Přeskočit na hlavní obsah

Další dobrodružství hrdinů Školy dobra a zla


Agáta a Sofie se v Poslední navěky dočkaly konce své pohádky. Teď se každá vydává za svými povinnostmi, stejně jako jejich spolužáci se pouští do svých misí, aby našli místo ve své pohádce. Jenže zatím nic nejde úplně podle plánu. A pak začne někdo mařit mise všech žáků a vnášet chaos do všech království. Dobro a zlo přestávají být v rovnováze, nebezpečí stoupá. Podaří se hrdinům zjistit, kdo za všemi potížemi stojí, a zastavit ho?

Soman Chainani je americký autor, který aktuálně žije v New York City. Svou kariéru začal jako scenárista a režisér, tomuto zaměření se věnoval i na vysoké škole. Jako spisovatel debutoval románem Škola dobra a zla, ze kterého se nakonec stal začátek stejnojmenné série. Pátá kniha v této sérii by v originále měla vyjít na jaře příštího roku.

Tu první trilogii Školy dobra a zla mám dosti ráda. Možná se ptáte, proč píšu "první trilogii"? To je proto, že autor navazuje na trend v zahraničí, kdy zůstává v tom samém světě a vlastně i s těmi samými postavami, nicméně začíná rozvádět nový příběh, protože ten první uzavřel ve třetí knize. Proto má Vzhůru za slávou označení Kamelotská léta (také by mělo jít o trilogii).

Jak tedy název Kamelotská léta napovídá, samotné Školy dobra a zla přestávají být tím hlavním dějištěm, místo toho se přesouváme do Lesa a kromě Kamelotu navštívíme i Avalon či Nottingham se Sherwoodským lesem. To se mi moc líbilo, protože nám autor šířeji představuje svůj svět. K orientaci napomáhá i mapa na začátku (a i konci) knížky.

Tentokrát je příběh vyprávěn z hned několika pohledů. Kromě Agáty a Sofie, na které je čtenář už zvyklý, se ke slovu dostanou i Tedros, Hort, Čarodějnice a jednou i nová postava jménem Nikola. Musím říct, že mi u některých postav přišla ta kapitola zbytečná (třeba Hort) a vlastně to na mě působilo jako snaha jen tu knihu natáhnout. Na druhou stranu chudák Nikola dostala jen jednu kapitolu, a přitom číst z jejího pohledu by mi vůbec nevadilo! Naopak by to bylo strašně příjemné osvěžení.



Tím se rovnou i dostávám k těm postavám. Máme tu pár nových hrdinů, jenže ti chudáci dostanou tak málo prostoru, že se člověk musí ptát, proč tam vůbec jsou. Třeba právě ta Nikola se pořádně blýskne ve své kapitole, jenže pak tam figuruje jen jako ta chytrá, co dostane ten správný nápad na poslední chvíli. V případě Nikoly je to opravdu až bolestivě promrhaný potenciál.
Zbylé postavy jsou staří známí, co ale pořád řeší to staré vztahové drama a co si neodpustí neustálé vylévání srdíčka. Tedros a Sofie mi obzvlášť lezli na nervy. Celé to jakž takž zachraňovala Agáta, kterou mám ze všech nejradši a kterou si nikdo z nich nezaslouží!

Přestože jsem byla z postav na prášky, s příběhem jsem problém neměla. Nechybí mu logika a ani zajímavý nápad, vyústění bylo dosti uspokojivé, i když se dá uhádnout, kdo je padouch, ovšem ten konec rozhodně zanechá dojem! A taky zaručuji, že po přečtení poslední věty budete chtít mít po ruce pokračování. Mám pro něj poměrně vysoká očekávání, tak uvidíme, co si autor vymyslí.

Vzhůru za slávou je sice úvod do nového dobrodružství, autor ale často odkazuje na předchozí trilogii, tudíž nejde o úplně oddělený příběh, takže doporučuji mít přečtené předchozí knihy. Já osobně si i myslím, že s pokračováním se naváže na první trilogii ještě těsněji.

Jestliže máte Školu dobra a zla rádi, určitě si nenechte ujít ani Vzhůru za slávou. Vrací se všechny známé postavy (i se svými nedostatky), ale tentokrát v novém prostředí a příběhu. Akčních scén je tam dost, abyste se u toho nenudili, a zakončení je dostatečně zajímavé, abyste si chtěli přečíst i další díl. Sice to mohlo být kratší a bez těch neustálých vztahových dramat, jinak se mi to ale stále líbilo.

Číselně bych hodnotila 70%. 

Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji společnosti Albatros Media.
Knihu si můžete pořídit na stránkách e-shopu.

Údaje o knize
Český název: Vzhůru za slávou
Originální název: Quests for Glory
Autor: Soman Chainani
Přeložila: Magdaléna Stárková
Série: Škola dobra a zla
Díl: 4.
Nakladatelství: CooBoo, 2018
Počet stran, vazba: 456 stran, hardback
Hodnocení na GoodReads: 4,28/5 (3 396 hodnotících)

Komentáře

  1. knížky jdou mimo mě, kdybych byla mladší, určitě bych je zkusila, mají krásné obrázky a jak tak koukám, tak i ilustrace :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, mladší čtenář si to určitě užije spíš. A ano, malé ilustrace jsou na začátku každé kapitoly. :)

      Vymazat
  2. Četla jsem pouze první díl a přiznám se, že ten mě zrovna dvakrát neokouzlil, ale přemýšlím, že bych knihám dala další šanci... uvidíme :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak zrovna první díl mi z celé série přijde nejlepší. :D Ale kdo ví, třeba se ti víc zalíbí ta pokračování. :)

      Vymazat
  3. Já tyhle knížky miluju!!! Dá se do nich pořádně začíst. Když jsem byla nemocná tak jsem za týden přečetla 1 a 2 a pak pokračovala 3 . TO jsem si ještě několikrát zopakovala. Teď jsem na podzim přečetla 4 a těším se na 5.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.