Přeskočit na hlavní obsah

#sedmdniprokleti - 1. den - Oblíbený retelling


Zdravím!
Dneska oficiální začíná výzva #sedmdniprokleti, která má za úkol upozornit na knihu Temné a osamělé prokletí od Brigid Kemmerer, která právě vychází u nakladatelství CooBooo. Informace k projektu a zadání výzvy pro jednotlivé dny, máte v úvodním článku

A Curse So Dark and Lonely aka Temné a osamělé prokletí je retelling pohádky Kráska a Zvíře, proto se dnes ve článku zaměřím na má oblíbená převyprávění známých příběhů. Než se ale dostanu k nim, chci vám něco říct k Prokletí.
Jak asi víte, pohádka o Krásce a Zvířeti je na retelling mezi autory dost populární, sama jsem jich četla už několik, ale ani zdaleka ne všechny. Nicméně už teď si myslím, že v Temné a osamělé prokletí si autorka poradila s výchozím materiálem nejlépe. Tak akorát se držela předlohy, tak akorát učinila své změny. Určitě v tom tu pohádku poznáte, můžete díky tomu i odhadovat, jak bude postupovat děj, avšak i přesto se autorce daří čtenáře místy překvapit. Musím říct, že princ Rhen je ta nejpovedenější varianta na Zvíře, kterou jsem četla. Harper se Bell sice příliš nepodobá, je ale stejně silná hrdinka. Nicméně o tom později během týdne.
Každopádně jako retelling u mě tato kniha uspěla na plné čáře. Nebojte se toho, že je to spojení naší současnosti a reality s tím fantasy prostředím, funguje to tady přímo skvěle!

Nejsem si jistá, kolik z vás zná Posvátné lži Minnow Blyové od Stephanie Oakes, ale protože se bojím, že vás tolik není, musím tu tuto knihu zaručeně zmínit. Ačkoliv se to asi nezdá, je to také retelling. Jen autorka sáhla po méně známé pohádce od bratří Grimmů, která se dětem asi běžně nevykládá - jde o pohádku o Bezruké dívce. Myslím, že ten název napovídá dost, abyste si odvodili, co se Minnow Blyové stane. Ta předloha má silně náboženský obsah - dívka je zbožná, vystupuje tam ďábel či anděl páně. Ta tematika náboženství je silná i v této knize, akorát že tady jde o sektu a o nebezpečí, které sekta představuje. Celkově je to hodně silný příběh, co vám vážně doporučuji si přečíst.
Jinak s Prokletím má tato kniha společné třeba to, že se obě odehrávají v současnosti a že Harper i Minnow jsou obě vskutku silné hrdinky, přestože musí překonávat překážky, které jim tvoří jejich fyzické omezení.

Vím, že reakce na Píseň zimy od S. Jae-Jones jsou takové všelijaké. Mně osobně se ale tato kniha líbila strašně moc. A líbí se mi ještě víc, když na ni zpětně koukám s tím, co vím z druhé knihy a co vím o samotné autorce. Je to retelling německého příběhu o Králi duchů a jeho podzemní říši, určitou inspiraci to čerpalo i z filmu Labyrint s Davidem Bowiem v hlavní roli. Má to neskutečně magickou atmosféru, je z toho cítit silná melancholie, ale i vášeň. Velkou roli tam hraje hudba, se kterou to celé ožívá ještě víc. Ano, není to kniha pro každého, je to na akci docela chudé, avšak naopak je to bohaté na překrásné popisy. A já mám pro tenhle příběh zkrátka slabost.

No a co by to bylo za článek zaměřený na retelingy, kdybych nezmínila Cinder od Marissy Meyer a s tím i celé Měsíční kroniky. Myslím, že Cinder mě pořádně představila celému tomu konceptu s retellingem, ukázala mi, jak moc je možné být v tomhle směru kreativní, ale zároveň zachovat i toho ducha té původní pohádky. A jestliže mě paměť nešálí, je Cinder jediný retelling pohádky o Popelce, co není nějakou moderní verzí toho příběhu, která by se odehrávala v naší současnosti. Cinder je dokonce sci-fi, to pro mě tenkrát byla další žánrová novinka. Zkrátka, já mám tuhle sérii hrozně moc ráda. No a když nad tím tak přemýšlím, Měsíční kroniky vlastně pro mě jsou synonymem pro retelling, když se to slovo řekne, napadnou mě jako úplně první.

Co vy a retelling? Čtete podobné příběhy? Které knihy jsou vaše oblíbená? U které pohádky chcete vidět napsaný retelling na ni? Jen pište do komentářů!

Komentáře

  1. Miluju retellingy!
    Přivedla mě k nim Marissa Meyer se svojí sérií Měsíční kroniky a pak to šlo dál. Přiznávám ale, že jsem se sakra Cinder bála. :D Velká bichle, nevěděla jsem do čeho jdu - kyborg, no nazdar - a pak ta obálka? :D Bude to určitě už takových sedm let zpátky, co jsem ji četla, a rozhodně a ni nedám dopustit!
    Časem se mi do rukou i do povědomí dostávaly další převyprávěné příběhy, třeba právě Dvůr trnů a růží, což je retelling na Krásku a zvíře. A tam se asi roztrhl ten pomyslný pytel a já je začala vyhledávat ve velkém.
    Třeba série Proroctví, která vyšla u CooBoo a je to retelling na Helenu Trojskou, nebo teď Na lovu, Krutá krása, což je opět Kráska a zvíře.
    Ale třeba v angličtině je ta škála a to rozpětí neskutečně obří. Mám doma knihu Dorothy Must Die, takže Čaroděj ze Země Oz, pak Juliet Immortal, která má i druhý díl a ten je o Romeovi, takže Romeo a Julie. V košíku na BD mám Everninght, ta se zaměřuje na Persefonu a Hádese.
    Nebo knihy Catherine a Jane, které jsou zmodernizovanými příběhy autorek Brontëových.
    Je toho tolik, že by se s toho dalo čerpat na tolik článků! :D
    Ale můj all-time favourite je a bude příběh Krásky a zvířete, a proto jsem šíleně zvědavá na tento nový příběh! Tak snad z něho budu nadšená jako ty až se do něho pustím. :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Tipy na knihy v angličtině

V posledních měsících jsem přečetla pár anglických knížek, o kterých jsem se zde na blogu vůbec nezmínila, vzhledem k mé neaktivitě. Nicméně teď zpětně mě to mrzí, proto jsem se rozhodla, že vám sepíšu tipy na anglické knížky z poslední doby, většinou se jedná o loňské novinky či o novinky ze začátku tohoto roku. Snad někdo z vás shledá tato doporučení nápomocná!