Přeskočit na hlavní obsah

Mrazivý thriller pro mládež


Lori, sestřenice Callie, byla zavražděna. Callie a Tessa byly tu noc v domě, odkud Lori zmizela, a někoho tam viděly. Staly se tak cennými svědky v případu sériových vražd, v kterém policie měla podezřelého, ale ne dostatek důkazů. Callie a Tessa byly jen malé holky, proto nebylo těžké je zmanipulovat, aby řekly, co bylo třeba. Podezřelý byl odsouzen. Tessa se odstěhovala pryč a neměla v plánu se nikdy vracet. Jenže teď ji okolnosti do Fayette přivedou zpět. A tahle návštěva začne odhalovat nebezpečné pravdy o její rodině a o tom, co se tu noc stalo. Protože co když byl nakonec odsouzen nesprávný člověk a vrah je stále tam venku?

Kara Thomas je mladá, americká autorka. Dříve psala pro televizní divizi společnosti Warner Brothers, pak se začala na plný úvazek věnovat psaní knih. Pod pseudonymem Kara Taylor vydala sérii Prep School Confidential. Nejtemnější kouty je první kniha, kterou napsala pod svým vlastním jménem. Letos jí vyšla kniha Little Monsters a na příští rok chystá román jménem The Cheerleaders.

Proč jsem se do této knihy vůbec pustila? Protože mě zaujalo, že se má jednat o Young Adult mystery thriller. Musím říct, že s thrillery či kriminálkami v knižní podobě nemám moc zkušeností a v rámci YA už vůbec ne, tudíž jsem si řekla, proč nezkusit něco nového? Navíc - ta obálka! Ta je prostě perfektní! Rozhodně skvěle napomáhá navodit tu mrazivou atmosféru celé knihy.

I když krimi a thrillery čtu jen výjimečně, v podobě filmu či seriálu mám tenhle žánr ráda. Takže ta dějová linie "možná jsme odsoudili špatného člověka a pravý vrah je stále na svobodě" pro mě nebyla žádná novinka, skoro v každém krimi seriálu se tohle časem vyskytne. Že je to relativně klišé mi ani nevadilo, byla jsem ochotná to autorce odpustit, pokud přijde s originálním rozuzlením. To se jí povedlo tak napůl. 



Celé to jejich pátrání je poměrně předvídatelné a zas tolik inovativní není. Jenže i přesto se autorce daří dobře budovat atmosféru a udržovat čtenáře v napětí. Zakomponovala tam totiž ještě jednu dějovou linii, ta se zaměřuje na historii rodiny Tessy, a právě tato linka se pomalu proplétá s tou druhou o vraždách. Byla jsem nucena přemýšlet nad tím, jak to tedy všechno bylo. Vyřešení těch sériových vražd je sice překvapivé, ale ne až tak zajímavé. Ovšem ten příběh Tessy stojí za to! Na posledních cca třiceti stránkách se čtenář dočká velkého zvratu a musím říct, že tím koncem mě autorka fakt dostala. Husí kůži jsem z toho měla, vážně. Jen škoda, že s tím nejlepším přišla až tak pozdě a nevěnovala tomu větší část knihy.

Z postav jsem trochu v rozpacích. Tessa a Callie si prošly traumatickou událostí a každá se s tím vyrovnává po svém. Tessa se uzavřela do sebe a pořád přemýšlí nad tím, jestli jednala správně. Callie špatné vzpomínky utápí v alkoholu a drogách. Obě stále honí minulost. Sice mi ani jedna nebyla vyloženě sympatická, ale nemůžu říct ani slovo proti tomu, jak jsou napsané, protože se autorce povedly. Jenže další postavy tam jsou jen jako takové... křoví. Kdyby se kdokoliv z nich stal další obětí, asi by mi to bylo úplně jedno.

Kniha je bez pochyb čtivá. Ze začátku je tempo lehce pomalejší, avšak s každou kapitolou se buduje napětí a od té poloviny jsem otáčela stránku za stránkou, jak jsem chtěla vědět, jak to tedy dopadne. A těch posledních třicet stran mě fakt ohromilo.

Čtete young adult romány a chcete zkusit něco nového? V tom případě dejte Nejtemnějším koutům šanci. Čtenáře, který se v kriminálkách a thrillerech vyzná, tahle kniha asi příliš neosloví, ale pokud jste tímhle žánrem nepolíbení, proč nezačít s tímto? Pro mladého, nezkušeného čtenáře je tohle na úvod lepší volba, než se hned vrhat na Joa Nesboho či Stiega Larssona.

Číselně knihu hodnotím 70% a moc ráda si od autorky přečtu něco dalšího.

Za poskytnutí recenzního výtisku velice děkuji nakladatelství CooBoo.
Knihu si můžete objednat na stránkách e-shopu.

Údaje o knize
Český název: Nejtemnější kouty
Originální název: The Darkest Corners
Autor: Kara Thomas
Přeložil: Milan Žáček
Nakladatelství: CooBoo, 2017
Počet stran, vazba: 280 stran, hardback
Hodnocení na GoodReads: 3,77/5 (3 740 hodnotících)

Komentáře

  1. Skvělá recenze :) Zatím jsem váhala, jestli se do knihy pustit nebo ne, podle anotace to neznělo jako nějaký přelomový objev, který musím mít :) Ale po tvé recenzi jí dám šanci :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Rozhodně to není špatné čtení. Taková oddechovka. Snad se bude líbit. :)

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.