Přeskočit na hlavní obsah

Další šance na lásku, ale co všechno jste pro ni schopni obětovat? / Opak věčnosti

Jackův život je plný toho, co se málem stalo. Málem se dostal do reprezentace. Málem chodil na nějaký kroužek. Málem dosáhl na proslov premianta třídy při závěrečné ceremonii. Málem získal svou dívku snů. Když mu právě i jeho dívka snů Kate uteče, protože nešťastně zemře, dočká se Jack něčeho nečekaného - nové šance. Z nějakého důvodu cestuje časem čtyři měsíce zpět do doby, kdy se s Kate setkal poprvé. Podaří se mu změnit osud a Kate nakonec zachránit? A měl by vůbec?

Justin A. Reynolds je americký autor, který letos debutoval právě s románem Opak věčnosti. Než se dostal ke psaní, vyzkoušel si celou škálu povolání - pracoval jako uklízeč, noční hlídač, internoval v NASA a v poslední době se dostal na pozici registrovaného zdravotního bratra. V současné době žije v Ohio. Na příští rok chystá druhý román jménem Early Departures.

Opak věčnosti si získalo moji pozornost především díky tomu, že je to romantické contemporary od afro-amerického autora. To mě vyloženě nadchlo, znamenalo to totiž zase jiný pohled, jiné zkušenosti. Plus to cestovaní v čase, to jsem byla velmi zvědavá, jak to tam autor zakomponuje. No a jak to s knihou nakonec dopadlo?

Nejdřív pár slov k tomu, jak je to napsané - docela dost jednoduše. Jestliže nemáte rádi popisy, v téhle knize si přijdete na své, protože se prakticky celá skládá skoro výhradně z dialogů. Díky tomu čtení neskutečně odsýpá, tomu napomáhají i extrémně krátké kapitoly. Ovšem ty chybějící popisy autor vynahrazuje tím, jak skvělé ty dialogy jsou. Plné humoru, úžasných slovních hříček - tady musím vyloženě pochválit český překlad, kdy dle mého překladatelka Alžběta Ambrožová převedla ty vtipy z angličtiny tak, aby v češtině skvěle fungovaly a zároveň zněly přirozeně. Já jsem se u té knihy smála jako už dlouho ne.

Co se týče příběhu, budu upřímná - je to jako vystřižené z nějakého amerického romantického filmu. Tak zaprvé nečekejte, že bude logicky vysvětlené to cestování časem. Není to sci-fi, tady to musíte vnímat jako nějaký zásah vyšší moci. Nicméně já jsem to logické vysvětlení ani nepotřebovala, ono totiž nejde ani tak o to cestování časem, jako spíš o ta rozhodnutí, která člověk provádí.

Jack popisuje pět variant svého příběhu. Každá má nějaké společné prvky, kvůli kterým můžete mít pocit, že se to opakuje pořád dokola, ale většinou se tam dají najít výrazné rozdíly. Navíc autor situace, které by se mohly opakovat úplně stejně, popisuje dost zkratkovitě, nebo je úplně vynechá a vrhne se jen na ty změny. A i když je tohle zajímavá hra na to "co by, kdyby", mnohem zajímavější je sledovat, jak postupně Jack mění svůj postoj, své názory. Vážně je ochotný zachránit jednu holku, když by ho to mělo stát všechny ostatní? Je určen k tomu ji zachránit, nebo jí naopak má jít z cesty? Má vůbec sílu si tímhle procházet pořád dokola? Podobných postřehů je tam víc, jen musíte číst pozorně.

Nicméně ano, uznávám, že přece jenom je to hodně dlouhé. Těch 450 stránek je na podobný příběh zkrátka moc, takže ke konci čtenáři docela dochází dech a autorovi vlastně trochu taky. Kdyby se ta kniha trošku proškrtala, vůbec by jí to neuškodilo.

Co se týče postav, hrozně se mi líbilo, jak autor zkoumá jejich osobnosti z různých úhlů, jak se jejich chování odvíjí podle toho, v jaké situaci se ocitají. V každé té časové lince dostanete jinou variantu Jill, jinou variantu Frannyho, kteří jsou povahově sice pořád stejní, ale v závislosti na událostech se dostávají výrazněji do pořadí jiné jejich rysy. Kupříkladu Franny - za špatných podmínek se projeví jeho agrese, kterou jinak zvládá udržovat na uzdě. Za tohle vážně dávám palec nahoru.

Abych to shrnula, z mého pohledu je Opak věcnosti rozhodně kniha, která si zaslouží, abyste jí dali šanci. Je to dosti jiná romantika, plná zákrut a překážek, nic přímočarého. Určitě na to můžete koukat jako na vtipnou oddechovku, ovšem stejně tak tam můžete objevit hlubší myšlenky, pokud budete číst pozorně. Jen věčná škoda, že je to tak dlouhé a autor ke konci ztrácí dech, jinak by to bylo zkrátka výborné.

A ještě mě napadá - máte rádi filmy jako je Zakletý v čase či Lásky čas? Pokud ano, určitě Opak věčnosti zkuste - je to taková jejich knižní varianta pro mládež. Není to to samé, to určitě ne, ale konceptem je to poměrně podobné. 

Číselné hodnocení je 85% a těším se na autorovu další tvorbu!

Za poskytnutí recenzního výtisku velice děkuji společnosti Albatros Media.
Knihu si můžete objednat na stránkách e-shopu.

Údaje o knize
Český název: Opak věčnosti
Originální název: Opposite of Always
Autor: Justin A. Reynolds
Přeložila: Alžběta Ambrožová
Nakladatelství: CooBoo, 2019
Počet stran, vazba: 448 stran, hardback
Hodnocení na GoodReads: 3,79/5 (5 030 hodnotících)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Tipy na knihy v angličtině

V posledních měsících jsem přečetla pár anglických knížek, o kterých jsem se zde na blogu vůbec nezmínila, vzhledem k mé neaktivitě. Nicméně teď zpětně mě to mrzí, proto jsem se rozhodla, že vám sepíšu tipy na anglické knížky z poslední doby, většinou se jedná o loňské novinky či o novinky ze začátku tohoto roku. Snad někdo z vás shledá tato doporučení nápomocná!