Přeskočit na hlavní obsah

Nová kniha pro děti od Petry Soukupové


Martina si přeje psa. Myslí si, že už je dostatečně velká, aby se o něj sama postarala. Maluje si, jak budou nerozluční přátelé, jak si ho vycvičí a jak spolu budou chodit na procházky. Pak konečně dostane šanci si psa vybrat - bez zaváhání si zvolí bělostné štěně, které pojmenuje Snížek. Jenže se Snížkem není nic tak, jak si to představovala. Dělá samé problémy a nikdo ho pořádně nemá rád. No a pak ho jednou najde mrtvého. Martina je přesvědčená, že ho někdo zabil. Podaří se jí zjistit kdo?

Petra Soukupová je na českém knižní trhu známá a uznávaná autorka. Také je držitelkou řady ocenění a nominací - za knihu K moři získala cenu Jiřího Ortena, za povídkovou sbírku Zmizet cenu Magnesia Litera. Petra Soukupová se věnuje i scenáristice. Kromě knih pro dospělé napsala i další knihu pro děti - Bertík a čmuchadlo. V listopadu jí vyjde nová kniha pro dospělé - Nejlepší pro všechny, která je určitým způsobem spojená právě s Kdo zabil Snížka?

Oblíbených českých autorů moc nemám, ale Petra Soukupová rozhodně mezi ně patří. Baví mě její styl a způsob, jakým dokáže zpracovat tak obyčejná témata jako jsou rodinné vztahy. Líbí se mi na ní, že ačkoliv je každá kniha trochu jiná, stejně dokážete rozpoznat její charakteristický rukopis. A i na knize Kdo zabil Snížka? je jasně vidět, že jde o počin od Petry Soukupové.

Ano, je to dětská kniha. A ano, umře tam pes. Naprosto chápu, že by z toho někdo mohl být rozrušený a pokládat si otázku, jestli by tohle mělo dítě číst. Samotnou mě to rozesmutnilo, protože jsem si něco podobného zažila a i když jsem byla starší než hlavní hrdinka, špatně jsem to nesla. Díky tomu ale můžu říct, že Soukupová byla schopná se skvěle vcítit do malé Martiny a realisticky zachytit její pocity, a také reakci okolí. Kniha rozhodně cílí spíše na starší děti a já si nemyslím, že téma smrti je něco, čemu by se dítě mělo vyhýbat. Časem se s tím stejně setká, tak možná lepší takhle v knize, kde je to zpracované s výraznou empatií. 



Nicméně na druhou stranu je to nepříjemné téma smrti záhy přebito samotným pátráním. Martina si prostě pevně stojí za názorem, že Snížek neumřel jen tak, že ho někdo zabil, a ona se snaží zjistit kdo a proč. V zásadě je vyšetřování pro Martinu způsob, jak se se Snížkovou smrtí vyrovnat. Do tohoto se míchají další témata tak typická pro Soukupovou jako jsou pokažené vztahy a rodinné problémy. Když se Soukupové podařilo do pátrání vtáhnout mě, určitě se jí to povede i s dítětem. Rozluštění je překvapivé a uspokojivé. 

Další věc, ve které Soukupová skutečně vyniká - výborně se dokáže vžít do dětského hrdiny, což předvedla i tady. To smýšlení dítěte a jeho pocity je opět zachyceno na jedničku. Přestože je tentokrát hlavní postavou dívka, má za kamarády pouze chlapce, i proto by tato kniha mohla zaujmout kluky i holky. 

No a ještě o řád výš vyzdvihují knihu ilustrace od Terezy Ščerbové. Tereza Ščerbová je ilustrátorka, kterou mám s každou knížkou, kterou ilustrovala, radši a radši. Ke každé totiž přistupuje trochu jinak, proto jsou její ilustrace dosti pestré. Pro Snížka se rozhodla držet v odstínech modré s bílou, s občasným přídavkem žluté. Sem tam ilustrace působí až mrazivě, avšak ke knize skvěle sedí. Přece jenom to není vyloženě veselý příběh.
Celkově musím ocenit, jak krásná ta knížka je! Ta kvalita papíru. Ta obálka. Prostě dokonalost.

Kdo zabil Snížka? byl výborný čtenářský zážitek. Pokud čtete od Soukupové tvorbu pro dospělé, rozhodně vám doporučuji dát šanci i Snížkovi, přestože je primárně určen dětem. Doporučuji to i starším dětem, opravdu si myslím, že by knihu mohly zvládnout a mohla by se jim líbit. Pokud četly autorčin první počin pro děti - Bertík a čmuchadlo a líbilo se jim to, mohl by u nich uspět i Snížek.  No a mám-li srovnat obě autorčiny knihy pro děti, tak pro mě osobně z toho Kdo zabil Snížka? vyjde dokonce o něco lépe.

Číselně hodnotím 85% a těším se na Nejlepší pro všechny!

Za poskytnutí recenzního výtisku velice děkuji nakladatelství Host.


Knihu si můžete pořídit na stránkách nakladatelství.
Nebo v rámci akce Velký knižní čtvrtek.

Údaje o knize
Název: Kdo zabil Snížka?
Autor: Petra Soukupová
Ilustrovala: Tereza Ščerbová
Nakladatelství: Host, 2017
Počet stran, vazba: 152 stran, hardback

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Tipy na knihy v angličtině

V posledních měsících jsem přečetla pár anglických knížek, o kterých jsem se zde na blogu vůbec nezmínila, vzhledem k mé neaktivitě. Nicméně teď zpětně mě to mrzí, proto jsem se rozhodla, že vám sepíšu tipy na anglické knížky z poslední doby, většinou se jedná o loňské novinky či o novinky ze začátku tohoto roku. Snad někdo z vás shledá tato doporučení nápomocná!