Přeskočit na hlavní obsah

Co byste dělali vy, kdyby vám zavolala Hodina smrti?


Představte si svět, kde vám v den vaší smrti zavolají, že v následujících čtyřiadvaceti hodinách zemřete. Co byste v takovém případě dělali? Pro Matea s Rufusem je tohle realita a oba obdrží svůj telefonát v ten samý den. Přestože jsou oba z naprosto odlišného prostředí a v běžném případě by se asi nikdy nepotkali, aplikace Poslední přítel je svede dohromady. Společně se tak vydávají na své konečné dobrodružství.

Adam Silvera je americký autor, který pochází z New York City. Teď se psaní věnuje na plný úvazek, dříve pracoval v knihkupectví a psal recenze na knihy pro děti a mládež. Debutoval románem More Happy Than Not, dále následovalo History Is All You Left Me a Oba na konci zemřou. Společně s Becky Albertalli napsal román What If It's Us, který vyjde v překladu příští rok.

Možná jste si toho všimli, možná ne, ale Adam Silvera je aktuálně jeden z mých nejoblíbenějších autorů YA contemporary. Už po přečtení jeho debutu jsem si velice přála, aby si jeho tvorby povšimlo nějaké české nakladatelství. A s jeho třetí knihou to konečně vyšlo! (A teď jen doufat, že se vám bude Adamova tvorba líbit, a v překladu vyjde i ten zbytek.)

Román Oba na konci zemřou se odehrává v takovém alternativním světě, který je ve spoustě směrech podobný tomu našemu, až na to, že zde funguje organizace Hodina smrti, která je neobjasněným způsobem schopná předpovědět, kdy někdo umře. A jsou dostatečně milosrdní (nebo ne?), že o tom lidi informují, aby si mohli svůj poslední den užít, uspořádat si všechny své záležitosti. A naši hrdinové takový telefonát obdrží.

Kniha vám v podstatě pokládá otázku, co byste v takové situaci dělali vy? Jak byste svůj poslední den strávili? Se svými blízkými? Chtěli byste na poslední chvíli vyzkoušet to, k čemu jste se dříve neodvážili? (V tomhle světě to totiž je možné, virtuální realita tu plně funguje.) Nebo byste zůstali ve strachu zavření doma? A chtěli byste vůbec vědět, že ten den zemřete?



Podobnými stavy prochází i Mateo s Rufusem a každý to prožívá trochu jinak, což víte díky tomu, že se ve vyprávění dostanou ke slovu oba dva. Přestože máte vždy nadepsané, že vypráví ten či ten, jejich hlas je dost odlišný, takže snadno poznáte, z čího pohledu čtete. Bavili mě oba dva, i když Mateo mi byl trochu bližší.

Kromě hlavní linky s Mateem a Rufusem se dočkáte i takových mikropříběhů, které se odehrávají v ten samý den. Týkají se jednak přátel hlavních hrdinů, ale pak i dalších pár ztracenců (lidé, kteří mají zemřít), ovšem i tyto mikropříběhy se nějak dotknou Matea a Rufuse. To se mi hrozně moc líbilo, protože to nebylo jen tak náhodné, ale dohromady to dávalo takový větší obraz.

Autor skrze ty mikropříběhy i naznačoval, kam by mohl příběh Matea a Rufuse směřovat a jakým způsobem by mohl skončit. Tím i zhruba od poloviny začal stupňovat napětí a nervozitu u čtenáře, protože jste museli přemýšlet, jestli to bude jejich konec či ne. Navíc to ve vás vyvolává takovou bezmoc, že vy to už víte, ale postavy varovat nemůžete.

Pokud se do knihy pustíte, nečekejte contemporary, které vás zahřeje u srdce a vykouzlí vám úsměv na tváři. Tohle je Adam Silvera, tak je jasné, že vám to srdce spíš rozdrtí, za to ale zanechá vážně silný dojem. Nedostanete ani knihu nějak plnou akce, uvědomte si, že je to příběh dvou kluků, co se dozví, že ten den umřou. I té romantiky je tam docela málo, což ale není vůbec na škodu.

Oba na konci zemřou rozhodně stojí za přečtení. Minimálně kvůli tomu, že vás donutí se zamyslet a uvědomit si, kolik věcí bereme jako samozřejmost, přitom o to můžeme v mžiku přijít. Silvera nepíše odlehčené románky, jeho knihy naopak mají přidanou hodnotu. Ale i takové knihy pro mládež jsou potřeba.

Číselně hodnotím 80% (More Happy Than Not se mi líbilo kousek víc) a fakt doporučuji!

Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji společnosti Albatros Media.
Knihu si můžete objednat na stránkách e-shopu.

Údaje o knize
Český název: Oba na konci zemřou
Originální název: They Both Die At the End
Autor: Adam Silvera
Přeložila: Světlana Ondroušková
Nakladatelství: CooBoo, 2018
Počet stran, vazba: 352 stránek, paperback
Hodnocení na GoodReads: 4,15/5 (35 129 hodnotících)

Komentáře

  1. Skvělá recenze. :-)
    O téhle knize přemýšlím. Na jednu stranu mám pocit, že nebude tím pravým pro mě. Na druhou mě něčím láká a já ani pořádně nevím čím... Snad tím skvěle zvoleným názvem..? No uvidím, jestli a případně kdy se na ni vrhnu. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji!
      Jo, ten název autor zvolil skvěle, čtenář pak chce vědět, jestli je pravdivý nebo ne. Co se týče toho, jestli by ti to sedlo - záleží na tom, proč si myslíš, že by ti to sednout nemuselo? Pokud máš ráda knihy bohaté na děj, asi tě tohle úplně neohromí. Důležitější jsou ty myšlenky, které kniha obsahuje. :)

      Vymazat
  2. Na More Happy Than Not mam zalusk už hrozně dlouho, no tohle taky nevypadá zle, vsude na knížku teď narážím. Tak uvidím, jak dlouho budu odopavat. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako z toho, co Adam zatím napsal, se mi nejvíce líbilo More Happy Than Not, jop. :D Ale tohle má blíže v tomu MHTN než k History Is All You Left Me. :)

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.