Přeskočit na hlavní obsah

#sedmdniprokleti - 2. den - Oblíbená kniha s magií

Ahoj!
Výzva #sedmdniprokleti, kterou pořádáme s Marky a ke které máte více informací zde, pokračuje! S druhým dnem přichází téma kniha s magií. Temné a osamělé prokletí se totiž částečně odehrává v našem světě, částečně ve fantaskní zemi jménem Uhlíkov, kde magie také má své místo, však jak jinak by princ Rhen přišel ke svému prokletí. Na fantasy knihách je skvělé to, jak moc se jednotlivé magické systémy liší, každý autor přijde s něčím svým, s originálním pojetím, které člověku kolikrát bere dech. Když začínám nové fantasy číst, vždy se ohromně těším, až budu moci začít přítomnou magii objevovat. No a dnes tu pro vás mám knihy, ve kterých mě magický systém ohromil asi nejvíce.

Možná je zbytečné tu Harryho Pottera od J.K. Rowling zmiňovat, ale zase ten magický svět v téhle sérii je jeden z nejlepších vůbec, pravděpodobně je to i první série, kde jsem se setkala s magií v takovém rozsahu a kde magie měla nějaký řád. Rowlingová má jasně daná pravidla, která se nesmí porušit a ta pravidla má opravdu promyšlená do nejmenších detailů. Navíc i v rámci toho jednoho světa máte různé způsoby, jak tu magii provádět. Můžete používat hůlky, můžete používat gesta. Záleží na vás a na tom, odkud původně jste. Stejně tak se ta magie neskládá jen z kouzel, ale i třeba z lektvarů či původem magických tvorů. Snad každý si tu přijde na své. Plus hádám, že každý z vás si pamatuje alespoň jedno kouzlo a jeho účinky.

Jestliže vás zajímá nějaké nečekané, naprosto nové pojetí magie, knihy od Brandona Sandersona jsou většinou sázka na jistotu. Mistborn je jasná věc a jestli hledáte výborné fantasy, běžte do toho. Ovšem dneska se chci zaměřit na knihu Ritmatik, která je za mě svou magií naprosto unikátní. V knize se totiž používá křídová magie. Člověk, který má dané schopnosti, může křídou kreslit obrazce, kterým pak vdechuje život. Já vím, možná to zní směšně, vždyť k čemu vám jsou takové malůvky a co vám asi můžou udělat, když jsou jen na zemi - ale to je právě to! V podání Sandersona cítíte, že křídáci můžou být vskutku nebezpeční. Navíc to má Sanderson neskutečně promyšlené, celou knihu doprovází kresby těch křídáků, obran a útočných manévrů, co můžou použít. Úplně to ve vás vyvolá nadšení pro matematiku, kterou já osobně nesnáším, takže to už je co říct! Fakt, už jen pro tu magii si Ritmatika musíte přečíst!

A na závěr tu mám oblíbence z poslední doby - Ve stínu Hvozdu od Naomi Novik. Pravda, nějaké problémy jsem s touhle knihou měla, ale zrovna ta magie, kterou tam autorka prezentuje, se mi líbila hrozně moc. Jo, není jasné, jaký a jestli vůbec nějaký řád tu ta magie má, ale možná i tím, jak je nepředvídatelná, je tolik zajímavá! V této knize se kouzlí pomocí slov. Myslím, že pro dosažení určitých výsledků jsou konkrétní slova, i když nikde není přehledně uvedené jaká, pro to, aby nadaný člověk slovu dodal tu moc, záleží na tom, jak dané slovo vysloví. Na kterou slabiku dá důraz, jestli řekne slovo celé či ho zkrátí. Je to dosti vázané na pocity, Naomi Novik to strašně krásně popisuje - sklouzává to slovo z jazyku snadno, chutná dobře či má spíše hořkou pachuť? Určitě je to o tom, jak moc se dokážete do těch popisů vžít a tu magii si představit, avšak pokud to zvládnete, magii v této knize si užijete stejně jako já.

Zkrátka - jakmile je v knize magie, můj zájem o ni výrazně stoupá. Která kniha s magií je vaše oblíbená? A která kniha má podle vás ten magický systém vážně, vážně originální?

Komentáře

  1. Harry Potter je taková klasika, když přijde řeč na magii :D
    Aktuálně mi v hlavně běží jen magie v sérii Vampýrská akademie, kdy upíři dokáží ovládat živly. Podobně je na tom třeba i Mirabella v Tří temných korunách.
    Kdyby mi to myslelo, možná by mě napadly i další příklady, ale asi u těchto zůstanu. :D
    Už od dětství jsem si přála být čarodějkou a ovládat nějaký živel. A myslím si, že by ke mě seděla voda :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jasně. Harry a magie, to je prostě jasné. :D
      Ovládání živlů by bavilo i mě! :D Ta voda je fajn, zajímavá mi ale přijde i země. :D :)

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Tipy na knihy v angličtině

V posledních měsících jsem přečetla pár anglických knížek, o kterých jsem se zde na blogu vůbec nezmínila, vzhledem k mé neaktivitě. Nicméně teď zpětně mě to mrzí, proto jsem se rozhodla, že vám sepíšu tipy na anglické knížky z poslední doby, většinou se jedná o loňské novinky či o novinky ze začátku tohoto roku. Snad někdo z vás shledá tato doporučení nápomocná!