Přeskočit na hlavní obsah

Vážně se má Eleanor skvěle?


Eleanor Oliphantová už od vysoké žije v tom samém bytě, od ukončení studia pracuje na té samé pozici v té samé firmě. Je jí úplně jedno, co si o ní ostatní myslí, však s lidmi ani moc dobře nevychází. Přes týden pracuje, víkendy tráví ve společnosti vodky, aby zahnala špatné vzpomínky. Jenže pak se v práci seznámí s novým kolegou a navíc i objeví muže svých snů. Podaří se jí dostat se ze své ulity a konečně navázat nějaký vztah?

Gail Honeyman je britská autorka, která žije ve skotském Glasgow. Eleanor se má vážně skvěle je její debutový román, se kterým si získala velkou pozornost - v GoodReads Choice Awards se umístila na třetím místě v kategorii fikce, kniha je také nominována na Costa Book Award a v zahraničí sklízí skvělé recenze. 

A právě kvůli těm zahraničním nadšeným názorům se kniha dostala i do mého hledáčku. Přiznám se, že jsem toho o knize zase tolik nevěděla a šla jsem do ní docela naslepo. Tak to asi bylo nejlepší, jelikož mě mohla jen a jen překvapit.

Když jsem se pustila do čtení, začátek působil až jako příjemná romantika, trochu ve stylu Projekt manželka od Graemeho Simsiona. Ovšem brzo začalo být jasné, že to tak nebude. Autorka sice dost chytře mlží a čtenáři podává jen malé střípky informací, nicméně je postupně zřejmé, že Eleanor je... rozbitá. Že si prožila trauma, které ji silně poznamenalo. Sice si můžete vytvořit svůj vlastní obraz, ale až do konce knihy nezjistíte, co přesně se stalo. Kolem poloviny je takový zlom, po kterém se vše začne skládat dohromady. Kniha nabere úplně jiný směr, je znenadání mnohem intenzivnější a emocionálnější. Strašně moc se mi líbilo, jak ten zlom autorka pojala a jak kvalitně ho zpracovala. Samotné zakončení knihy je výborné - žádný přehnaný happy end a náhlé vyřešení všech problémů. Autorka naopak jasně ukazuje, že Eleanor má před sebou ještě dlouhou cestu, i když doufejme, že už mnohem šťastnější.



Celá kniha stojí na postavě Eleanor. Už po pár řádcích si čtenář uvědomí, že Eleanor je jiná. S lidmi to neumí, nedochází jí jejich humor. Je zvyklá na svou pravidelnost a nevadí jí být sama. První kapitoly je dost těžké říct, co přesně si o Eleanor má člověk myslet - chvíli je hrozně super, v tu další její chování působí až děsivě - Eleanor není hrdinka, kterou by měl každý milovat a i proto je to tak skvělá postava. Jak čtenář čte dál, je čím dál zřetelnější, že Eleanor má nějaké psychické problémy. Tu Eleanořinu komplikovanou osobnost zvládla autorka na výbornou.

V příběhu vystupuje spousta vedlejších postav, na kterých Eleanor často předestírá svou kritiku současné společnosti, která je většinou dost trefná. No ale nejvýraznější z nich je její nový kolega Raymond, ten v příběhu hraje větší a větší roli a tvoří takový protiklad k Eleanor. Ale i přes své rozdíly se stanou přáteli. To je další věc, která se mi na knize líbila - autorka dala přednost přátelství před romantickým vztahem, z Raymonda se nevyklube princ na bílém koni, který Eleanor zachrání svou láskou, ale přítel, který jí podá pomocnou ruku v nouzi.

Všimla jsem si, že v zahraničních recenzích je tato kniha častokrát přirovnávána k Muž jménem Ove od Fredrika Backmana. A já s tímhle musím souhlasit. Přestože jde o samostatné a naprosto originální příběhy, obě knihy mají hodně podobný tón - je to takové smutně veselé. Věřím tomu, že pokud se vám líbil Muž jménem Ove, je tu vysoká šance, že vás zaujme i Eleanor se má vážně skvěle. Já četla obě tyto knihy a obě jsem si zamilovala stejně, takže kdo ví, třeba to tak budete mít též.

Pokud nemáte problém číst fikci pro dospělé, Eleanor se má vážně skvěle vám mohu jen a jen doporučit. Získáte takový hořsko-sladký příběh s hrdinkou, která se jen tak nevidí. Možná nebudete mít Eleanor úplně rádi, avšak její osudy vážně znát chcete! I když jsem ke knize přistupovala s jistou rezervou, získala jsem nakonec překvapivě povedený debut.

Knihu hodnotím 100% a prostě - běžte si to přečíst!


Za poskytnutí recenzního výtisku velice děkuji společnosti Albatros Media.

Knihu si můžete objednat na stránkách e-shopu.

Údaje o knize
Český název: Eleanor se má vážně skvěle
Originální název: Eleanor Oliphant is Completely Fine
Autor: Gail Honeyman
Přeložila: Olga Bártová
Nakladatelství: Plus, 2017
Počet stran, vazba: 352 stran, hardback
Hodnocení na GoodReads: 4,33/5 (55 064 hodnotících)

Komentáře

  1. Chystám se na ni a teď už s jistotou. Díky! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Zo začiatku som sa bála, že to bude romantika, ale podľa popisu nie a ten ma celkom zaujal, tak možno si to jedného dňa prečítam :D Vždy poteší, keď sa nejaká kniha sústredí na priateľské vzťahy miesto romantických :)

    http://book--hoarders.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne, ne, romantika to není, i když se to občas tak trochu tváří. :) Jo, když se kniha zaměří na přátelské vztahy, je to příjemné změna. :)

      Vymazat
  3. Moc díky za tip, už dýl jsem po ní pokukovala, ale měla jsme strach, že mi nesedne :D Ale risknu to a zkusím ji přečíst :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.