Přeskočit na hlavní obsah

Ne každé vítězství přinese člověku štěstí


Jako valoriánská dívka má Kestrel jen dvě možnosti - buď se vdá, nebo vstoupí do armády. Kestrel nestojí ani o jedno. Pro armádu by měla strategické myšlení, ale nemá dostatečnou fyzickou sílu. Na vdávání má až moc ráda svou svobodu. Nejradši by se věnovala hudbě, avšak to je proti všem pravidlům. Kestrel často vybočuje z řady, nicméně když na trhu vydraží otroka za horentní sumu, vyvolá tím poprask. Sama Kestrel netuší, proč to udělala - že by to bylo tím vzdorem, který v otrokovi viděla? Jedno je ale jisté - tohle rozhodnutí ji bude stát více, než si myslela.

Marie Rutkoski je americká autorka narozená ve státě Illinois. V současné době působí jako profesorka anglické literatury na Brooklyn College, kde učí renezanční drama, dětskou literaturu a kreativní psaní. Nějaký čas žila v Moskvě a dokonce i v Praze. A právě pobyt v Praze ji patrně inspiroval k jejímu debutu - The Kronos Chronicles, což je série pro děti zasazená do renezančních Čech. Dále vydala román pro mládež The Shadow Society a trilogii, jejíž prvním dílem je právě Kletba vítězů.

Na poli YA fantasy románů má v dnešní době čtenář už opravdu z čeho vybírat. Tak proč se pustit zrovna do Kletby vítězů, asi se ptáte. Nabízí tahle kniha něco nového? Je v něčem výjimečná? Odlišuje se nějak?

Prvně tu máme fakt, že prostředí je inspirované antikou. Valoriánská říše je jakási obdoba Římské říše a země Herranů tu zastupuje takovou kombinaci území, které Římané dobyli. Valoriáni mají stejnou mentalitu jako Římané, podobné tradice, zvyky, rozvržení moci. Vlastně přestože se tato kniha řadí k fantasy, nečekejte zde žádnou magii či zásahy vyšší moci, je to takové realističtější.

Za druhé je tu styl psaní. Pro mě osobně byla ta knížka neskutečně čtivá. Není to napsané nijak složitě, kapitoly jsou dost krátké, takže ty stránky mi mizely rychlostí blesku. Ve vyprávění se střídá Kestrel a otrok Kovář, nicméně to není nikde označené, tudíž ta změna může být matoucí, než si na to čtenář zvykne. Avšak Kestrel se dostane ke slovu spíš, což mi vyhovovalo.



Tím se dostávám k postavám. S těmi je to takové půl na půl. Vedlejších postav je tam dost, jenže většina by se dala popsat tak dvěma slovy a v paměti člověku opravdu na dlouho nezůstanou. 
S Kestrel to tak naštěstí není. Bylo strašně osvěžující, že to není žádná hrdinka, která by bez chyb zvládala úplně všechno. Naopak je to dívka s duší umělce a myslí stratéga. Na toho stratéga dávám důraz, protože Kestrel je vážně inteligentní, své činy promýšlí na několik kroků dopředu, takže se nemusíte obávat žádných spontánních a nelogických výbuchů.
Kovář je stejně chytrý jako Kestrel. Vlastně jsou si ve spoustě aspektů dost podobní. Nicméně autorka u něho hodně mlží, dává čtenáři jen drobečky informací a pořádný názor na něj si podle mě budu moci udělat až v pokračování.

Samozřejmě zde nechybí romance. Přestože by mi nevadilo, kdyby tam nebyla, nemůžu říct, že by se mi nelíbila. Ten vztah se rozvíjí dost pomalu a docela nenápadně. Je to jedna z těch zakázaných romancí a ten typ od nenávisti k lásce, pro což já mám slabost, když to autor zvládne dobře. Tady se to povedlo.

