Přeskočit na hlavní obsah

Výborné postapokalyptické fantasy


Přestože název Tišina značí naprostý opak, tahle země není vůbec tichá a klidná. Leží totiž na tektonických deskách, které se rády a často hýbou. Každých pár desítek (či stovek) let zde proto dojde k nějaké přírodní katastrofě - výbuchu sopky či otřesu tak silném, že zničí celá města. Po těchto událostech nastává páté roční období, které pro lidi většinou znamená velké utrpení na poměrně dlouhou dobu. Nicméně období vždy posléze skončí a ti nejsilnější z něho vzejdou s novou mocí. Ovšem tentokrát to bude jiné. Tentokrát přichází skutečný konec světa.

N. K. Jemisin je americká autorka, která aktuálně žije v New York City. Píše jak povídky, tak i romány, většinou v žánru fantasy či sci-fi. Tři roky psala pro New York Times v rámci knižní sekce na sci-fi zaměřený sloupek zvaný Otherworldly, aktuálně jen občas přispěje svým hodnocením. Debutovala románem Sto tisíc království, už za ten byla nominována na cenu Nebula. S její nejnovější trilogií Zlomená země (Páté roční období je první díl této trilogie) se jí povedlo něco nevídaného - jako první autor získala cenu Hugo třikrát v řadě za sebou. 

Postapokalyptické fantasy zní dost zvláštně, že? Přitom to je popis, který na tuto knihu sedí asi nejlépe. Ocitáme se v autorkou vymyšleném světě, který se dosti těžko popisuje - obsahuje pár moderních prvků či variant na moderní technologie, zároveň má i takový zastaralý nádech. A právě v tomto světě dojde ke katastrofě až apokalyptických rozměrů. Jedna z linií příběhu se odehrává po této události, autorka ukazuje ten prvotní dopad na přírodu a na lidstvo a je jasné, že bude jen hůř.

Zmínila jsem jednu linii příběhu. Celkově jsou ty dějové linky tři. První se zaměřuje na ženu Essun, učitelku a matku dvou dětí, kterou ještě před katastrofou postihne jiná tragédie - její manžel ubije jejich syna k smrti a unese jejich dceru. Essun se proto vydává na cestu, aby našla svou dceru a zabila svého manžela.
Dále je tu dívka Damaja, s tou se setkáváme dlouho před katastrofou. Damaja zjišťuje, že vládne orogenií, musí proto opustit vše, co zná, a vydat se do Opory, kde ji naučí svou moc ovládat.
A pak je tu mladá žena Syenit, orogénka vycvičená v Opoře, která dostane na první pohled nevýznamný úkol, který jí ale navždy změní život.
Jak spolu osudy těchto tří žen souvisí, vám neprozradím, to si budete muset zjistit sami, avšak vězte, že na to jde autorka vážně chytře.



S třemi linkami souvisí tři různé styly psaní. Damaja a Syenit jsou obě vyprávěné klasicky ve třetí osobě, i když obě mají totálně odlišný tón, takže snadno poznáte, čí příběh právě čtete. Nejvíce se ale vymyká vyprávění Essun. Ono je to totiž napsané ve druhé osobě, takže je to hodně sugestivní, máte opravdu silný pocit, že jste součástí příběhu, že jste Essun. To mi přišlo neskutečné, díky tomu bylo čtení úplně jiný zážitek, než jsem zvyklá. S užitím druhé osoby pro vyprávění jsem se už jednou setkala a nesedlo mi to. Ovšem tady to autorka zvládla naprosto bravurně. 

Prostředí není snadné popsat, on se jeho celkový obraz dohromady skládá celou knihu. Střípek informace dostanete tam, střípek zase tady. Rovnou upozorňuji, že na konci jsou dodatky, které vám dost možná pomůžou s orientací, jelikož se zde vysvětlují některé pojmy. 
Vážně se mi ale líbilo, že se autorka místo klasické magie rozhodla pro svůj vlastní set schopností. Někteří lidé vládnou orogenií, což je zjednodušeně manipulace energií. Tito lidé dokážou jaksi nasát tu energii a poté s ní naložit, jak chtějí. Orogéni jsou proto schopní předejít přírodním katastrofám, ale také je vyvolat. Asi byste čekali, že budou orogéni u moci, jenže ono to tak vůbec není - jsou utlačováni a vnímáni jako něco méně než lidé. To byla zajímavá dynamika, když si uvědomíte, že mágové v jiných románech spíše mívají vskutku vysoká postavení.

Na fantasy je Páté roční období takové klidnější, má pomalejší tempo. Nečekejte žádné epické bitvy či klasický boj dobra se zlem. Páté roční období má za cíl vám především představit celý ten svět a hráče, kteří v jeho budoucnosti sehrají určitou roli. Protože s tím zakončením víte, že tohle byl jen a pouze začátek. Konec ve vás zanechá hromadu otázek, na jejichž odpovědi si budeme muset počkat až do pokračování. Mimochodem, s koncem vám dá ten prolog mnohem větší smysl, přečtěte si ho znovu, až to dočtete.

Nejsem si jistá, jak moc je to z předchozích řádků znát, ale kdyby ne, tak pro jistotu - tu knihu jsem si naprosto zamilovala! Páté roční období obsahuje vše, co si od dobrého fantasy žádám a ještě něco navíc! Pokud se do knihy pustíte, získáte dobře vystavěný svět, zajímavé pojetí schopností, výborné postavy, příběh, co má hlavu a patu, a hlavně úžasný styl psaní. Rozhodně si budete chtít přečíst pokračování. No a já osobně si myslím, že jsem objevila svou novou oblíbenou autorku.

Číselně hodnotím 100% a zatraceně moc doporučuji!

Za poskytnutí recenzního výtisku velice děkuji nakladatelství Host.


Knihu si můžete objednat na stránkách e-shopu.

Údaje o knize
Český název: Páté roční období
Originální název: The Fifth Season
Autor: N.K. Jemisin
Přeložil: Roman Tilcer
Série: Zlomená země
Díl: 1.
Nakladatelství: Host, 2018
Počet stran, vazba: 432 stran, hardback
Hodnocení na GoodReads: 4,31/5 (63 130 hodnotících)

Komentáře

  1. Já jsem přece jen spíš na tu epickou fantasy a pomalé rozjezdy mě poslední dobou ubíjejí, nicméně na tenhle kousek už si nějaký ten pátek brousím zuby - a jak tak na to koukám, nejspíš se vyplatí ho i tak zkusit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle to epické fantasy není, no a podle mě ani dál nebude. Nicméně i tak mě to vážně bavilo číst a nemůžu říct, že bych se u toho nudila. Jak tam jsou ty tři dějové linie, každá je něčím zajímavá a dokáže si udržet čtenářovu pozornost. Určitě bych to zkusila, protože je to fakt jiné, než co se dá v žánru běžně najít a je to fakt dobré. :)

      Vymazat
  2. A no tak teda jo, přesvědčila jsi mě :) šup s ní na seznam pro Ježíčka.

    OdpovědětVymazat
  3. no teda az na tu cast s Essun to zni fakt dobre :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.