Přeskočit na hlavní obsah

Staňte se pracovníkem Zázračného poštovního expresu! / Vlak do zázračných světů

Jedenáctiletá Suzy Smithová je docela obyčejná dívka, která ale naprosto zbožňuje matematiku a fyziku. Ví, že všechno ve světě má svůj řád a logické vysvětlení. Jenže pak se jednou v noci vzbudí a co nevidí v jejich obývacím pokoji? Koleje! A hned na to se u nich objeví i vlak - Zázračný poštovní expres! Ale jak je tohle možné? Vždyť to přece nejde, aby se někomu jen tak doma objevil vlak v živé velikosti! Co se to tu děje? Aby Suzy získala odpovědi na své otázky, rozhodne se do vlaku naskočit, čímž jí začne jedno velké dobrodružství jakožto poštovní agentka. Jenže už při prvním doručování poruší veškerá pravidla a sebere doručovaný balíček - balíček, který by mohl rozhodnout o osudu všech zázračných světů.

P. G. Bell je britský autor, konkrétně pochází z jižního Walesu. Vyrostl na duchařských příbězích, na řeckých mýtech a na Doktorovi Who. Za svůj život vyzkoušel řadu zaměstnání - kupříkladu byl i plavčíkem. Teď je spisovatel na plný úvazek. Stále žije ve Walesu se svou ženou a dvěma dětmi. Kniha Vlak do zázračných světů je jeho debut a první díl v chystané sérii.

Knížky pro děti čtu ráda, strašně mě baví, že v dětských knihách si autoři meze nekladou a nebojí se i různě velkých šíleností. Takže když jsem si v anotaci k této přečetla, že hlavní hrdince se doma v obývacím pokoji objeví vlak, okamžitě si to získalo mou pozornost a já věděla, že si to budu muset přečíst!

Hlavní hrdinka Suzy je úžasná. Je hrozně chytrá a mně se moc líbilo, že tady je to ta vlastnost, která dostává přednost třeba před statečností. Suzy ve škole úplně nezapadá, věřím, že některé děti ji častují nepěkným slovem šprtka, avšak to ji od její lásky k logické fyzice neodradí. Nadchlo mě, že z mnoha zapeklitých situací se Suzy dostala díky tomu, že aplikovala své fyzikální znalosti, to bylo skvělé. Zároveň ale autor ukázal i to, že i když je někdo spíše vědecky zaměřený, nebrání mu to v tom zažít velké dobrodružství.

V příběhu vystupuje řada dalších postav, každý je tu naprosto sví. Vystupuje tu několik trollů - kupříkladu pošťák Wilmot, který má smysl pro povinnost, je laskavý a ve správnou chvíli i statečný. Dále je tu třeba chlapec Frederick, u kterého není snadné říct, co by si o něm měl člověk myslet - je to kladný nebo záporný hrdina? Celkově když na to koukám zpětně, v knize vystupuje množství spíše šedých postav, není tak jednoduché říct, kdo je ten dobrý a kdo ten zlý, což je vlastně výborné, protože v reálu to též není tak snadné odlišit.

Třeba záporák je tu povedený velice. Také totiž nejde o jasně zlou postavu, ty jeho snahy jsou teoreticky správné, jen ta cesta k jeho cílům už tak dobrá není. Samotné mi sice bylo hned jasné, jak to tu s tou zápornou postavou bude, nicméně autor na to jde chytře, takže věřím, že pro dětského čtenáře půjde o velký zvrat.

Co se týče děje, je to taková dobrodružná cesta složená z menších výprav a úkolů. Dospělý čtenář samozřejmě dokáže odhadnout, jak se to bude vyvíjet, co se bude dít, ovšem pro toho dětského čtenáře to bude všechno zaručeně dostatečně akční a napínavé, aby se u toho pobavil. Vždyť i já jsem byla zvědavá, co dalšího se stane.

I s celým tím prostředím autor krásně popouští uzdu své fantazie a vše je hrozně pěkně popsané. Výborné je, že takhle má snad neomezené množství světů, proto nikdy nevíte, co dalšího na vás čeká! A samotný expres, který má jako palivo speciální banány, no představte si to!, je také krásný výmysl, vlastně to i zdařile dodává kouzlo cestování vlakem.

Další věc, co mě ohromně nadchla je to, že autor skrze tuto knihu komentuje situaci pošty a posílání dopisů. I v jeho vymyšleném světě působí forma internetu, přes který lidé mohou komunikovat, proto pošta upadá a má stále méně zásilek na doručení. Autor se snaží dětskému čtenáři ukázat, jaká škoda tohle je a že ručně psaný dopis je mnohem osobnější, zajímavější a zábavnější! Vždycky uvítám, když je v knize pro děti schované nějaké poselství, takže z tohoto jsem měla radost.

Za sebe tedy Vlak do zázračných světů doporučuji! Příjemně jsem se u knihy pobavila a společně se Suzy prožila velké dobrodružství. Pevně věřím, že děti bude tato knížka bavit ještě víc, opravdu je dějem dost nabitá a na napínavé scény plná. Navíc je Suzy vážně skvělá hrdinka!

Číselně hodnotím 85% a těším se na další díl!

Za poskytnutí recenzního výtisku velice děkuji společnosti Albatros Media.
Knihu si můžete objednat na stránkách e-shopu.

Údaje o knize
Český název: Vlak do zázračných světů - Prokletá zásilka
Originální název: The Train to Impossible Places
Autor: P.G. Bell
Přeložila: Kateřina Stupková
Ilustrovala: Flavia Sorrentino
Série: Vlak do zázračných světů
Díl: 1.
Nakladatelství: Egmont, 2019
Počet stran, vazba: 353 stran, hardback
Hodnocení na GoodReads: 4,05/5 (509 hodnotících)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Tipy na knihy v angličtině

V posledních měsících jsem přečetla pár anglických knížek, o kterých jsem se zde na blogu vůbec nezmínila, vzhledem k mé neaktivitě. Nicméně teď zpětně mě to mrzí, proto jsem se rozhodla, že vám sepíšu tipy na anglické knížky z poslední doby, většinou se jedná o loňské novinky či o novinky ze začátku tohoto roku. Snad někdo z vás shledá tato doporučení nápomocná!