Přeskočit na hlavní obsah

Nové knihy roku 2018, na které se těším

Máme tu nový rok a to znamená co? No přece nové knihy! A to pro mě znamená další seznam knih, na které se v tom novém roce těším! Takže níže můžete najít tituly, které jsem vybrala. Nejdříve jsou anglické knihy a za jeden měsíc je jedna kniha, musela jsem se nějak omezit, protože těch skvělých knih příští rok vychází tolik, že by ten článek byl nekonečný! Co se týče českých titulů, za každé nakladatelství je jeden zástupce. Ediční plány jsou totiž uveřejněny jen na první polovinu roku (nebo ještě nejsou uveřejněny vůbec), takže bych jednu knihu pro každý měsíc nevybrala. Snad vás nějaké tituly z článku zaujmou! A dejte na konci vědět, na co se těšíte vy!

Anglické tituly:
Everless od Sary Holland vyšlo 2. ledna u nakladatelství HarperTeen. Jedná se o další YA fantasy (jako asi většina titulů na mém seznamu, ehm), ale pozor - tentokrát si budeme hrát s časem! Podle všeho v této knize čas funguje jako měna a nějakým způsobem se extrahuje z krve. Zní to trochu divně, ale dobře divně! Zatím to má vážně skvělé recenze, tak jsem zvědavá!
The Belles od Dhonielle Clayton vychází 6. února u Disney Hyperion a tohle mám vyhlédnuté už od té doby, co bylo oznámeno, že to vůbec vyjde! Až tak mě to zaujalo! V tomhle světě je zbožím zase krása. Lidé se totiž rodí obyčejní, nehezčí a jedině Bella je svou mocí dokáže proměnit a zkrášlit. Očividně se dočkáme nějakých dvorských intrik a zjištění, že hlavní hrdince neříkali o její moci celou pravdu. Připadá mi to nápadité a recenzenti, kteří ke knize už měli přístup, ji chválí, tak snad to bude dobré!
Children of Blood and Bone od Tomi Adeyemi vychází 6. března u Henry Holt & Co. a páni, kolem téhle knihy byl humbuk, sotva bylo oznámeno vydání! Nakladatelství se o ní očividně mohla poprat a stejně tak filmová studia! Tak snad to bude taková pecka, jak se to tváří. Nicméně autorka je nigerijského původu a patrně právě ty nigerijské kořeny by se v knize měly odrážet. Podle anotace to vypadá na relativně běžné YA, kde utlačovaní bojují proti utlačovateli a u toho zachraňují magii. Tak uvidíme, jaké nové nápady nám autorka představí.
Ace of Shades od Amandy Foody vychází 10. dubna u Harlequin Teen. Z tohohle trochu cítím něco jako Šest vran od Leigh Bardugo, takže jo, přečíst si to chci! Mělo by to být plné kasín, hazardních her, gangsterů a mafie! Hlavní hrdinka bude hledat vlastní matku a pomáhat jí v tom bude zloděj a podvodník, pro kterého by to mohla být cesta ven z jeho problémů. Nu, doufám, že to bude tak dobré, jak se to tváří!

 

A Court of Frost and Starlight od Sarah J. Maas by mělo vyjít 1. května u Bloomsbury, jestli se to neposune. A musím k tomuhle něco říkat? No prostě Sarah J. Maas a pokračování Dvora, ve kterém by se měl hodně ke slovu dostat Rhysand. Takže já jsem jasná.
My Plain Jane od Cynthia Hand, Jodi Meadows a Brodi Ashton vychází 26. června u Harper Teen a bože, na tohle se vážně těším! Totálně jsem si zamilovala My Lady Jane, tak jsem opravdu zvědavá, s čím se autorky vytasí dál! Čekám něco stejně praštěného a vtipného jako byla první kniha. Jen si asi budu muset konečně přečíst tu Janu Eyrovou.
Spinning Silver od Naomi Novik vychází 10. července u Del Rey. Autorčin Uprooted si chci přečíst už nějakou dobu, ale nějak na to ještě nebyl čas. Nicméně Spinning Silver si přečtu rozhodně a víte proč? Protože je to retelling Rampelníka! Zrovna pro tuhle pohádku mám dost slabost, trochu více zapříčiněné Once Upon a Time, ale divím se, že na ni dosud nikdo ještě retelling nenapsal! Fakt se na to těším.
The Winter of the Witch od Katherine Arden vychází 14. srpna u Del Rey. Asi už jste postřehli, jak moc se mi líbila kniha The Bear and the Nightingale. Její pokračování - The Girl in the Tower nebylo o nic horší. No a The Winter of the Witch je závěr této trilogie, který prostě musím mít! A bože, miluju Katherine Arden a zároveň nechápu, že ty knihy vydává tak rychle! Abyste věděli, druhý díl vyšel teprve v prosinci (a v Británii vychází teď v lednu) a já už se v srpnu dočkám finále? Takhle se mi to líbí! Kéž by to tak mělo víc autorů.

