Přeskočit na hlavní obsah

Humorná fantasy o bandě stárnoucích hrdinů / Králové Wyldu

Clay Cooper býval jakožto člen slavné skupiny Sága jeden ze známých hrdinů, které oslavoval celý svět. Jenže od té doby uplynula již řada let, Clay se stihl usadit, zestárnout a vyjít z kondice. Pak za ním ale přijde Gabe, jeho přítel a další bývalý člen Ságy, s žádostí o pomoc. Jeho dcera Rose se rozhodla jít v jeho šlépějích, avšak kvůli tomu skončila ve městě obléhaném hordou nestvůr. Gabe se samozřejmě chce vydat svou dcera zachránit, potřebuje ale pomoc. Clay nakonec souhlasí, tak se spolu vydávají hledat zbylé členy skupiny. Je totiž na čase se dát zase dohromady a ještě jednou si užít pár minut slávy. 

Nicholas Eames je kanadský autor. Na vysoké škole studoval divadelní umění, nakonec se ale rozhodl hereckou kariéru nechat být a vydat se za svým snem stát se spisovatelem epické fantasy. Román Králové Wyldu je jeho debut, na což volně navázal s románem Bloody Rose.

Fantasy pro dospělé mám moc ráda. A obzvlášť ty tituly, které vydává nakladatelství Host mě baví, proto když jsem v edičním plánu zahlédla tohle, bylo mi hned jasné, že to budu muset zkusit. Na zadní straně jsem si pak přečetla srovnání, že je to "jako by se G.R.R. Martin potkal s Terrym Pratchettem", což rozhodně navýšilo můj zájem. Začala jsem čekat fantasy s pořádnou dávkou humoru, takže jak to nakonec dopadlo?

No musím říct, že jsem dostala neskutečně povedený debut. Vždycky mě ohromí, když někdo začne svou spisovatelskou kariéru zrovna s epickou fantasy a ten román mu krásně drží pohromadě. Ta knížka je vskutku dobře napsaná, ohromně čtivá, plná svižných dialogů a s pořádnou dávkou humoru. To přirovnání ke kombinaci Martina a Pratchetta mi přišlo dost přesné.

Když tuhle knížku porovnám s dalšími tituly ve fantastice, které jsem četla, rozhodně z mého pohledu dost vyniká. Na jednu stranu je to taková ta typická dobrodružná fantasy, kdy se hrdinové vydávají na ušlechtilou výpravu, nicméně tady ta cesta má od ušlechtilé dost daleko. Autor totiž ukazuje, jak by doopravdy taková cesta pro stárnoucí hrdiny vypadala - plná bolavých zad a nohou, doprovázená hromadou nadávek a stížností. Sem tam je i někdo okrade, či se je pokusí zabít. Občas je jako jediné řešení se zpít do němoty. Hrdinové zjišťují i to, že ten svět už není, co býval - mladí chtějí být slavní, ale nejsou ochotní pro to moc udělat. Naštěstí se na to vše vypravěč Clay dívá dost s nadhledem, takže je to nadmíru zábavné.

Je to fantasy pro dospělé, takže ano, nadává se tam. Ovšem s nadávkami je autor kreativní a jsou padnoucí pro ten jeho svět, proto vám možná ani hned nedojde, že o nadávku má jít. Je to i krapet násilnější, i když s popisy autor nezachází do přílišných detailů, ale té smrti se nebojí.

Když už jsem u toho světa - samozřejmě se jedná o fiktivní prostředí. Ale řeknu vám, takovouhle směsici jsem asi ještě neviděla. Jakákoliv fiktivní bytost vás napadne, tak tu pravděpodobně existuje. Autor tím vážně nešetří a nedrží se zpátky. Dokonce si vymýšlí i stvoření vlastní. Vždycky, když jsem si už myslela, že s ničím dalším nepřijde, tak mě vyvedl z omylu. Avšak na mé poměry už to byl docela chaos. Jako asi to sedí k duchu celé knihy, ale v tomhle směru mám ráda nějaký řád, pravidla, omezení. Takhle si do příběhu vložit nějakou bytost, která se mu zrovna hodí, je hrozně snadný a děsně příhodný.

Co se týče příběhu, je to přesně to, co se dá čekat - velké putování za členy Ságy, a pak až za samotnou Rose s tím, že na cestě je čeká řada příhod, různých překážet a komplikací. Autor je ale kreativní a některé ty situace jsou dosti zajímavé. Jen mi tedy chybělo nějaké výraznější napětí, abych se přiznala. Tak nějak víte, jak to vždycky dopadne.

Clay Cooper je dobrák od kosti a takový ten hrdina, co se jako hrdina nevidí a nikdy ani hrdinou být nechtěl. Je dosti sympatickým vypravěčem příběhu. Postupně se k němu přidávají další členové jejich skupiny Sága, což je velmi různorodá směsice charakterů. Každý má své klady a zápory. Nicméně všechny potkáváme už v pozdější fázi jejich života života, kdy toho mají hromadu za sebou, mají svou historii, která je postupně formovala. Tu minulost zjišťujete jen ve střípcích, určitě je ale dosti bohatá. 

Ti mužští hrdinové tu převažují, celkově je na té knize docela znát, že s ní autor cílil hlavně na mužské publikum. Avšak pár ženských postav tu je a špatně napsané nejsou. Vlastně bych se bývala nezlobila, kdyby měly víc prostoru. Docela doufám, že k tomu dojde v pokračování, a jestli ano, těším se na to velice!

Přestože má ta knížka přes pět set stránek, sama bych ji označila spíše za oddechovou fantasy. Dle mého je to vlastně ideální čtení pro někoho, kdo se fantasy bojí zkusit, protože se domnívá, že je to až příliš komplikované. Tady to nehrozí. Čímž ale nechci ani říct to, že by to bylo hloupé, to vůbec ne, jen je to relativně přímočaré, nečeká vás třeba žádný důmyslně promyšlený magický systém či hromada různých vypravěčů. No a hlavně to pěkně odsýpá, stále jste v pohybu. A taky je to vážně vtipné.

Z mé strany je to tedy doporučení! I pokud jste ve fantasy zběhlí, věřím, že se vám bude kniha líbit. Minimálně se u ní skvěle pobavíte.

Číselné hodnocení je 85%.

Za poskytnutí recenzního výtisku velice děkuji nakladatelství Host.


Knihu si můžete objednat na stránkách nakladatelství.

Údaje o knize
Český název: Králové Wyldu
Originální název: Kings of the Wyld
Autor: Nicholas Eames
Přeložila: Michaela Šprtová
Série: The Band
Díl: 1.
Nakladatelství: Host, 2019
Počet stran, vazba: 520 stran, paperback
Hodnocení na GoodReads: 4,34/5 (2 516 hodnotících)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Tipy na knihy v angličtině

V posledních měsících jsem přečetla pár anglických knížek, o kterých jsem se zde na blogu vůbec nezmínila, vzhledem k mé neaktivitě. Nicméně teď zpětně mě to mrzí, proto jsem se rozhodla, že vám sepíšu tipy na anglické knížky z poslední doby, většinou se jedná o loňské novinky či o novinky ze začátku tohoto roku. Snad někdo z vás shledá tato doporučení nápomocná!