jako young adult nepůsobí, a mohu ji tak vřele doporučit i starším čtenářům. Vlastně si myslím, že starší čtenář ji ocení mnohem víc. I když pro mladšího čtenáře tohle může být jako dobré uvedení do magického realismu.

Je to hodně typická Maggie Stiefvater, ale zároveň Maggie, jak jsme ji ještě neviděli. Jsem si dost jistá, že jestli se vám líbí Havraní cyklus, bude se vám líbit i tohle. Každopádně jestli jste už unavení tím, jak jsou všechny young adult romány na jedno brdo, tak si tohle přečtěte, protože odlišnější knížka tu už dlouho nebyla. 

All the Crooked Saints je za mě rozhodně nejlepší kniha, co Maggie zatím napsala, a také horký kandidát na úplně nejlepší knihu roku. Proto vás jistě nepřekvapí, že jí dávám rovných 100%.

Údaje o knize
Název: All the Crooked Saints
Autor: Maggie Stiefvater
Nakladatelství: Scholastic, 2017
Počet stran, vazba: 313 stran, paperback
Hodnocení na GoodReads: 3,96/5 (1 171 hodnotících - hodnocení stále stoupá!)

Komentáře

  1. Moc pěkná recenze :) Patřím k těm, které slovíčko magický realismus automaticky odrazuje od čtení. Moje tři předchozí setkání s tímto žánrem dopadla tak, že si knihy vysloužily sotva dvě hvězdičky. Ale pokud by kniha vyšla v českém překladu, šanci jí ráda dám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Jako budu v český překlad doufat, ale upřímně se přiznám, že v to moc nevěřím. :D Pochybuji, že by do toho Argo šlo, když přestalo vydávat Havrany, a těžko říct, jestli by se chtělo jinému nakladatelství Maggie přebrat.

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Tipy na knihy v angličtině

V posledních měsících jsem přečetla pár anglických knížek, o kterých jsem se zde na blogu vůbec nezmínila, vzhledem k mé neaktivitě. Nicméně teď zpětně mě to mrzí, proto jsem se rozhodla, že vám sepíšu tipy na anglické knížky z poslední doby, většinou se jedná o loňské novinky či o novinky ze začátku tohoto roku. Snad někdo z vás shledá tato doporučení nápomocná!