Throne of Glass #7 od Sarah J. Maas má asi vyjít někdy v září nebo v říjnu? Právě teď jsem s hrůzou zjistila, že to asi ještě nemá pevně dané datum vydání! Ach jo. Tak jestli to vůbec vyjde. Každopádně nejde o nic jiného než o závěr série Throne of Glass.
What If It's Us od Becky Albertalli a Adama Silvery vychází 2. října u Harper Teen. Tohle nové contemporary mě zajímá jen kvůli Adamovi Silverovi. Společně s ním by Becky asi i mohla vyplodit něco dobrého, tak uvidíme. 
Skyward od Brandona Sandersona vychází 6. listopadu u Gollancz. Vidíte jméno autora? Ano? Tak je jasné, proč to číst chci! No ale kromě toho, že je to od Sandersona, je ten příběh popisován jako "Jak vycvičit draka, ale akorát místo chlapce je tu dívka a místo draka vesmírná loď". A to já prostě potřebuji!
Na prosinec jsem zatím neobjevila knihu, která by mě zaujala.

A teď české tituly!

Stín věcí ztracených od Jamese Islingtona vychází v červnu u nakladatelství Host. A proč si chci knihu přečíst? Protože je to velmi dobře hodnocené fantasy a já fantasy ráda!
Dívka, která upíjela měsíc vyjde asi v březnu u nakladatelství Argo. Tuhle knížku pro děti si chci přečíst od té doby, co vyšla! Dokonce ji mám už dlouho ve svém wishlistu na BookDepository. Ale teď si počkám na překlad. Podle recenzí by mohlo jít o hodně dobré čtení, kniha získala řadu ocenění, tak se na ni těším!
Smrtka od Neala Shustermana by nakonec měla vyjít v dubnu u nakladatelství YOLI. Tohle je román, kde lidé v podstatě přestali umírat a jak už název vypovídá, jsou tu potřeba Smrtky, takže ti, kteří berou lidem život, aby se regulovala populace. Hlavní hrdinové jsou učedníci na toto "povolání" a ani jednomu se do toho nechce. Jenže nemají na výběr. Ten koncept působí dobře, tak snad to i dobré bude.
Téměr králem od Joe Abercrombie vyjde asi v červnu u nakladatelství Knižní klub. Od tohoto autora si už dlouho chci něco přečíst, ale pořád jsem se k tomu nedostala. Tak snad se s ním konečně seznámím! Jinak tohle je fantasy, které podle anotace vypadá zatraceně dobře! Dědic trůnu, který byl o svou pozici okradený, se rozhodne ji znovu získat. Jen bude muset používat hlavně svou hlavu a to kvůli fyzickému omezení, které mu nedovoluje být udatným hrdinou, za kterého by ho asi každý chtěl mít. Hodnocení to má pozitivní, tak snad to bude dobré.

Srdcová královna od Kimmery Martin vyjde asi v srpnu u nakladatelství Ikar. Tahle kniha i v zahraničí vychází teprve teď v únoru, avšak už sbírá poměrně kladná hodnocení od lidí, kteří si ji už mohli přečíst. Je to debut, beletrie pro dospělé ze zdravotního prostředí. Já si podobné dospělácké knihy občas ráda přečtu, tak jsem zvědavá.
Exit West napsal Mohsin Hamid a tohle vyjde asi v září u nakladatelství Odeon. Kniha zpracovává téma uprchlíků a občanské války. Měla by mít i prvky magického realismu. Také byla nominována na spoustu různých oceněních, tak uvidíme, jak mi to sedne.
Žabí polibek od Gartha Nixe vyjde cca 25. dubna u nakladatelství Baronet. Na tuhle knížku jsem hodně zvědavá hlavně kvůli autorovi, ale i obsahově by to mělo být cosi pohádkového a naprosto potrhlého. A takové knížky já můžu.
Sérii Amulet (první díl The Stonekeeper) od Kazu Kibuishi chystá nakladatelství Paseka někdy na jaro, ale konkrétněji to nevím, protože nakladatelství ještě nemá ediční plán. Aby bylo jasno, tohle je komiksová série a je pro děti, což mi tedy vůbec nevadí! Hrozně se na to těším, protože v zahraničí je fakt chválená, sama jsem měla v plánu si ji konečně pořídit v angličtině, ale teď si už počkám na překlad.


