Přeskočit na hlavní obsah

Sci-fi kniha o tom, co to znamená být člověkem


Lovelace je umělá inteligence. Dobrovolně, ale ne s nadšením, se nechala z tunelářské lodě přetáhnout do umělého těla. Nyní je její samotná existence nezákonná, kdyby někdo zjistil, že není skutečný člověk, znamenalo by to její zničení a vězení pro techničku Chilli, která ji do umělého těla nainstalovala. Všechny ty změny jsou pro Lovelace hrozně těžké a sama neví, jestli se jim dokáže přizpůsobit. O změnách ví své i Chilli, které jedno rozhodnutí, jeden čin, změnil úplně celý život.

Becky Chambers je americká autorka, která nějakou dobu žila i ve Skotsku či na Islandu, v současné době je zpátky ve své rodné Kalifornii. Na svém kontě má sérii Poutníci, která se skládá z volně navazujících románů Dlouhá cesta na malou, rozzlobenou planetu, Dvě místa na slunci a Record of a Spaceborn Few. Její romány byly nominovány na cenu Hugo či na cenu Arthura C. Clarkeho. 

Pokud mě už nějakou chvíli sledujete, asi víte, že autorčin debut Dlouhá cesta na malou, rozzlobenou planetu se mi vážně moc líbil, tudíž jsem se nemohla dočkat, až vyjde její další kniha. Do románu Dvě místa na slunci jsem se proto pustila s velkým nadšením, a také s jistým očekáváním. Podařilo se to autorce naplnit?

Dvě místa na slunci se odehrává ve stejném světě jako Dlouhá cesta na malou, rozzlobenou planetu a s příběhem Lovelace se navazuje tam, kde se s ní v první knize skončilo. Nicméně to je jediné výraznější spojení s prvním dílem. V tomto volném pokračování čekejte nový set postav, které budou vyprávět o svém životě. Ze začátku mě mrzelo, že o mé milé posádce Poutníka nic nevím, ovšem nové postavy jsem si rychle zamilovala, takže mi nakonec ani nevadilo, že jsem četla o někom jiném.

Ve vyprávění se střídají Lovelace (Sidra) a Jana (Chilli). Příběh Sindry se odehrává v současnosti a pokrývá řadu měsíců. Sidra si zvyká na to, být uzavřená jen v jednom malém těle, což je pro ni značné omezení. Ovšem se všemi těmi nepříjemnostmi a pochybami postupně přichází i drobné radosti, které začínají měnit její pohled na svět.
Druhá linie příběhu se zaměřuje na dívku Janu, ze které později bude Chilli. Tahle část se odehrává v minulosti, s Janou se poprvé setkáváme v době, kdy je jí deset let. A následující roky sledujeme její život, její vývoj, její přípravy na útěk. Je docela zajímavé srovnávat Janu s Chilli a vidět, jak ji její zkušenosti formovaly a měnily.



I když jsme stále v tom samém světě, pro změnu nejsme většinu doby ve vesmíru, ale na dvou různých planetách. Čeká vás proto náhled do běžného života sapientů. Ovšem autorka ukazuje dva naprosto odlišné příklady - prostředí, ve kterém žije Jana, je dost drsné a neveselé. Oproti tomu město, ve kterém teď žije Sidra s Chilli, je plné života, energie a všemožných divů. Tentokrát dostanou více prostoru jiné rasy než v Rozzlobené planetě, takže autorčin svět pozná čtenář zase trochu lépe.

Podobně jako Rozzlebená planeta, i tohle je taková "klidná knížka". Ono to tak krásně plynule ubíhá, že ani nevnímáte, kolik se tam toho vlastně děje. Když to tak vezmu, prakticky to popisuje, jak Sidra s Janou žijí, což může působit dost obyčejně. Nicméně Jana i Sidra prochází cestou sebepoznání. Sice za různých podmínek, avšak obě zjišťují, jak svět vlastně funguje a pokládají si otázky o své existenci. To by totiž nebyla Becky Chambers, aby do svého románu nezakomponovala i složité otázky jako - co nás vlastně dělá lidmi? Proč by umělá inteligence, která se vyvíjí a zpracovává informace podobně jako člověk, nemohla být jako člověk vnímána? A jak můžou být lidé tak krutí?

Dvě místa na slunci je jiné než Dlouhá cesta na malou, rozzlobenou planetu, ale také vážně dobré. Mám pocit, že Becky Chambers píše sci-fi hodně přístupné čtenářům, kteří nejsou zvyklí tenhle žánr číst, ba ho nemají moc rádi. Její romány nejsou nijak zvlášť složité, sci-fi je na nich hlavně to prostředí, jinak se mnohem víc zaměřují na společenské otázky, které nikomu nebudou úplně cizí. Právě proto se mi ty její knihy tolik líbí.

Pokud se vám první díl líbil, rozhodně si nenechte ujít ani tohle pokračování. Teoreticky můžete tento díl číst i bez znalosti toho prvního, ale proč tak skvělou knihu vynechávat? Jestliže jste od Becky Chambers ještě nic nečetli, tak fakt doporučuji to napravit. Určitě se nebojte toho sci-fi žánru a rozšiřte si obzory!

Číselně bych hodnotila 85%, jelikož se mi první Poutníci líbili trochu víc. Ovšem na třetí díl se vážně těším!

Za poskytnutí recenzního výtisku velice děkuji nakladatelství Host.


Knihu si můžete objednat na stránkách nakladatelství.

Údaje o knize
Český název: Dvě místa na slunci
Originální název: A Closed and Common Orbit
Autor: Becky Chambers
Přeložila: Lucie Bregantová
Série: Poutníci
Díl: 2.
Počet stran, vazba: 437 stran, hardback
Nakladatelství: Host, 2018
Hodnocení na GoodReads: 4,36/5 (18 693 hodnotících)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.