Přeskočit na hlavní obsah

Kniha o příběhu jednoho manželství / Jedno manželství

Je to rok a půl, co se Roy a Celestial vzali. Myslí si, že je čeká zářná budoucnost plná úspěchu v práci a plná rodinného štěstí. Jenže pak mladí manželé vyrazí navštívit Royovi rodiče, ovšem rozhodnou se výjimečně přespat v hotelu. Tohle rozhodnutí se ukáže být osudné, protože ten den v hotelu o pár dveří dál někdo znásilní ubohou ženu, která z tohoto zločinu obviní Roye. Je si stoprocentně jistá, že to byl on. Nikdo nechce slyšet výpověď Celestial, která upřímně svědčí, že byl Roy tu noc s ní. Pro porotu je snadné uvěřit, že to Roy udělal, přece jenom je Afroameričan a my jsme v jednom z jižanských států. Roy je odsouzen na dvanáct let ve vězení. Jak tuhle dlouhou dobu za mřížemi snese jejich manželství? Má vůbec šanci přežít? A podaří se dokázat Royovu nevinu?

Tayari Jones je americká autorka narozená v Atlantě. Studovala na Spelman College, University of Iowa a Arizona State University. V současné době vyučuje tvůrčí psaní na Emory University. Na svém kontě má díla Leaving Atlanta, The Untelling a Silver Sparrow, ovšem až román Jedno manželství vyvolal zájem širší veřejnosti, Oprah Winfrey ho vybrala pro svůj literární klub, doporučoval ho dokonce i Barrack Obama.

Občas je pro mě těžké vyjádřit slovy, co jsem si o nějaké knize myslela. Tohle je přesně jedna z nich. Tak asi začnu tím, že to nakonec bylo docela jiné, než jsem čekala. Myslela jsem si, že se kniha zaměří na to drama soudního procesu, že nechá čtenáře naplno prožít tu nespravedlnost, kterou prožívá jak Roy, tak jeho blízcí, a která vlastně vyplývá z faktu, že má Roy jinou barvu kůže. Ano, poukazuje se na tento problém, který je v Americe a jejím soudním systému silně zakořeněný. Ovšem autorka se rozhodla zaměřit na výrazně intimnější aspekt podobně nešťastné události - jaký dopad to nespravedlivé odsouzení má na rodinné vztahy, co to udělá s rodiči, s přáteli a především s tím manželstvím. Ten název Jedno manželství není pro nic za nic - v knize skutečně jde primárně o toto spojení dvou lidí, jestli to zvládne tuhle nespravedlnost vydržet.

Knihu máme rozdělenou na tři části. Autorka se s ničím nezdržuje a poměrně rychle se v té první dostává k jádru věci - k zatknutí a odsouzení. Ve vyprávění se tu vystřídají Roy s Celestial, dokud se nepřesuneme do komunikování skrze dopisů. V době toho dopisování má čtenář poměrně omezené informace, co se s postavami vlastně děje - Roy o Celestial ví jen to, co mu ona napíše, a naopak, a stejně tak to má čtenář. Avšak i skrze ten formát dopisů se autorce daří velice dobře zachytit ty emoce, které oba prožívají, a jak se postupně mění tón těch dopisů.

Část druhá lépe poodhaluje, co se s Celestial dělo, když byl Roy pryč, stejně tak Roy poodhaluje některé významné události z vězení. Druhá část se nese i v duchu návratu domů. Ve třetí části se pak autorka zaměřuje na situaci po návratu, co se s manželstvím Celestial a Roye stalo, jak moc Roye vězení změnilo. Oba se snaží přijít na to, co je pro ně správné.

Jedno manželství je taková charakterová mozaika. Vzhledem k tomu, jak intimní témata se zde řeší, stojí to především na těch postavách. V průběhu čtenář získává různě velké střípky informací o Royovi, Celestial a o Andrem, který doplňuje jejich trojúhelník. Častokrát se náhle ve vzpomínce vracíme k nějaké události, která postavy pomáhala zformovat do podoby, v jaké právě jsou. Jejich původ a zázemí tu hrají silnou roli.

Roy pochází z nepříliš majetné rodiny, za faktem, že se dostal na vysokou školu, stála spousta práce a úsilí. Teď si nepřeje nic jiného, než být úspěšný ve své práci a moci se o svou manželku postarat tak, aby nemusela pracovat. 
Celestial pochází z vyšší střední třídy, jejímu otci se podařilo zbohatnout a peníze si udržet, takže se Celestial klidně mohla vydat na uměleckou dráhu. Jenže už tenhle rozdíl ve finančním zázemí vytváří mezi Royem a Celestial jisté napětí. Roy cítí tu povinnost Celestial zaobstarat, naopak požaduje její lásku a věrnost. 
Tyhle role se tříští v momentě, kdy se Roy ocitá ve vězení. To on je najednou závislý na Celestial a její finanční pomoci. On nemá nic, jen ji. Ona má naopak všechno, jen tu úplnou svobodu ne. Tahle nerovnováha dělá své, vztah se napíná a nebude trvat dlouho, až praskne.

Autorce se daří vyvolávat silné emoce, přestože je se svým sdělením vlastně dost úsporná, vyhýbá se přehnanému patosu. Nicméně ví, kde zasáhnout čtenáře tak, aby to bolelo nejvíc, aby mu dala pocítit tu bezmoc, kterou prožívají i postavy. Navíc zůstává až surově realistická. Člověk si říká - tohle se mi stát nemůže. Jenže pak se mu to najednou děje.

Jediné, co mi na knize úplně nesedlo, byl ten konec. Přišlo mi to jako takové vyšumění do ztracena a úplně jsem nerozuměla tomu, co Celestial dělá. Také musím přiznat, že tam občas bylo pro mě mírně chaotické vyprávění, kdy jsem si nebyla jistá, v jakém časovém úseku se to nacházím, to mi občas chvilku trvalo rozluštit.

Každopádně jinak určitě doporučuji knihu zkusit. Asi mě úplně nenapadá nic, co bych k tomu mohla přirovnat, ovšem z mého pohledu se jedná o kvalitní beletrii pro dospělé. Jen se připravte na to, že to skutečně je příběh toho jednoho manželství, jedná se o vztahové drama. Pokud podobné příběhy čtete rádi, určitě tuto knihu zkuste.

Číselné hodnocení je 85%.

Za poskytnutí recenzního výtisku velice děkuji společnosti Albatros Media.
Knihu si můžete objednat na stránkách e-shopu.

Údaje o knize
Český název: Jedno manželství
Originální název: An American Marriage
Autor: Tayari Jones
Přeložila: Františka Zezuláková Schormová
Nakladatelství: Vyšehrad, 2019
Počet stran, vazba: 278 stran, hardback
Hodnocení na GoodReads: 3,98/5 (133 703 hodnotících)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Tipy na knihy v angličtině

V posledních měsících jsem přečetla pár anglických knížek, o kterých jsem se zde na blogu vůbec nezmínila, vzhledem k mé neaktivitě. Nicméně teď zpětně mě to mrzí, proto jsem se rozhodla, že vám sepíšu tipy na anglické knížky z poslední doby, většinou se jedná o loňské novinky či o novinky ze začátku tohoto roku. Snad někdo z vás shledá tato doporučení nápomocná!