Cruel Beauty od Rosamundy Hodge vydá CooBoo, datum vydání zatím není známé. Ale předpokládám, že to bude letos. Tuhle knížku mám v to-read už skoro čtyři roky, takže prakticky od jejího vydání. Pokud se nepletu, je to jeden z prvních retellingů Krásky a zvířete. Mám fakt radost, že to CooBoo vydá, protože si to tak KONEČNĚ přečtu. (Nicméně CooBoo chystá spoustu skvělých knížek, jen já jsem většinu z nich už četla.)
Sky in the Deep od Adrienne Young chystá nakladatelství Fragment, ale upřímně nevím na kdy. A jestli to vůbec vyjde už letos. V angličtině to totiž oficiálně vychází teprve teď v dubnu, takže jestli to vyjde česky letos, viděla bych to na nějaký ten podzim. Každopádně by mělo jít o YA fantasy inspirované Vikingy! A upřímně? To mi k nalákání na tuhle knihu naprosto stačí.
Renegades od Marissy Meyer vydá nakladatelství Egmont někdy v první polovině tohoto roku. Tuhle knížku jsem plánovala mít doma už v angličtině, jen mé objednané edici posunuli vydání, tak jsem objednávku zrušila. Teď si počkám, jakou obálku bude mít české vydání, a asi až pak se rozhodnu, v jakém jazyce to chci mít.
Nejdelší den Adama T. od Patricka Nesse chystá na únor nakladatelství Slovart / #booklab. Číst to chci hlavně kvůli autorovi, ale myslím si, že by celkově mohlo jít o zajímavou knihu, tak uvidíme.


Arcanum Odhalené od Brandona Sandersona nechystá nikdo jiný než nakladatelství Talpress, zatím se neví, kdy to bude, ale letos určitě. Takhle kniha je sbírka povídek / novel, které patří do autorova knižního světa Cosmere. Jedna povídka z této sbírky už česky vyšla, ale jinak jde o věci u nás dosud nepublikované, pokud se nepletu, tak se těším! Jen se trochu děsím obálky.
Komiks Monstress od Marjorie M. Lui a Sana Takedy vydá nakladatelství Crew, čímž mi udělali velkou radost! Už jsem ho plánovala koupit anglicky. Na tohle jsou názory trochu rozporuplné, ale mně osobně se hrozně líbí ty ilustrace a také to zasazení do alternativní Asie v roce 1900, plus by tam měl mít vliv steampunk, takže já se těším!

A... To je k českým titulům asi všechno. Další nakladatelství totiž ještě nemají ediční plány, případně mě u nich nic nezaujalo, někteří také uveřejňují své knihy postupně, s blížícím se datem vydání, že jo. Ale i tak je toho dost a když si vezmu, že už takhle jsem se ve výběru omezila jen na jednu knihu, tak se děsím toho, kolik mě to bude tenhle rok stát, uf!

Nu a na které knihy se těšíte vy? Dejte vědět do komentářů!

