Přeskočit na hlavní obsah

Vítejte v Nikdyuši!


Morrigan Crowová se narodila v nejposlednější den věku, a tudíž je prokletá. Jakmile dojde k nějakému neštěstí, všichni to hned dávají za vinu jí. A jakoby to, že se jí každý straní a bojí se jí, nebylo dostatečně hrozné, Morrigan už od malička žije s vědomím, že v den svých jedenáctých narozenin jako každé prokleté dítě umře. Jak se ten osudný den blíží, Morrigan si začne uvědomovat, že vlastně umřít nechce. Když se jí pak naskytne možnost obelstít smrt, rozhodne se jí využít, přestože to znamená opustit vše, co doposud znala. Ocitá se v tajemné Nikdyuši. Podaří se Morrigan dokázat, že je hodna toho, aby mohla v Nikdyuši zůstat?

Jessica Townsend je australská autorka, která debutovala právě knihou Nikdyuš. Pracovala i jako šéfredaktorka dětského časopisu či jako reklamní textařka. Nikdyuš je první díl ze stejnojmenné série, v angličtině již brzy vyjde pokračování s názvem Wundersmith.

Nikdyuš jsem zaregistrovala už v angličtině, moc se mi líbila ta slovní hříčka v názvu, a také to bylo přirovnávané k Harrymu Potterovi, ale to je dnes už kdeco, takže to už neberu tak vážně. Nicméně když jsem zjistila, že české vydání překládá Vladimír Medek (ano, překladatel Harryho), rozhodla jsem se na české vydání počkat.

A rozhodně jsem udělala správně! Už jen kvůli tomu překladu doporučuji si knížku přečíst. Je to nádherně hravé a perfektně to sedí k duchu toho příběhu.

Nikdyuš je krásně potrhlá a neskutečně zábavná knížka. To je především díky samotné Morrigan, která svou situaci bere s humorem. Autorka se nebojí používat vtipy, které jsou občas lehce na hraně, proto si myslím, že místy to pobaví spíše staršího čtenáře než toho mladšího. Samotný příběh hezky odsýpá, je to dost dobrodružné, plné napětí a akce. Jakmile se do toho člověk jednou začte, těžko se to odkládá. Ke konci nechybí ani překvapivá odhalení. Příběh to má relativně uzavřený, takže kdo nebude chtít číst pokračování, tak nemusí.



To prostředí, které Townsend vytvořila, se mi vážně moc líbilo. Autorka se nezdržuje složitými popisy a zdlouhavým vysvětlováním, většinou jednotlivé aspekty svého světa vysvětluje za pochodu, když na to přijde řeč. Dobré je, že Morrigan je v Nikdyuši stejně nová jako čtenář, proto se musí se vším stejně tak seznámit. Přišlo mi, že nám autorka představila jen zlomek svých nápadů a že se v pokračování máme rozhodně na co těšit. 

Co se týče postav, z Morrigan jsem byla absolutně nadšená. Ona umí být tak krásně sarkastická. Podle mě autorka výborně zachytila, jak může dopadnout dítě, které už od narození věří tomu, že je za každou pohromou. Věřte mi, s Morrigan budete soucítit a bez debat jí budete fandit. Mé sympatie si získal i chlapec Hawthorn, malý uličník a Morriganin věrný přítel. Morriganin mentor kapitán Jupiter North je ve správné míře tajemný a obyvatelé jeho hotelu jsou vážně rozličná skupina - za zmínku stojí hlavně maxikočka Fenestra!

Přestože je hlavní postavou dívka, určitě bych neřekla, že jde o výhradně holčičí čtení. Na to je Morrigan až příliš divoká a svéhlavá a společnost jí dělají i dva chlapci. Hlavně je to plné dobrodružství, takže doporučuji pro holky i kluky, pro malé i velké!

A v jakém případě tuhle knížku číst? Pokud hledáte něco nového, v originálním světě, s prvky fantasy, se spoustou napětí a humoru, tak navštivte Nikdyuš! Věřte mi, už se vám nebude chtít pryč. A já se moc těším, až se tam podívám zas!

Číselně hodnotím 100%, protože to mělo vše, co od dobré knihy žádám! Snad bude druhý díl co nevidět česky.

Údaje o knize
Český název: Nikdyuš
Originální název: Nevermoor
Autor: Jessica Townsend
Přeložil: Vladimír Medek
Série: Nikdyuš
Díl: 1.
Nakladatelství: Albatros, 2018
Počet stran, vazba: 464 stran, hardback
Hodnocení na GoodReads: 4,41/5 (9 085 hodnotících)

Komentáře

  1. No teda, fantasy, sarkazmus, relatívne uzavretý koniec, maxikočka? To znie fakt dobre, pridávam na goodreads.:) Vydarená recenzia!^^

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě to omrkni, tobě se to podle mě líbit bude! A navíc to má vyjít i slovensky, pokud se nepletu. :)

      Vymazat
  2. Tys tomu dala 100%? Tak to bych si vážně měla přečíst! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jop. :D V rámci dětských knih to bylo fakt super. :D

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.