Přeskočit na hlavní obsah

Ponořte se do světa křídáků a ritmatických čar


Šestnáctiletý Joel si nikdy nepřál nic víc než být ritmatikem, člověkem, který je schopný přivést k životu křídové kresby. Přestože ritmatické schopnosti nemá, nebrání mu to v jeho touze ritmatiku studovat. A že k tomu má dost příležitostí, když navštěvuje Armediovu akademii, jednu z ritmatických škol na Spojených ostrovech. A ještě větší příležitost se mu namane, když ho přes prázdniny přiřadí jako asistenta profesoru ritmatiky Fitchovi. Tím se ale připlete k pátrání po zmizelých studentech, které někdo z neznámého důvodu unáší. A to by to nebyl Joel, aby se v tom nevrtal, což by mohlo jeho a jeho kamarádku Melody uvést v nebezpečí. Podaří se jim případ rozlousknout včas?

Brandon Sanderson je na poli fantasy jeden z nejuznávanějších autorů vůbec. Sanderson je neskutečně flexibilní - píše knihy pro děti, pro mládež a i pro dospělé. Experimentuje i se žánry - sice se drží spíše toho fantasy, avšak můžete u něj najít i sci-fi. Patrně nejpopulárnější je jeho série Mistborn, ale známá je i rozsáhlá série Archiv Bouřné Záře. Kromě Ritmatika je pro mládež určena i trilogie Zúčtovatelé.

Ritmatika jste si možná všimli, když ho na Slovensku vydalo nakladatelství Slovart. Nebo jste to vůbec nepostřehli. Ať tak či onak, konečně nám nakladatelství Talpress přineslo Ritmatika česky! Co že se tak raduji? Tak za prvé - nová kniha od Brandona Sandersona! Jestli to nevíte, Sanderson je jeden z mých nejoblíbenějších autorů a v rámci fantasy žánru je to pro mě král! (Takže jestli jste od něj nic nečetli, urguji vás to rychle napravit.) A za druhé - ještě jsem proti Ritmatikovi nečetla křivé slovo. Má očekávání tedy byla vysoká a řeknu vám - nejsem ani trochu zklamaná!

Nechápu, jak to Sanderson dělá, ale na co sáhne, to zkrátka promění ve zlato. Když vám řeknu, že magický systém v tomto světě je postaven na kreslení křídou, co vás jako první napadne? Hm? Že to bude nudné? Snad i k smíchu? Jestli ano, nedivím se vám. Ale strašně ráda vás vyvedu z omylu! Sandersonovy nápady jsou totiž všechno jen ne nudné! Jen on zvládne z něčeho tak obyčejného jako je kresba křídou vytvořit něco tak epického a cool! 

A to mi ani nedovolte začít o tom, jak moc do detailů to Sanderson má promyšlené. Před každou kapitolou vás čeká nějaké poučení o tom, jak to v ritmatice funguje. Máte vysvětlený princip ritmatického kruhu, na kterém to všechno stojí. Oni totiž v knize s pomocí ritmatiky bojují. Takže na začátku kapitol můžete najít rozkreslené a rozebrané jednotlivé obrany. Také jsou zde vysvětlené způsoby, jakými se může bojovat - k tomu jsou kupříkladu tzv. křídáci. Možná vám to přijde směšné, přece jenom jde pouze o dvourozměrné kresby, ale způsob, jakým to Sanderson popisuje, tomu dodává na dramatičnosti a vy najednou sami toužíte vzít do ruky křídu a do ritmatických obrazců se pustit. 




Navíc se to odehrává v novém světě. Ten sice je hodně podobný tomu našemu, avšak zároveň i naprosto jiný. Spojené ostrovy jsou jakási obdoba Spojených států, i když jak název napovídá, je to uskupení ostrovů. Mluví se i o Evropě či Asii, ale ne do takových detailů, aby se dalo odvodit, jak to tam vypadá. Důraz je i na zemi Aztéků. Minulost se částečně shoduje s tou naší - např. se mluví o stejných objevitelích, avšak v určitém bodě to nabralo jiný směr. Dají se zde najít i prvky steampunku - hodně věcí funguje na podobném mechanickém principu.

