Přeskočit na hlavní obsah

Co se skrývá v historii tajemného Opskurna?


Vítejte v Opskurnu! Městě, které se pyšní svou nezávislostí na zbytku Anglie, ale i obecnou izolací od světa. Nemají rádi cizince, za brány města jen tak někoho nepustí. Mají všemožná pravidla a předpisy, kterými se musí řídit, jedno je ale nejdůležitější - nikdo nesmí studovat historii Opskurna. Opskurno má žít přítomností, minulost má zůstat skryta. Proč tomu tak je, nikdo netuší, protože ten důvod je uchován v dobách minulých. Opskurno je ale neobyčejné i inteligencí a nadaností svých obyvatel, to tady vznikají technické divy světa, odsud pochází nové objevy. Jenže teď přichází období velkých změn a znalost minulosti města rozhodne o životu či smrti jeho obyvatel.

Andrew Caldecott je britský autor a advokát, který se zaměřuje především na oblast médií, konkrétně na pomluvy a urážky na cti. Na New College v Oxfordu studoval historii, což ho posléze inspirovalo k jeho debutovému románu Opskurno, na který navážou minimálně dva další díly. Zkusil si psát i divadelní hry.

Musím se přiznat, že když jsem poprvé Opskurno viděla v edičním plánu nakladatelství Host, jen jsem ho přejela pohledem a více pozornosti mu nevěnovala. Pak jsem ale ke svému překvapení zjistila, že se má jednat o román s dotykem fantasy. Přečetla jsem si z toho ukázku a rozhodla jsem se tomu dát šanci. Stále jsem ale (po dlouhé době) šla do knihy úplně naslepo.

A páni! Jaké překvapení se z toho vyklubalo! Musím říct, že Opskurno je kniha, která se těžko popisuje a definuje, ona se totiž její pravá podstata ukazuje až v druhé polovině a spíše už i směrem ke konci, je dost úzce svázaná s dějem, který vám ale nechci vyzradit. Vážně mě tohle objevování a zjišťování bavilo, autor nechává čtenáři spoustu prostoru na spekulace. Celou dobu na vás ale dýchá ta podivnost a výstřednost toho města, místy se přidá i špetka tajemna a magie.

Děj je rozdělen na jednotlivé části podle měsíců, ve kterých se příběh odehrává. Před začátkem každého nového měsíce je kapitola věnovaná dávné historii. To, co se v kapitole s dávnou historií odehraje, většinou má nějaký dopad na současnost. Ze začátku se to vyvíjí docela poklidně, jak autor čtenáře postupně seznamuje s celým městem a postavami, které v příběhu sehrají svou roli. Nicméně pak se začne nabalovat jedno tajemství za druhým, k tomu i pár záhad. Určité informace mají jen některé postavy, takže chvilku trvá, než se to složí v jeden celek. Ovšem ten konečný obraz je vskutku povedený a ty finální kapitoly jsou výborně napínavé a krásně bohaté na akci. Autor to už od začátku skvěle splétal dohromady, jen se musíte dostat až na ten konec, abyste viděli výsledek. Na jednu stranu je to dostatečně uzavřené, abyste nebyli zoufalí, že po ruce nemáte druhý díl, ovšem zároveň je tu dostatek náznaků pro pokračování, abyste na to byli zvědaví.



Co se týče vyprávění, ke slovu se dostane hodně postav. Jakože skoro každý, kdo tam vystupuje. I kdyby to bylo jen jednou. Nikdy to ale není zbytečné a jen tak z autorova vrtochu. Když už vám někdo sdělí svůj názor, svůj zážitek či svědectví, je to většinou nějak podstatné pro ten příběh. Avšak pár postav mívá více prostoru - to je kupříkladu učitel Oblong, Orélie Ruchová, Hayman Salt či sir Veronal.

Jak už tu tedy padlo, v knize je hromada postav. Je možné, že se vám nejdříve budou trochu plést - asi i proto je na začátku přehled postav, kde máte uvedené jejich jméno a jejich roli. Přestože jich je tolik, že by mohly snadno splývat dohromady, autor je všechny napsal dostatečně odlišné, aby se tak nedělo. I když se někteří vyskytují jen na velice malém prostoru, stejně máte pocit, že doslova dýchají životem, že mají určité věci za sebou a i před sebou. Možná nejsou hluboce psychologicky rozebraní, zároveň ale nejsou ani jen dvourozměrní, charakterizovaní jen jménem a jednou vlastností. Na jednu stranu postavy možná působí jako stereotypy typické pro město - jako třeba místní drbna - ovšem autor je všechny nějak ozvláštní, dodá jim šťávu, takže to ty typické stereotypy vážně nejsou.

Čím víc jsem z téhle knihy přečetla, tím nadšenější jsem z ní byla. Nenechte se odradit lehce pomalejším tempem a faktem, že vůbec netušíte, co se z toho vyklube, a prostě čtěte dál. Bude to stát za to, fakt. Avšak pro každého to není, to musím uznat. Během čtení mi ale na mysl neustále přicházel Neil Gaiman a jeho román Neverwhere (Nikdykde). Opskurno mi vážně připomínalo tohle Gaimanovo podivné dílo, zároveň však zůstalo naprosto své. Zkrátka věřím, že pokud máte Neverwhere rádi (nebo obecně Gaimanovu podivnost), Opskurno by pro vás mohlo být to pravé.

Jestliže hledáte něco nového, něco jiného a nevadí vám fantastika, určitě Opskurno omrkněte. Opravdu vás to může jedině překvapit. Já osobně jsem v téhle nenápadné knize objevila skrytý poklad a vskutku se těším, až se mi do ruky dostane pokračování.

Číselně bych hodnotila 85% a vážně doporučuji!


Za poskytnutí recenzního výtisku velice děkuji nakladatelství Host.


Knihu si můžete objednat na stránkách nakladatelství.

Údaje o knize
Český název: Opskurno
Originální název: Rotherweird
Autor: Andrew Caldecott
Přeložila: Petra Johana Poncarová
Série: Opskurno
Díl: 1.
Počet stran, vazba: 480 stran, hardback
Nakladatelství: Host, 2018
Hodnocení na GoodReads: 3,78/5 (2 275 hodnotících)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.