Přeskočit na hlavní obsah

Jsi replika, nebo člověk?


Když byla Gemma malá, byla pořád nemocná, takže teď ji rodiče úzkostlivě hlídají a nic jí pořádně nedovolí. Má jen jednu kamarádku - April. Společně plánují o prázdninách výlet na Floridu, jenže i ten Gemmě rodiče na poslední chvíli zakážou - někdo jim totiž oknem prohodil kámen s podivným vzkazem. No a pak Gemmu málem unese nějaký šílenec, který se jí vyptává na Havenův institut. Gemma už toho má dost a rozhodne se tomu přijít na kloub, takže se i přes zákaz vydává na Floridu. Zde potkává dívku Lyru, která touží najít odpovědi stejně jako Gemma. Podaří se jim to?

Lauren Oliver je známá americká autorka románů pro mládež. Nejznámější je asi její dystopická trilogie Delirium a také její debut Chvíle před koncem, tento román dokonce posloužil jako předloha stejnojmennému filmu. Replika je první díl z nové série (možná dilogie?), navazuje na ni kniha jménem Ringer.

Lauren Oliver je autorka, od které jsem si už dlouho chtěla něco přečíst. Zvažovala jsem Chvíle před koncem, nakonec se mi ale jako první dostala do ruky Replika. Repliku jsem měla vyhlédnutou hlavně kvůli jejímu zajímavému formátu. Z jedné strany totiž máte příběh Lyry a když knihu obrátíte vzhůru nohama, dostanete příběh Gemmy. Příběhy jsou propletené a navzájem se doplňují. Za sebe doporučuji pokaždé číst tak dvě-tři kapitoly z jedné části, pak z druhé, tak to podle mě funguje nejlépe a  opravdu můžete vnímat ty rozdíly. Přestože ten formát dodával knize na originalitě, nebyl nakonec tak výjimečný, jak jsem čekala.

Co se týče příběhu, ze začátku tu máte dvě oddělené dějové linie, které se pak spojí, oddělí a zase spojí. V momentě spojení kolikrát čtete ty samé dialogy, rozdíl je ve vnímání těch postav - např. Gemma si po svém nějak vykládá chování Lyry a něco z toho usuzuje, Lyra to pak podá ze svého pohledu a vy to najednou vnímáte lehce jinak. Tohle se mi líbilo a byl to fakt skvělý prvek, jenže to brzdilo už tak dost pomalý vývoj děje. Příběh je vlastně to, s čím jsem na knize měla největší problém. Je to totiž jedno klišé za druhým. Je to předvídatelné a naprosto tomu chybí nějaká... jiskra. Abych tedy autorce úplně nekřivdila, na konci se objeví jeden zvrat, který je chytrý a pro někoho asi i bude překvapivý, ovšem když nad tím přemýšlíte, tak se dá odhadnout. Úplně chybí nějaké výraznější vyvrcholení, což jsem ale asi mohla čekat, když jeden ten příběh má lehce nad dvě stě stránek.



Hlavní postavy jsou už zmíněná Lyra a Gemma. Skrze Lyru autorka ukazuje, jak vnímá náš svět někdo, kdo se v něm běžně nepohybuje a nezná lidské zákonitosti. U Lyry se často dostává na otázku lidství, co to vlastně znamená být člověkem, kdo člověkem je a jak důležité může být pro člověka pouhé jméno. Lyra vidí svět z lehce dětské perspektivy, když si vytváří své vlastní názvy pro věci jako je teploměr (teplík) či přístroj na měření tlaku (mačkátko). A přestože je to všechno zajímavé, naneštěstí je její vyprávění jinak nezáživné.
Oproti tomu Gemma mě bavila mnohem víc. Byla živější, milejší, zábavnější. Tentokrát byla obyčejnější Gemma prostě lepší. 
Autorka si samozřejmě nemohla odpustit romantickou linku. Oliverová je romantikou známá, takže jsem s ní počítala, ale zároveň jsem čekala něco zdařilejšího. Dostala jsem totiž ukázkovou insta-love. A to vlastně dvě. Takže... to mě nijak zvlášť nenadchlo.

Co ale musím vyzvednout, je styl psaní. Lauren Oliver píše moc pěkně, umí si se slovy pohrát, takže se knížka aspoň dobře čte, když už nic jiného.

Opravdu jsem si přála, aby se mi Replika líbila. A možná to bude ta chyba - nevědomky jsem si pro ni nasadila laťku až příliš vysoko. Já mám pocit, že kdyby Replika vyšla takových pět let zpátky, ještě bych ji chválila. Jenže teď za sebou mám hromadu jiných YA románů, se kterými můžu srovnávat, a v porovnání s nimi je tohle naneštěstí pouze průměrná knížka.

Věřím ale, že spoustě z vás se bude Replika líbit. Rozhodně ji omrkněte, pokud chcete něco v netypickém formátu. Také pokud vás baví romantické romány pro mládež s kapkou napětí. Nebo jestli hledáte nějaké oddechové, nekomplikované čtení.

Číselně hodnotím 50%.

Za poskytnutí recenzního výtisku velice děkuji nakladatelství CooBoo.
Knihu si můžete objednat na stránkách e-shopu.

Údaje o knize
Česká název: Replika
Originální název: Replica
Autor: Lauren Oliver
Přeložila: Romana Bičíková
Série: Replika
Díl: 1.
Nakladatelství: CooBoo, 2018
Počet stran, vazba: 456 stran, hardback
Hodnocení na GoodReads: 3,70/5 (9 152 hodnotících)

Komentáře

  1. Mně se Replika líbila, ale četla jsem ji před tím vším hypem v angličtině už poměrně dávno, takže jsem neměla žádná očekávání ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako já jsem nečekala úplně nějakou pecku nebo tak, ale pořád jsem doufala v něco lepšího, než bylo to, co jsem nakonec dostala. Nicméně fakt si myslím, že číst to tak pět let zpátky, měla bych na to pozitivnější názor. :)

      Vymazat
  2. Tak po tvojí recenzi nějak nevím, jestli se mám na knihu těšit, nebo přinutit jít do toho spíš s chladnou hlavou (a asi spíš to druhé) :D Jinak od Lauren jsem četla Delirium a hrozně se mi líbilo, takže očekávání jsou v zásadě dost vysoko :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkus do toho spíše jít s tou chladnou hlavou. :D Ale jestli už s Lauren a její tvorbou zkušenost máš, asi víš, co zhruba čekat, takže ti to třeba sedne lépe. :)

      Vymazat
  3. Výborná recenze :) Mě Replika taky láká hlavně tím netradičním formátem :) Škoda že je, jak říkáš plná klišé. No nechám se překvapit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě dej knize šanci, co čtenář, to jiný názor, takže je možné, že tobě se kniha bude líbit výrazně víc. Dost lidí to tak má. :)

      Vymazat
  4. Mě to po počátečním haló efektu strašně lákalo, ale říkala jsem si, že počkám na více názorů. A asi do toho nepůjdu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vždycky si ji můžeš půjčit v knihovně, když už nic jiného. :)

      Vymazat
  5. Replika se mi líbila, ale hlavní hrdinky měly otravné chvilky :D A otáčet to neustále sem a tam taky nebylo ideální :D Jsem docela zvědavá na druhý díl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já osobně si myslím, že to Oliver mohla udělat jako klasické střídání pohledů, vůbec nic by se tím nezměnilo a ušetřila by čtenářům to otáčení. :) Já druhý díl asi vynechám.

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.