Přeskočit na hlavní obsah

Jana Eyrová a duchové - jde to vůbec dohromady? / Má chudinka Jane

Příběh Jany Eyrové zná snad každý. Jste si ale jistí, že daný příběh je pravdivý? Co když Charlotte Brontëová vynechala pár důležitých detailů jako třeba to, že Jana Eyrová viděla duchy a že na Thornfield Hall strašilo? Co když byl pan Rochester někým jiným, než se zdálo? Opravdu si ho Jana vzala? A nezapomněla se Charlotte zmínit o tajemném panu Blackwoodovi, který pracoval pro společnost, jež měla na starost lovit duchy? A byla Charlotte úplně obyčejná dívka?

Má chudinka Jane je druhým románem z volně navazující série knih The Lady Janies, které sepsaly autorky Cynthia Hand (té česky vyšla andělská série Nadpozemská či kniha Posmrtný život Holly Chaseové), Brodi Ashton (česky jí tuším nic jiného nevyšlo, ale je známá sérií Everneath) a Jodi Meadows (česky jí též nic nevyšlo, známá je třeba její série Newsoul). První román z této volné série se jmenuje Má Lady Jane, chystaný třetí díl bude My Calamity Jane. Jakmile autorky odvypráví příběhy známých Jan, plánují se vrhnout na příběhy známých Marií.

Když jsem asi dva roky zpátky přečetla román My Lady Jane, bylo to pro mě trochu jako zjevení. Takhle humorný román pro mládež? Který je i originální, má skvělé postavy a nechybí mu ani dávka napětí? Jako páni! U první Jane jsem se musela pořád smát, přišlo mi, že je ta knížka jak šitá mně na míru a hrozně jsem si čtení užila. Byla jsem nadšená, když to vyšlo v češtině. A stejně velkou radost jsem měla i v momentě, kdy volné pokračování Má chudinka Jane vyšlo v překladu též.

A ten překlad musím pochválit! První Jane jsem četla v angličtině, druhou Jane už v češtině a musím říct, že bych nevnímala nějaký velký rozdíl. Rozhodně jsem neměla pocit, že by to v některém z jazyků bylo horší, naopak i ten český překlad skvěle zachycuje esenci těch knih. Nicméně kvalitní překlad není u slečny Romany Bičíkové žádné překvapení.

Teď konečně k samotné knize. Jak už asi prozrazuje popis děje, autorky se rozhodly inspirovat románem Jana Eyrová. Přiznám se, že jsem ten román nikdy nečetla, avšak nemyslím si, že by to v tomto případě bylo překážkou, navíc jsem pořád dokázala rozeznat, kde se autorky (pravděpodobně) drží předlohy a kde už jedou podle svého. Za sebe si myslím, že se toho ujaly skvěle, pěkně promíchaly realitu s fikcí. Samozřejmě musíte brát celou knihu s nadsázkou, autorky popouští uzdu fantazii poměrně dost.


Stejně jako u první Jane tu máme tři vypravěče. Jedním je Jana Eyrová, druhým Charlotte Bontëová a třetím Alexandr Blackwood. Opět každého z vypravěčů píše jedna z autorek, je docela poznat, že se jednotlivé pohledy liší, avšak stále to dohromady funguje naprosto skvěle. I v této knize autorky promlouvají ke čtenáři, různě přerušují vyprávění, předhazují náznaky k tomu, co asi bude dál. Většinou právě díky těmto poznámkám je ta kniha tak vtipná. Autorky s tím umí pracovat výborně.

S úžasnou grácií do příběhu zakomponovávají i tu existenci duchů. V knize to funguje tak, že člověk, který na pár minut zemřel, avšak byl přiveden zpět k životu, poté většinou získá schopnosti vidět duchy. Protože ne každý duch je mírumilovný, byla založena Společnost pro přemisťování duchů. Agenti této Společnosti duchy jakoby vcucnou do pečlivě zvolených předmětů, a tím je přemístí. V podstatě trochu jako Krotitelé duchů, ale v minulosti.

S duchy souvisí i ta hlavní zápletka, ke které se pomalu dostáváme s druhou polovinou knihy, kde autorky už naprosto píší podle svého. Určitě vám nebudu prozrazovat, o co jde, ale vězte, že to je promyšlené dobře, nechybí tam zvraty, napětí a spád. Závěr je stejně povedený, možná je to až trochu velký happy end, nicméně k duchu té knihy to sedí.

Co vám ale o té knize řekne asi nejvíc - pokud se vám líbila Má Lady Jane, zaručeně se vám bude líbit i Má chudinka Jane. Je tu využit ten samý styl humoru, stejně se tu překrucují známá fakta. Je to stejně praštěné a švihnuté, strašně milé a neskutečně odpočinkové čtení. Nenapadá mě žádná jiná série, která by k tomuhle šla přirovnat, přitom je taková škoda, že nikdo nic podobného nepíše. Snad u žádných knih se nepobavím tolik jako u tohohle.

Má chudinka Jane opravdu vřele doporučuji! A stejně tak Má Lady Jane. Pokud v young adult literatuře hledáte něco netypického a svého, sáhněte po této sérii!

Číselné hodnocení je 85% a nemůžu se dočkat třetí knihy!

Za poskytnutí recenzního výtisku velice děkuji společnosti Albatros Media.
Knihu si můžete objednat na stránkách e-shopu.

Údaje o knize
Český název: Má chudinka Jane
Originální název: My Plain Jane
Autorky: Cynthia Hand, Brodi Ashton, Jodi Meadows
Přeložila: Romana Bičíková
Série: The Lady Janies
Díl: 2. (ale vlastně na sebe ty knížky nenavazují)
Nakladatelství: Fragment, 2019
Počet stran, vazba: 384 stran, paperback
Hodnocení na GoodReads: 3,81/5 (9 260 hodnotících)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Tipy na knihy v angličtině

V posledních měsících jsem přečetla pár anglických knížek, o kterých jsem se zde na blogu vůbec nezmínila, vzhledem k mé neaktivitě. Nicméně teď zpětně mě to mrzí, proto jsem se rozhodla, že vám sepíšu tipy na anglické knížky z poslední doby, většinou se jedná o loňské novinky či o novinky ze začátku tohoto roku. Snad někdo z vás shledá tato doporučení nápomocná!