Přeskočit na hlavní obsah

Je lepší působit šťastně, nebo šťastný být? / A jak se vám líbím teď?

Tori Baileyová vydala super úspěšnou knihu Kdo sakra jsem?, ve které mluví o životě po dvacítce, o hledání sebe samé, a na konci knihy našla toho pravého mužského, se kterým si myslela, že stráví zbytek života. Jenže teď je Tori už po třicítce, se svou pravou láskou Tomem sice pořád je, ale z jejich vztahu téměř úplně zmizela jiskra, Tori by ráda plánovala budoucnost, Tomovi se nechce. Avšak na druhou stranu ho pořád miluje. Kromě stresu ze vztahu se na Tori valí stres i z toho, že nakladatel chce novou knihu, že na sobě začíná pociťovat stárnutí a že se na sociálních sítích musí neustále prezentovat jako dokonalá osoba, ke které můžou ostatní vzhlížet. Když pak její nejlepší kamarádka Dee, která doteď na svět koukala stejně jako ona, otěhotní, musí se Tori začít ptát, jestli ve svém životě dělala ta správná rozhodnutí?

Holly Bourne je britská autorka, která svou spisovatelskou kariéru začala jako novinářka. Šest let pracovala pro organizaci, která pomáhá mladým lidem s jejich vztahy a s duševním zdravím. Inspirovaná svými zkušenostmi začala psát romány pro mládež, které právě tyto problémy řeší a které mladé vzdělávají i o tématech jako je feminismus. Patrně nejznámější je její série The Spinster Club s prvním dílem jménem Už jsem normální?!? (česky u nakladatelství Slovart). A jak se vám líbím teď? je její první román pro dospělé, v zahraničí sklidil velký úspěch, takže autorka už na příští rok chystá další román pro dospělé jménem Is This What You Want?.

Já osobně mám Holly Bourne zafixovanou právě jako autorku upřímných románů pro mládež, které mezi mými přáteli sklízí velké nadšení. Sama jsem se proto na její knihy dlouho chystala, jen jak to pro mě pořád neznámá autorka, trvalo mi se k tomu rozhoupat. Když jsem viděla román od ní v edičním plánu nakladatelství Host, dost mě to překvapilo, ještě když se jednalo o knihu pro dospělé, o které jsem vůbec netušila, že ji autorka napsala. Každopádně jsem se rozhodla jako první zkusit A jak se vám líbím teď? a tohoto rozhodnutí určitě nelituji.

V knize sledujeme život Tori po dobu devíti měsíců. Většinou Tori vidíme v nějaké situaci/události, která ten měsíc byla důležitá, protože dál ovlivňuje a formuje Tořin život. Abych uvedla příklad - jeden měsíc Tori přednáší svůj TED talk, což je pro její kariéru významná událost a velký úspěch. Následující měsíc se Tori účastní svatby jedné ze svých dalších přítelkyň, kde naopak ta svatba je vnímána jako velký úspěch, který je ale pro Tori na míle vzdálený. A tím se dostáváme k jednomu z konfliktů, který autorka v knize skrze Tori komentuje - jak má Tori vnímat úspěšný život? Pro ni je to úspěch s kariérou, ale řada lidí v jejím okolí jí dává najevo, že k čemu jí je kariéra, když nemá manžela a děti. A věřím, že s podobným problémem se v dnešní době musí potýkat spousta žen.

Autorka se dotýká i tématu sociální sítě a falešná realita, která se tam prezentuje. Také ukazuje to, jak moc nás sociální sítě ovlivňují, jak moc je pro nás důležité, kolik lajků který post dostane, jestli si lidi všimnou a pochválí to, co mají. Též ukazuje, jak moc dokážeme lidi soudit jen podle těch sociálních sítích. Věřím, že tahle část by některým čtenářům mohla přijít směšná, budete si říkat, jaké hlouposti to ta hlavní hrdinka řeší, ovšem pokud se na těch sociálních sítích aktivně pohybujete, domnívám se, že aspoň v pár částech se sami uvidíte.

S tím se dostávám k samotné Tori, která je dle mého klenotem celé knihy. Na rovinu vám říkám, že Tori nesedne každému. Je hodně cynická, v těch svých myšlenkách je brutálně upřímná, až může působit jako zlý člověk. Občas je docela pokrytecká, to je pravda. Ale právě díky těm chybám je tak reálná! Opravdu máte pocit, že je to skutečný člověk, protože chybuje a prochází si stejnými pochybnostmi jako ostatní. Prožívá ty samé emoce. A hlavně si projde za těch devět měsíců vývojem, nezasekne se na jednom místě. Nakonec jí i začnete držet palce, aby našla to své štěstí.

Těch vedlejších postav je tam docela dost, většinou hrají různě velkou roli, ale nikdo z nich nevystupuje tolik jako Tori. Protože tohle je Tořina kniha, vedlejší postavy jsou tu představené tak, jak je vnímá ona. Každopádně tady o ty další postavy tolik nejde, Tori si opravdu jede hodně sólo, což ale mně osobně vůbec nevadilo.

Ten konec přišel možná trochu náhle, avšak pořád to bylo něco, k čemu celou dobu směřovalo. Asi by mi nevadilo, kdyby autorka přidala ještě tak kapitolu či dvě, aby to působilo přirozeněji. Na druhou stranu je to ale otevřené takovým dobrým způsobem - čtenář má spoustu prostoru pro spekulace a vlastní závěry, no a kdyby se autorka k Tori chtěla někdy vrátit, tak rozhodně může.

Mě osobně čtení velmi bavilo. Místy mi to přišlo dosti vtipné a tou kritikou krásně trefné. Jistě, pořád je to spíše oddechové, lehké čtení, není to žádný složitý, psychologický román, přišlo mi to ale jako zajímavá sonda do života dnešní třicátnice, která by mohla být mnohým čtenářkám blízká. Hlavně je Holly Bourne skvěle upřímná a nebojí se ukázat, jaká ta realita je. Sama sice věk hlavní hrdinky nemám a neřeším ty samé problémy, i přesto jsem se s ní dokázala ztotožnit a chápala jsem její činy. 

Takže jestli to není jasné - určitě knihu doporučuji, obzvlášť pokud vás zajímá beletrie pro dospělé, u které si můžete i pěkně odpočinout. Dost souhlasím s tvrzením na obálce, že se tak trochu jedná o Bridget Jones nové generace.

Číselně hodnotím 80% a pevně doufám, že se mi podaří si od autorky přečíst něco dalšího.

Za poskytnutí recenzního výtisku velice děkuji nakladatelství Host.


Knihu si můžete objednat na stránkách nakladatelství.

Údaje o knize
Český název: A jak se vám líbím teď?
Originální název: How Do You Like Me Now?
Autor: Holly Bourne
Přeložila: Radka Klimičková
Nakladatelství: Host, 2019
Počet stran, vazba: 328 stran, hardback
Hodnocení na GooReads: 3,87/5 (3 235 hodnotících)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Tipy na knihy v angličtině

V posledních měsících jsem přečetla pár anglických knížek, o kterých jsem se zde na blogu vůbec nezmínila, vzhledem k mé neaktivitě. Nicméně teď zpětně mě to mrzí, proto jsem se rozhodla, že vám sepíšu tipy na anglické knížky z poslední doby, většinou se jedná o loňské novinky či o novinky ze začátku tohoto roku. Snad někdo z vás shledá tato doporučení nápomocná!