Po příběhové stránce nabírá kniha obrátky hlavně s druhou částí knihy, ta první slouží spíše k tomu seznámení s novým světem a s postavami. I když už prolog nastiňuje, o co v knize půjde. Sanderson si jako obvykle nechává ta nejvíc šokující odhalení až na konec. Musím říct, že ty poslední kapitoly byly perfektní. Už dlouho mi nebylo tak líto, že jsem nějakou knihu již dočetla. A to, že o dalším díle nejsou pořádně konkrétní informace, jsou čistá muka.

Na chvíli ještě krátce zaběhnu k postavám. U Sandersona nikdy nemám důvod si na postavy stěžovat a stejně tak je to i tentokrát. Nejvíc prostoru získají Joel a jeho kamarádka Melody. A když říkám kamarádka, tak to i tak myslím - v téhle knize se romance fakt bát nemusíte. I to je příjemná změna, nemyslíte?
Joele je ve světě ritmatiků tak trochu jako Jacob Kowalski ve světě kouzelníků. Miluje ritmatiku, přestože sám ritmatik není. Melody je zase mezi ritmatiky tak trochu vyvrhel. Ani jeden z nich není perfektní, ale dohromady se skvěle doplňují a tvoří úžasný tým. 
Nechybí ani mentorská figura v podobě poněkud roztržitého profesora Fitche. V knize samozřejmě vystupuje spousta dalších postav, které sehrají svou roli, ale nemyslím si, že by bylo nutné je tu rozebírat.

Rimatik bez debat cílí hlavně na čtenáře Young Adult, ale není tu důvod, aby si knihu nemohl užít i dospělý. Rozhodně se v této knize nemusíte bát klišé, která jsou pro YA typická, takže i pokud vás už tento žánr omrzel, dejte Ritmatikovi šanci. Tohle je totiž zkrátka povinné čtení pro milovníky fantasy, stejně tak pro fanoušky Brandona Sandersona. Pokud fanoušky Sandersona ještě nejste, po tomhle dost možná budete - Ritmatik určitě není špatná volba, kde se Sandersonovou tvorbou začít.

Takže lidi, čtěte Ritmatika! Kdo ví, třeba ve vás taky vyvolá touhu popadnout křídu a jít kreslit.

Číselně knihu hodnotím 100% a s pokračování bylo už včera pozdě.

Údaje o knize
Český název: Ritmatik
Originální název: The Rithmatist
Autor: Brandon Sanderson
Přeložila: Milena Poláčková
Série: Ritmatik
Díl: 1.
Nakladatelství: Talpress, 2017
Počet stran, vazba: 376 stran, hardback
Hodnocení na GoodReads: 4,25/5 (36 839 hodnotících)

Komentáře

  1. Tý jo, všeobecně YA literaturu moc nečtu, fantsy YA už vůbec, ale tohle vypadá šíleně promyšleně, možná to někdy vyzkouším...:-) Krásně propracovaná recenze...:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě to vyzkoušej! Nebo klidně něco jiného od Sandersona - píše i fantasy pro dospělé a např. ten Mistborn je jedna z mých absolutně nejoblíbenějších sérií. :) Děkuji za pochvalu! Moc si jí vážím. :)

      Vymazat
  2. Tak ti fakt moc děkuju za rozšíření mého "koupit" seznamu :D a to už jsem se radovala, že se zmenšuje. Dobrá recenze. Knihu si moc ráda přečtu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ha, ha, nemáš zač. :D Ale tahle za to aspoň fakt stojí! Moc děkuji a doufám, že se ti kniha bude líbit. :)

      Vymazat
  3. Výborná recenze :) No tedy, to vypadá vážně lákavě :) Dostala mě ta ilustrace kruhu v knize :) Ritmatika musím mít :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! A je to skvělé! No a těch ilustrací je v knize mnohem víc - v textu jednotlivých kapitol můžeš najít pár skvělých křídáků. :)

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Tipy na knihy v angličtině

V posledních měsících jsem přečetla pár anglických knížek, o kterých jsem se zde na blogu vůbec nezmínila, vzhledem k mé neaktivitě. Nicméně teď zpětně mě to mrzí, proto jsem se rozhodla, že vám sepíšu tipy na anglické knížky z poslední doby, většinou se jedná o loňské novinky či o novinky ze začátku tohoto roku. Snad někdo z vás shledá tato doporučení nápomocná!