Přeskočit na hlavní obsah

Fantasy pro mládež z pirátského prostředí / Zmije

Marianne je dcera Zmije, kapitána té nejnebezpečnější posádky Dvanácti ostrovů. Zmije má být správně ochránce všech ostrovů, nicméně aktuální kapitán je zlý muž, který touží jen po moci pro sebe. Marianne je jeho pravý opak, ovšem doufá, že když vydrží, bude moci nakonec zaujmout jeho místo a v roli Zmije nastolit mír. Podaří se jí dosáhnout svého cíle?

Bex Hogan je britská autorka, původně je z Cornwallu, v současné době žije v Cambridgeshire se svým manželem, dvěma dcerami a kokršpanělem. Vyrostla na pohádkových příbězích, velkou část života strávila bdělým sněním, takže je přirozené, že své příběhy nakonec začala i psát. Román Zmije je její debut, příští rok by mělo vyjít pokračování s názvem Venom.

Zmije u nakladatelství CooBoo oficiálně vyjde až 2. září, já jsem ale měla to štěstí, že jsem dostala jeden předčasný výtisk, tak bylo jasné, že knihu tedy musím zkusit. Moc jsem netušila, co přesně mám čekat, to přiznám na rovinu, ovšem dost mě uchvátila ta obálka, která je vážně nádherná. Nicméně jak to s knihou dopadlo s ohledem na obsah?

Zmije má velice slibný úvod, kdy se čtenáři představuje silná a sympatická hrdinka, stejně tak se ukazuje, že se bude jednat o příběh plný nemilosrdných pirátů, kteří se vskutku nebojí tu a tam někoho zabít. Kniha je i pěkně napsaná, popisy jsou nápadité a svěží, zkrátka jsem se k mému překvapení při té první čtvrtině vážně bavila.

Problém nastává v momentě, kdy autorka začne na čtenáře házet jedno klišé za druhým. Sice se to snaží trochu překroutit, nějakým jiným způsobem z toho vybruslit, ale výsledek zůstává pořád stejný. Po té první čtvrtině to bylo jako na houpačce - chvilku mi ta knížka přišla skvělá, povedeně svá, jenže pak přišel zase moment, kdy tam autorka práskla další neoriginální zvrat. Takže z neotřelé young adult fantasy to sklouzávalo k dosti tuctové záležitosti, což mě osobně velmi mrzelo.

Marianne totiž je zdařile napsaná postava. Umí používat svou hlavu, cítíte, že má za sebou nějakou historii, která ji formovala. Stejně tak není dokonalá, má své chyby a strachy. Přestože vymyslí chytrý plán, ne vždy jí vyjde. 
Velká škoda, že zbytek postav na tom není tak dobře. Ano, nemají tolik prostoru jako Marianne, avšak další postavy na mě působí jako figurky v příběhu, ne jako ti skuteční aktéři. I když je pravda, že bylo zajímavé, že je tam tolik morálně špatných postav.
Autorka má ode mě velkou pochvalu i za to, že je tu romantika v hodně malé míře. A když už tam něco je, dá se to snést. Sice tam nemusela být vůbec, avšak lepší takhle, než aby hrdinka byla celou dobu jen poblázněná láskou.

To prostředí mi přišlo takové nedotažené. Jistě, nečekám, že na mě autorka navalí všechny informace a hádám, že to objevování světa bude mít větší roli v pokračování, ale i tak tady byly ty obrysy dosti nejasné. Ovšem já mám v tomhle směru trochu větší nároky, takže je možné, že vám to bude stačit. Je pravda, že musím dát palec nahoru za to, jak velká část děje se odehrává na moři, mezi skutečnými piráty, tím to přece jenom vybočuje z té haldy dalších young adult fantasy románů.

Ano, akce tam je. Nemůžu ale říct, že bych napětím ani nedýchala, právě naopak - dá se docela snadno předvídat, co se bude dít a jak to dopadne. Ten příběh autorce sice dobře drží pohromadě, logicky se to vyvíjí, ale nepřekvapí to.
Na druhou stranu jsem moc spokojená s tím, že tahle knížka nemá otevřený konec. Vlastně to můžete bez menších problémů číst jako samostatný román. Jestli se budete chtít pustit do dvojky, tak jen ze zvědavosti, co se bude dít dál, nebude to z nutnosti dozvědět se, jak dopadl ten cliffhanger na konci. 

Od Zmije od Bex Hogan jsem nic nečekala. Nakonec jsem dostala relativně příjemnou oddechovku. Pokud od toho čekáte takové typické YA fantasy, nemělo by vás to zklamat, jen to teda už nenabídne nic navíc. 
Pořád jsem u Zmije měla pocit, že mi to v některých aspektech připomíná jinou konkrétní knížku, a pak mi to došlo - Kletbu vítězů od Marie Rutkoski. A upřímně si myslím, že pokud se vám líbila Kestrel, nadchne vás i Marianne. Obě knížky mají i podobnou atmosféru. Tak to zkuste a uvidíte sami.

Číselné hodnocení je 60% (3/5 hvězdiček). A kdo ví, třeba se na ten druhý díl podívám, až vyjde.

Za poskytnutí reading copy moc děkuji nakladatelství CooBoo a společnosti Albatros Media.
Kniha vychází 2.9.2019 a dostupná bude na e-shopu zde.

Údaje o knize
Český název: Zmije
Originální název: Viper
Autor: Bex Hogan
Přeložila: Petra Miketová
Série: Ostrovy bouře a utrpení
Díl: 1.
Nakladatelství: CooBoo, 2019
Počet stran, vazba: 328 stran, hardback
Hodnocení na GoodReads: 3,89/5 (622 hodnotících)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Tipy na knihy v angličtině

V posledních měsících jsem přečetla pár anglických knížek, o kterých jsem se zde na blogu vůbec nezmínila, vzhledem k mé neaktivitě. Nicméně teď zpětně mě to mrzí, proto jsem se rozhodla, že vám sepíšu tipy na anglické knížky z poslední doby, většinou se jedná o loňské novinky či o novinky ze začátku tohoto roku. Snad někdo z vás shledá tato doporučení nápomocná!