Přeskočit na hlavní obsah

Výborné spojení africké kultury a fantastiky


Onyesonwu je ewu, potomek Okeků a Nuruů, který se narodil po znásilnění. Nuruové jsou nadřazená rasa, která vyvražďuje a drancuje každou vesnici Okeků, kde Okekové žijí svobodně. Okekové mají totiž správně Nuruům sloužit jako otroci. Nebo aspoň tak se to píše ve Velké knize. Život jako ewu není pro Onyesonwu snadný, už na první pohled se od ostatních liší a každý ví, jak došlo k jejímu zrození, takže je automaticky vyděděnec. Onyesonwu ale není obyčejná, brzy je jasné, že z otcovi strany podědila magické schopnosti. Mezi lidmi koluje proroctví, že jednou přijde vysoký, vousatý čaroděj, který ukončí genocidu a nastolí rovnováhu. Ovšem co když ten čaroděj nemá být muž, ale žena?

Nnedi Okorafor je americká autorka nigerijského původu. Její knihy jsou zasazené do Afriky, většinou píše sci-fi, fantasy či magický realismus. Pro dospělé je určená kupříkladu její kniha Kdo se bojí smrti či její oceňované novely o Binti. Pro děti je určená její série Akata Witch. V současné době pro Marvel píše komiksy o Black Pantherovi a o dalších postavách z jeho světa. Pracuje i na úplně originálním sci-fi komiksu LaGuardia.

Od Nnedi Okorafor jsem před nějakou dobou četla právě její novelu Binti. Všude to chválili a já byla opravdu zvědavá na sci-fi, které se aspoň částečně odehrává v Africe. No a vážně moc se mi ta novela líbila, takže když jsem pak v edičním plánu nakladatelství Host našla román Kdo se bojí smrti, měla jsem neuvěřitelnou radost, protože už bylo na čase, aby se s touto autorkou seznámili i čeští čtenáři.

Kdo se bojí smrti je takový žánrový mix sci-fi a fantasy. Máte sice pocit, že se to odehrává ve vymyšleném světě, který autorka vystavěla podle africké kultury a mentality, nicméně pořád tu jsou náznaky, že jde spíše o vzdálenou budoucnost Afriky. Jako fantasy můžete především vnímat magii, se kterou zde autorka pracuje, nicméně i ta podle mě vychází z afrických tradic. Jak to celé dýchá tou Afrikou, je na tom podle mě to nejlepší, českému čtenáři to totiž zase přibližuje něco naprosto nového.

Onyesonwu sledujeme od jejího narození, přes její dětství, dospívá a až do dospělosti. Onyesonwu se snaží se svou matkou vést normální život, prochází podobnými strastmi jako její vrstevníci, jen navíc musí bojovat ještě s předsudky. Pak se u ní ale projeví schopnosti a Onyesonwu se nakonec začne učit je ovládat. A posléze se vydává na cestu za naplněním svého osudu.



Jak budete číst knihu dál, nakonec zjistíte, že Onyesonwu svůj příběh vypráví někomu jinému, že jde vlastně o její vzpomínky. Občas tak autorka naruší jinak plynulé vyprávění menší vsuvkou, ve které se Onyesonwu obrací v přítomnosti ke svému posluchači. Autorka skrze tato přerušení i předjímá, jak to s Onyesonwu dopadne.

Úplně snadné na čtení to není. Ta kniha je plná složitých jmen a nových pojmů, které se pořádně nevysvětlí, a tak nějak musíte sami z textu pochopit, co znamenají. Nicméně jakmile se do toho dostanete a zvyknete si na to, krásně to odsýpá a výborně se to čte. Na děj je to dost bohaté, i když se často jedná spíše o takové epizodní události. Ovšem autorka se s tím nemazlí, nemaže čtenáři med kolem pusy a nebojí se popsat násilné scény. Pro nás budou některé události asi děsivé, věřím ale, že v některých afrických zemích jsou naneštěstí na denním pořádku.

Onyesonwu je sice hlavní postava, společnost jí ale dělá řada dalších. Jde o poměrně pestrou škálu charakterů. Ty postavy jsou vážně lidské, působí opravdu reálně, jak mají plno chyb a vad. Není zrovna snadné si je oblíbit, ale musíte ocenit, jak zdařile napsaní všichni jsou.

Rozhodně je to kniha pro dospělé, to mějte na paměti, pokud se do toho pustíte. Veselé čtení to místy vážně není, avšak k zamyšlení je to skvělé, věřím, že i když je to fantasy, získáte z toho spoustu nových informací. 

Já vám tedy Kdo se bojí smrti moc doporučuji. Tohle je totiž povedené spojení africké kultury a sci-fi či fantasy. Pokud rádi čtete sci-fi/fantasy pro dospělé, určitě dejte šanci i této knize. Vážně je to něco nového, co u nás ještě nevyšlo. A je to fakt výborná kniha.

Číselně bych hodnotila 100% a doufám, že autorce vyjde v překladu něco dalšího!


Za poskytnutí recenzního výtisku velice děkuji nakladatelství Host.


Knihu si můžete objednat na stránkách nakladatelství.

Údaje o knize
Český název: Kdo se bojí smrti
Originální název: Who Fears Death
Autor: Nnedi Okorafor
Přeložila: Adéla Bartlová
Nakladatelství: Host, 2018
Počet stran, vazba: 396 stran, paperback
Hodnocení na GoodReads: 3,96/5 (12 081 hodnotících)

Komentáře

  1. Nad touhle knihou hodně uvažuji... No, asi jí šanci dám :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě jí šanci dej, hlavně jestli chceš zkusit něco nového. :)

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.