Teď přejdeme k největší slabině této knihy a tím je příběh. Abych to objasnila - autorka to nemá vymyšlené špatně a ta základní premise je dobrá. Problém je v tom, že i když jde o docela dramatické události, autorka jejich popis dost odbude, tudíž má čtenář pocit, že se tam vlastně nic neděje. Jelikož se s podobným konceptem nesetkávám poprvé, vím, že to jde udělat lépe. Nejzajímavější jsou poslední kapitoly, i když pak přijde dost náhlý konec. Ovšem zase autorka čtenáře zanechá s touhou mít po ruce druhý díl.

Abych to tedy shrnula, za sebe doporučuji si Kletbu vítězů přečíst. Přestože není tak napínavá a akční jako některé její kolegyně, je stále neskutečně čtivá. Kestrel je hrdinka, se kterou se fakt chcete seznámit a určitě jí budete fandit! S romantikou to autorka nepřehání a romance, která tam je, je dobře napsaná. A svět inspirovaný antikou je třešnička na dortu! 

Jo a ještě musím nakladatelství Fragment pochválit za jejich vlastní obálku. Neskutečně se jim povedla a kniha celkově vypadá vážně pěkně.

Číselně hodnotím 80% a těším se na druhý díl!

Za poskytnutí recenzního výtisku velice děkuji společnosti Albatros Media.
Knihu si můžete pořídit na stránkách e-shopu.

Údaje o knize
Český název: Kletba vítězů
Originální název: The Winner's Curse
Autor: Marie Rutkosti
Přeložila: Martina Chramosilová
Série: Kletba vítězů
Díl: 1.
Nakladatelství: Fragment, 2018
Počet stran, vazba: 352 stran, hardback
Hodnocení na GoodReads: 4,01/5 (76 817 hodnotících)

Komentáře

  1. serii mam v ocku, ale zatim se na to nechystam, mam spoustu jinych, na ktere se tesim vic... ale jsem rada, ze se libi a aspon se mam na co tesit :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak vždycky můžeš počkat, až budou vydané všechny díly a pak si to přečíst hezky najednou! :) U téhle série by to asi bylo i dobré, protože ten konec prvního dílu je fakt dost otevřený. :D :)

      Vymazat
  2. Díky za recenzi, antiku já můžu, takže se po knize určitě podívám 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teda antikou je to jen inspirované, ale zase s tím se člověk tak často nesetká, obzvlášť u YA. :)

      Vymazat
    2. To samozřejmě beru v úvahu :) Osobně vím ještě o Jiskře v popelu a Kruté kráse, ačkoliv z ní mi to moc patrné nebylo. A The Valiant od Lesley Livingston, ale to je trochu jiný případ, protože se to v antice přímo odehrává :D (zatím na přečtení čeká, ale prostě nemohla uniknout mé pozornosti)

      Vymazat
    3. Jo, to máš pravdu, já sama dál znám jen tu Jiskru, plus teda té knihy The Valiant jsem si také všimla. Přitom antika je tak zajímavé období! :D

      Vymazat
  3. Musím přiznat, že ještě než kniha vyšla, tak mě zaujalo právě vybírání/tvoření obálky u Fragmentu. Také si myslím, že se jim povedla.

    Ale tím bych asi skončila. Není to rozhodně kniha, kterou bych si nutně potřebovala přečíst a tvá recenze mě v tom jen utvrdila. Navíc ta jména. "Kovář" by mi lezl opravdu na nervy. A obávám se, že s Kestrel bych si také moc nepolepšila. Zase by to dopadlo tak, že bych si postavy v hlavě přejmenovala :D

    Ale ne, opravdu to nebude nic pro mě. Ale tvá recenze se mi opravdu líbila. Je z ní poznat, že máš přehled a víš o čem mluvíš.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Tipy na knihy v angličtině

V posledních měsících jsem přečetla pár anglických knížek, o kterých jsem se zde na blogu vůbec nezmínila, vzhledem k mé neaktivitě. Nicméně teď zpětně mě to mrzí, proto jsem se rozhodla, že vám sepíšu tipy na anglické knížky z poslední doby, většinou se jedná o loňské novinky či o novinky ze začátku tohoto roku. Snad někdo z vás shledá tato doporučení nápomocná!