Přeskočit na hlavní obsah

Epická fantasy inspirovaná historickou Čínou


Císař Mapidéré se před několika lety rozhodl, že sjednotí všechny státy Darských ostrovů a vytvoří jednotnou říši. Tak započala mnohaletá válka, která skončila vítězstvím země Xany, odkud císař Mapidéré pocházel. Staré šlechtické rodiny byly zničeny, nebo přesídleny ze svých domovů do míst, která jim byla cizí. K moci se dostali neschopní úředníci. Byl zaveden společný jazyk, stejné měrné jednotky. Jenže císař měl megalomanské plány a jeho vláda byla k poddaným krutá. Není proto divu, že když císař zemřel a na trůn se dostal jeho mladičký syn, začal se v zemi projevovat neklid, který se rychle proměnil ve vzdor a nakonec v samotné povstání. Podaří se císařskou nadvládu svrhnout? A jakou roli v tom sehraje povalečský, ale prohnaný Kuni Garu, a jakou hrdinný Mata Zyndu?

Ken Liu je americký autor čínského původu. Je také právník, programátor a překladatel - do angličtiny přeložil sci-fi román Problém tří těles, který pak vyhrál Hugo Award za nejlepší román v roce 2015. Ctnosti králů je jeho debut, kniha vyhrála ocenění Locus za nejlepší první román a také byla nominována na cenu Nebula. Jedná se o první díl ze série Dynastie pampelišek. Velké pozornosti se dostalo i jeho sbírce povídek jménem The Paper Menagerie and Other Stories.

Ctnosti králů jsem zaregistrovala už v angličtině, velice mě zaujalo, že to má být inspirované čínskou historií, kulturou a mytologií, to se tak často nevidí. Plus se s knihou skloňoval termín silkpunk - jak už název napovídá, jde o něco podobného jako je steampunk, jen ty technologie nestojí na objevu parního stroje, ale jde o spojení organických materiálů běžných v Asii (bambus, papír či hedvábí) a technických vynálezů.

Co to pro knihu přesně znamená? V příběhu se dočkáte vzducholodí, vynálezů podobných padáku, papírových draků, kteří dokáží unést člověka, ale i nových způsobů, jak pod mořem vykopat tunel či jak se pod vodou plavit - v podstatě vyrobí takové ponorky. Tyto detaily knize dodávají na originalitě a i díky nim byla radost to číst. Vždycky jsem byla nadšená, když autor přišel s nějakým novým technickým vynálezem, který sám čtenář může znát, avšak autor ho přizpůsobil tak, aby mu zapadal do toho historického prostředí.

Když už jsme u toho prostředí, tak to je obecně něco, za co můžu autorovi dát palec nahoru. Nadchlo mě, že se ty jednotlivé státy svou kulturou tolik liší - někde jsou válečníci, jinde vzdělanci a někdo si potrpí na umění. Nic tak není jednotvárné. Bravurně je zachycena i ta snaha císaře ty kulturní rozdíly smazat, kultury promíchat a sjednotit v jednu. Rozpoznat se dá ta silná inspirovanost skutečným historickým vývojem Číny, pokud ho znáte. Nicméně k žánru fantasy tuto knihu řadí i nadpřirozené prvky - ty tu jsou v podobě zásahů samotných bohů - celé to božstvo se v příběhu zapojuje poměrně dost, každý bůh má svého favorita. Vždycky mám ráda, když ve fantasy knize najdu hezky promyšlené božstvo, takže v případě této knihy jsem byla naprosto spokojená.



Samotný příběh je neskutečně hutný. Co by jeden autor natáhl do tří knih, Ken Liu zvládne vmáčknout do jedné. Přestože mám fantasy romány vskutku ráda, někdy jsou přespříliš rozvláčné a není úplně lehké se jimi prokousat - kvůli tomu jsem nebyla schopná dočíst Hru o trůny. Podle mě jsou Ctnosti králů stejně epické, promyšlené a politicky zatížené jako právě Hra o trůny, avšak příběh ubíhá výrazně svižněji, proto nehrozí, že byste se u knihy nudili, rozhodně ne nějakou delší dobu. Když řeknu, že se tam toho stane fakt hodně, tak opravdu nepřeháním. Autor v knize pokryje několik let. 