Všechny obálky jsou ze stránek www.goodreads.com

Komentáře

  1. Těším se hlavně na vydávání mang Čarodějova nevěsta a Ocelový Alchymista, pak na Dvůr křídel a zmaru, a spostu dalších knih na, které si teď nemůžu vzpomenout. Ale vůbec nevím, kdy to budu kupovat, protože tenhle podzim jsem si nekoupila ani jednu novinku, takže to teď budu muset zpětně všechno dohnat.. a když do toho budou vycházet tyhle úžasné novinky, tak nevím, jak to budu stíhat.. :'D
    A jinak pohádku o Rampelníkovi myslím zpracovala C.J. Redwine v knize The Wish Granter. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jop, taky netuším, jak budu stíhat ty knížky kupovat a hlavně ČÍST! :D Už teď nevím, jak na to. Přitom tohle je jen zlomek toho, co mě opravdu zajímá. :D
      Jo, už jsem na ni byla upozorněna, na tu jsem úplně zapomněla. :) Jen si myslím, že ta Redwine pojala Rampelníka podobně jako ve Once Upon a Time, tedy jako toho, kdo plní ta přání za nějakou cenu. V tom Spinning Silver čekám větší inspiraci tou klasickou pohádkou s předením zlata. :)

      Vymazat
  2. To jsou samé pěkné kousky :) Máme sena o těšit :) Vyhlížím spoustu kousků v angličtině, třeba Everless, Ash Princess a The Belles :) A skvělá a příjemně překvapivá zpráva je, že u nás vyjde Half a King a Scythe :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ano! Jo, Scythe snad konečně vyjde. Nejsem si stoprocentně jistá, ale podle mě mělo být už loni, ale asi se to posunulo. No a Half a King mi udělalo velkou radost. :)

      Vymazat
  3. Těším se na Scythe, na Renegáty, na Dvůr křídel a zmaru, na Na lovu, na Strange the Dreamer (pořád si nemůžu zapamatovat ten český název), na S láskou tě nenávidím, a v neposlední řadě na Čtenářku. :) A pokud si dobře pamatuju, tak jsem zachytila informaci, že letos bude i druhý díl Divotvůrce. Na jaře (myslím, že v březnu) má vyjít pokračování Spících obrů (takže bych si je konečně mohla přečíst :D).
    Určitě je toho víc, po čem mé srdce touží (peněženka už méně), ale tohle je tak nějak vše, co si teď zrovna vybavím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to se těšíš na samé dobré knížky! :D Také si u Strange the Dreamer nemůžu zapamatovat český název, ale vím, že se mi líbil. Čtenářku tu mám jako reading copy, tak snad se do ní brzo pustím. :) Jop, pokračování Divotvůrce - Černé znamení je prozatím v plánu na březen. Na ty Probuzené bohy se také těším. :)
      Jak jsem psala už výše - kdybych měla vypsat všechny knihy, na které se těším, bude ten článek nekonečný. :D

      Vymazat
  4. máš to takhle nalajnovaný, jop? :D

    OdpovědětVymazat
  5. Ooo, on u nás vyjde Scythe?! Hrozně moc si ho chci přečíst, ale hardback je prostě moc drahý i na Bookdepository, takže jsem se k němu zatím nedostala. Jinak se taky moc těším na The Belles, Cruel Beauty, Renegades a dalšího Patricka Nesse. kromě toho doufám, že si letos pořídím Obsidio, tedy třetí díl Illuminae v originále - vychází v březnu ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On to nikdo neví? Já myslela, že fakt, že vyjde Scythe, je známá věc. :D Ale tak asi ne. :D O tom Obsidio vím, ale já si v klidu počkám na český překlad. :)

      Vymazat
  6. Vau to je pekná kôpka kníh :D
    Každopádne dúfam, že sa mi aspoň niečo z toho podarí prečítať :D
    Ja sa teším najmä na knihy od Cassie Clare, ktoré majú vyjsť :D

    OdpovědětVymazat
  7. Musím říct, že ani nemám moc přehled o knihách, které mají vycházet. Možná už jen proto, že je jich hromada už více či méně dávno vydaných, které jsou snad nevyčerpatelným zdrojem a ani nemám potřebu sledovat, co má vyjít :D :)
    Asi se těším spíš tak obecně, například na nové knížky vydavatelství Absynt a Broken Books nebo na další přeložené encyklopedie ze série Big Ideas Simply Explained.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Tipy na knihy v angličtině

V posledních měsících jsem přečetla pár anglických knížek, o kterých jsem se zde na blogu vůbec nezmínila, vzhledem k mé neaktivitě. Nicméně teď zpětně mě to mrzí, proto jsem se rozhodla, že vám sepíšu tipy na anglické knížky z poslední doby, většinou se jedná o loňské novinky či o novinky ze začátku tohoto roku. Snad někdo z vás shledá tato doporučení nápomocná!