Přeskočit na hlavní obsah

Alternativní historie a svět, kde vlastnit knihy je zločin


Přemýšleli jste někdy nad tím, co by se stalo, kdyby Velká Alexandrijská knihovna nikdy nevyhořela? Kdyby učenci nabyli na moci a rozšířili sesterské knihovny po celém světě? Co kdyby se ale takoví učenci rozhodli, že volně dostupné knihy a z nich vyplývající vědomosti jsou nebezpečné? Proto jsou jakékoliv knihy mimo Knihovnu zakázané. Přesně v takovém světě žije Jess. Jess pochází z rodiny, která se živí nelegálním prodejem knih a jejich pašeráctvím. Jenže Jess není pro tuhle práci stavěný - nejradši ze všeho by ty knihy sám četl. Když mu otec zařídí místo uchazeče na pracovníka v Knihovně, nemohl by být spokojenější, přestože ví, jak nebezpečné to pro něj bude - kdyby někdo odhalil jeho původ, je s ním konec. Podaří se mu se na svém místě uchazeče udržet? A co když Knihovna není tím, čím se zdá?

Rachel Caine je jeden z pseudonymů americké autorky Roxanne Longstreet Conrad. Na svém kontě má mnoho knih z žánrů jako je urban fantasy, young adult či thriller. Českému čtenáři může být známá i jako autorka např. série Upíři z Morganville. Z kostí a inkoustu je první díl ze série Velká knihovna.

Tuhle knížku jsem zaregistrovala už v angličtině, dost mě zaujalo, že se zabývá otázkou alternativní historie, ve které nikdy nebyla zničena Velká Alexandrijská knihovna. Alexandrijská knihovna mě vždycky fascinovala. Ovšem až s českým vydáním u nakladatelství Fragment jsem se k ní skutečně dostala.

Jak jsem již několikrát zmínila, kniha se odehrává ve světě, ve kterém stále existuje Alexandrijská knihovna. Knihovna postupně nabrala na moci a přestože to navenek není úplně vidět, ovlivňuje celý svět a jeho vývoj. Tenhle alternativní svět je v něčem podobný tomu našemu, ale jinak jde o takovou steampunkovější podobu se špetkou alchymie / magie. Musím říct, že to prostředí mě bavilo hodně, vždycky jsem byla zvědavá na novou informaci ohledně toho, jak se jejich vývoj lišil od toho našeho. 



Co se týče stylu psaní, vždy se před každou kapitolou vyskytuje tzv. efeméra. V této části jsou poskytnuté buď informace, které se nějak týkají historie toho světa, ale zároveň souvisí i se samotným příběhem, nebo tam jsou zachyceny různé dopisy či příkazy, které ovlivní příběh, avšak hlavní postavy k nim nemají přístup. Pak následují jednotlivé kapitoly, které jsou vyprávěné z pohledu Jesse.

Tím bych ráda překročila k postavám. Přestože jsou postavy napsané dost dobře a jsou vskutku různorodé (každý má jiné rodinné zázemí, pocházejí z odlišných kultur), měla jsem menší problém se s nimi ztotožnit. Kvůli tomu mi byl relativně lhostejný jejich osud a autorce se nepodařilo mě úplně vtáhnout do děje. Trvalo skoro až do konce knihy, než mě aspoň někdo začal zajímat. Nicméně mužský hrdina v hlavní roli, to bylo osvěžující.

Ze samotného děje jsem trochu v rozpacích. Rozhodně je příběh originální, zdařile vystavěný a pěkně promyšlený. V druhé polovině nechybí ani nějaká ta akce a napětí. Avšak je to celé takové... Roztahané. A zdlouhavé. Přestože má kniha zhruba 350 stránek, občas se to působilo jakoby měla dvojnásobek. To tempo je hrozně pomalé, chybělo mi něco, co by mě vyloženě udrželo u čtení. Ale zase nemůžu autorce upřít nečekané zvraty a povedený konec, který mě zanechal s touhou po pokračování. Dokonce se nebojí svým postavám ublížit. Tak uvidíme, jak si poradí s druhým dílem.

Největším problémem celé knihy je pomalé tempo a postavy, ke kterým si čtenář hůře hledá cestu. Ovšem prostředí je skvělé, příběh je hezky vymyšlený a kniha je umě napsaná. Z kostí a inkoustu určitě stojí za pozornost - jestliže máte alespoň nějaký vztah ke knihám, je tu vysoká šance, že vás tohle zaujme.

Knihu hodnotím 80% a těším se na druhý díl!

Za poskytnutí recenzního výtisku velice děkuji společnosti Albatrosmedia.
Knihu si můžete objednat na stránkách e-shopu.

Údaje o knize
Český název: Z kostí a inkoustu
Originální název: Ink and Bone
Autor: Rachel Caine
Přeložila: Romana Bičíková
Série: Velká knihovna
Díl: 1.
Nakladatelství: Fragment, 2017
Počet stran, vazba: 344 stran, hardback
Hodnocení na GoodReads: 3,96/5 (13 383 hodnotících)

Komentáře

  1. Moc hezky napsaná recenze, kniha má krásnou obálku!:) Děkuji za tip.
    Knihokopka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Jo, obálka je moc pěkná. :) No to není zač! :)

      Vymazat
  2. Knihu sice registruji, ale až doteď mě nenapadlo se o ni nějak blíž zajímat.
    Což je zvláštní, protože světy týkající se nějakým způsobem knih mě baví. Ale díky tvé recenzi asi začnu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud tě baví světy týkající se nějak knih, tak by ti tohle nemělo utéct. :)

      Vymazat
  3. O knize jsme neslyšela a DO PRČIC! To vypadá skvěle!!! :O Děkuju ta typ! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, tak to jsem ráda, že jsem tě mohla s knihou seznámit! :)

      Vymazat
  4. Já už o ní přemýšlím déle, ale pořád váhám. Tvoje recenze mě trochu nakopla k "přečíst", ale mám tu teď tolik jiných... ach jo, potřebovala bych víc času na čtení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To tě chápu, teď tu mám doslova hromadu knih, které potřebuji přečíst. :D Ale tak třeba si na ni někdy nakonec najdeš čas. :)

      Vymazat
  5. Odpovědi
    1. To jsem ráda! Snad se ti bude líbit, jestli se do ní jednou pustíš. :)

      Vymazat
  6. Tahle knížka mě ohromě zaujala svou obálkou - ale abych pravdu řekla, to j asi tak nějak všechno. Taky mě odrazuje to pomalejší tempo. Ale uvidíme, možná aspoň kvůli té obálce bych ji jednou mohla zkusit :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta obálka se fakt povedla! :) Jo, upřímně musím říct, že ta knížka se občas dost táhne, není to žádné čtení na jeden večer. Ale jinak není špatná, tak když budeš mít jednou chuť na něco podobného, dej jí šanci. :)

      Vymazat
  7. Přijde mi, že poslední dobou vydává Fragment velké množství zajímavých a originálních knih. Ale s mým tempem to vidím tak, že se ke knize dostanu až v době, kdy bude vydaná česká série... což vlastně není tak špatné :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, Fragment teď jede! Tohle sice mělo původně vydat CooBoo, ale asi se jim to nakonec nehodilo do edičáku, tak to převzal Fragment. :) A jo, mít po ruce celou sérii nemusí být špatné. ;) :)

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.