Na začátku je čtenář krátce obeznámen s historií, která předcházela době, než příběh začíná. Autor pečlivě buduje základy pro to povstání, aby čtenáři bylo jasné, proč k němu došlo. Vlastně s neskutečnou pečlivostí buduje celý ten děj. V příběhu se objeví spousta postav. Téměř každý, kdo bude mít podíl na budoucí vývoj, se aspoň krátce dostane ke slovu - autor čtenáři představí minulost dané postavy, aby bylo jasné, jakou motivaci má pro své činy. Někdy se tedy dá určitý zvrat předpokládat, jindy je i přesto vskutku překvapivý. A že těch zvratů tam je hromada. V knize nechybí ani výrazná akce, však je také plná různých bitev. Až do konce je poměrně těžké říct, jak přesně to dopadne - mohlo by totiž tak či onak. Ale uzavřené je to poměrně dost - teoreticky ani nepotřebujete to pokračování. Nicméně asi o to víc jsem na něj zvědavá - absolutně totiž netuším, o co by tam mohlo jít.

Jak jsem už zmínila výše, v knize se objeví vysoké množství postav. Však taky právě postavy jsou hybnou silou děje - jen a pouze jejich rozhodnutí ovlivní, jak co dopadne. Posléze se dá ale identifikovat, že hlavními tahouny jsou Kuni Garu a Mata Zyndu. Ti dva jsou naprosté protiklady, ale asi proto se tak skvěle doplňují. Mata je muž cti, je to rozený bojovník, uznává starý řád, ale dokáže být i neskutečně chladnokrevný. Zato Kuni má k bojovníkovi daleko, jenže je dobrosrdečný, statečný a prohnaný. Oba mají své klady a zápory, je tak těžké rozhodnout, kterého z nich má člověk radši. Ovšem oba projdou ohromným vývojem - čtenář se s nimi poprvé setkává, když to jsou mladíci sotva na prahu dospívání a loučí se s nimi s jako vyzrálými muži, kteří za sebou mají spoustu zkušeností.

V jedné zahraniční recenzi jsem četla, že hodnotící v knize chyběly dostatečně silné ženské hrdinky. Což je něco, s čím opravdu nesouhlasím. Je sice pravda, že ženské postavy zastávají spíše vedlejší role, nicméně je důležité si uvědomit, že v minulosti bylo pro ženy opravdu těžké se prosadit v mužském světě - a přesně takový svět je i v této knize. Naopak autor skvěle zpracovává tu snahu jedné hlavní postavy tenhle pohled na svět změnit a ukázat, že ženy jsou si rovné s muži. To bylo výborné a dost jsem si tohoto realistického pojetí cenila. 

Aby tedy bylo jasno - knihu jsem si naprosto zamilovala. Když jsem konečně měla čas si k ní pořádně sednout, doslova jsem ji vdechla. I přes tu délku se mi četla úžasně lehce, tomu napomáhaly i relativně krátké kapitoly, také díky nim to tolik utíkalo. Jestliže se do knihy pustíte, slibuji, že dostanete výborné postavy, skvěle promyšlený a dějem nabitý příběh a originální prostředí. Zkrátka dokonalý čtenářský zážitek. Navíc po grafické stránce je ta kniha přenádherná!

Knihu hodnotím 100% a jestli vás baví fantasy romány, tak běžte do toho! No a já budu doufat, že druhý díl vyjde v překladu co nejdříve!

Za poskytnutí recenzního výtisku velice děkuji nakladatelství Host.
Knihu si můžete objednat na stránkách nakladatelství.

Údaje o knize
Český název: Ctnosti králů
Originální název: The Grace of Kings
Autor: Ken Liu
Přeložil: Milan Pohl
Série: Dynastie pampelišek
Díl: 1.
Nakladatelství: Host, 2017
Počet stran, vazba: 623 stran, hardback
Hodnocení na GoodReads: 3,75/5 (7 429 hodnotících)

Komentáře

  1. Výborná recenze, úplně jsi mě na tu knihu navnadila. To prostředí Číny mě hodně nadchlo a věřím, že i díky tomu má kniha své kouzlo. Už se na ni těším ��

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc ráda! To prostředí je Čínou jen inspirované, ale je to tam jasně vidět, řekla bych. A jo, rozhodně i díky tomu má kniha své kouzlo! :) Snad se ti bude líbit! :)

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.