Přeskočit na hlavní obsah

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Ben Guterson je americký autor, který se narodil a vyrostl v Seattlu. Než započal svou kariéru u společnosti Microsoft, pracoval dekádu jako učitel v Navaho rezervaci v Novém Mexiku a později v Coloradu. Pro noviny a časopisy napsal řadu knižních recenzí. Nyní s rodinou žije nedaleko Seattlu. Kniha Hotel Winterhouse je jeho debut a první díl chystané trilogie.

Musím se přiznat, že jako první mě na knize zaujala obálka, ta ilustrace je jednoduše krásná. Anotace pak mluví o nádherném hotelu, rodinných tajemstvích, o hádankách a kouzlech. Hned mi proto na mysl přišla jiná knížka, která na tento popis též sedí - Warren XIII. Jestli to nevíte, Warrena mám ohromně ráda, proto jsem začala být neskutečně zvědavá, jestli mi Hotel Winterhouse přinese příběh v podobném duchu.

Nakonec ano i ne. Rozhodně se domnívám, že pokud se vám líbil Warren XIII., určitě vás zaujme i Hotel Winterhouse, přestože kromě těch výše zmíněných společných bodů, je každá kniha úplně jiná, originální, Ben Guterson vše pojal hezky po svém.

Musím začít s chválou, která se týká hlavní hrdinky Alžběty Somersové. Pro malého knihomola je Alžběta perfektní hrdinkou - je totiž tak trochu zosobněním jich samých. Malá Alžběta je totiž také vášnivá čtenářka, často i o svých oblíbených knížkách mluví a věřím, že půjde o tituly, které budou spoustě čtenářů důvěrně známé. Kromě čtení miluje i hádanky a šifry. Celkově je Alžběta dosti chytrá, milá a upřímná.
V knize vystupuje spousta dalších postav a já jsem byla ráda, že jde o takovou pestrou škálu charakterů - a to ať už se jednalo o Alžbětina nového kamaráda Freddyho, o knihovnici Leonu či o majitele hotelu, pana Norbridge Fallse.

Jak už jsem zmiňovala, Alžběta miluje hádanky a šifry, které jsou důležitou součástí i samotného příběhu - z toho se vyklubal výborný aspekt celé knihy. Nutí to totiž čtenáře nad příběhem přemýšlet, stejně jako ho to učí nové věci - i já jsem tím byla fascinovaná a něco jsem se přiučila.

Co se týče příběhu, je to jeden z těch, kde se zkrátka pátrá po nějaké záhadě. Občas dojde k odhalení nového vodítka, občas se stane něco překvapivého a relativně dobře to ubíhá, avšak není to nutně akční a napínavé. Na to, že se jedná o knihu pro děti, mi to přišlo místy zdlouhavé. Samotné se mi to četlo dobře, protože čtu rychle, bohužel si ale myslím, že by se u toho dítě mohlo nudit. On ten příběh je dobře vymyšlený, ale trochu tomu chybí ta správná energie a nějaká hravost. Plus to teda na mě bylo dost průhledné a už na začátku jsem odhadla pár pozdějších zvratů - to jsem schopná té knize odpustit, když je pro děti, nicméně jsem četla i takové dětské knížky, kde se autorovi dařilo lépe mlžit.

Určitě si ale myslím, že Hotel Winterhouse má co nabídnout svým malým čtenářům. Jen tu knížku doporučuji spíš těm, co jsou už zvyklí číst, co rádi při čtení pořádně zapojí své mozkové závity, a komu nevadí, když je ta kniha na děj takové klidnější a pomalejší. Bez debat stojí za to se seznámit s malou Alžbětou. Hlavně díky ní jsem velice zvědavá na pokračování.

Číselně knihu hodnotím 75%.

Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji společnosti Albatros Media.
Knihu si můžete objednat na stránkách e-shopu.

Údaje o knize:
Český název: Hotel Winterhouse
Originální název: Winterhouse
Autor: Ben Guterson
Ilustrovala: Chloe Bristol
Přeložila: Eva Kadlecová
Série: Hotel Winterhouse
Díl: 1.
Nakladatelství: Cpress, 2019
Počet stran, vazba: 384 stran, hardback
Hodnocení na GoodReads: 3,99/5 (1 803 hodnotících)

Komentáře

  1. Tahle kniha vypadá naprosto úžasně, určitě se po ní musím podívat :) Děkuji za recenzi, nalákala jsi mě!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, určitě je zkus, je to poměrně fajn čtení. :) Já děkuji, že jsi si mé hodnocení přečetla! :)

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Tipy na knihy v angličtině

V posledních měsících jsem přečetla pár anglických knížek, o kterých jsem se zde na blogu vůbec nezmínila, vzhledem k mé neaktivitě. Nicméně teď zpětně mě to mrzí, proto jsem se rozhodla, že vám sepíšu tipy na anglické knížky z poslední doby, většinou se jedná o loňské novinky či o novinky ze začátku tohoto roku. Snad někdo z vás shledá tato doporučení nápomocná!