Přeskočit na hlavní obsah

Elitní škola, únos, vražda - a kdopak je ten pachatel? / Křiváci

Stevie Bellová miluje detektivky. Láska k nim ji přivedla k zájmu o skutečné kriminální případy. Nejvíc fascinovaná je tím ze 30. let, kdy byly uneseny manželka a dcera Alberta Ellinghama, jednoho z nejbohatších mužů své doby. Manželka byla nalezená mrtvá, dcera se nikdy nenašla. Za vším stáli tajemní Křiváci a případ zůstal dodnes nevyřešen. Stevie má ambiciózní plán - tuhle situaci změnit a vypátrat, co se před těmi osmdesáti lety stalo. K tomu by jí měl napomoci fakt, že nastupuje na Ellinghamovu akademii jako student - právě na akademii se to vše odehrálo. Jenže pak se stane něco podivného - vypadá to, že se Křiváci vrátili zpátky.

Maureen Johnson je americká autorka původem z Pensylvánie, už od dětství si přála být spisovatelkou. Vystudovala na univerzitě v Delaware kreativní psaní, následně se přestěhovala do New Yorku, kde studovala divadelní dramaturgii a psaní. Píše výhradně romány pro mládež. Čeští čtenáři můžou znát její román Jméno hvězdy, případně její povídku z knihy Sněží, sněží, do které přispěl i John Green. Křiváci je zatím její nejúspěšnější série.

Nějak nevím, jak přesně začít, tak asi takhle - původně jsem se Křiváky nechystala číst, ale nakonec mě přemluvilo několik nadšených názorů, které jsem na účet této knihy viděla. Stejně tak mě nalákala česká obálka, která se zkrátka neskutečně moc povedla. Každopádně jsem tedy měla jistá očekávání, sice jsem se snažila je krotit, ale nějaká tu přece jenom byla. Naneštěstí musím s těžkým srdcem říct, že já osobně jsem z knihy zklamaná. Ale ať úplně nepředbíhám, pojďme se jí podívat na zoubek.

Křiváci jsou napsaní dosti jednoduše, takže ano, kniha se čte snadno a rychle, ty stránky doslova mizí pod rukama, když máte tu motivaci číst. Autorka poměrně zdařile zachytává tu ponurou atmosféru odloučené školy v horách. Střídá se tu vyprávění z pohledu Stevie s vyprávěním o prvním případu Křiváků, ta druhá rovina je nejdřív klasický příběh, později se jedná o přepis výslechů.

Když už jsem to nakousla, rovnou se na ten příběh podívám. Kniha začíná neskutečně slibně a zlověstně, protože prolog nás seznamuje přímo s Křiváky. Problém je, že hned je vám prozrazeno, jak celý ten případ údajně dopadl, takže když se k němu autorka ve vyprávění následně vrací, jaksi chybí to napětí zjistit, jak to skončilo. Prostě jen dlouho popisuje to, co už předtím bylo shrnuto v pár větách. Je možné, že některé detaily budou důležité do budoucna, ale vzhledem k tomu, že se to vše rozhodla natáhnout do tří knih, nemůžu úplně s jistotou říct, jak moc bylo užitečné to v této knize mít. I když je pravda, že díky této linii máte alespoň pocit, že se tam něco děje.

Protože ta první polovina příběhu z pohledu Stevie je značně nezáživná. Rozumím, že bylo nutné se seznámit s prostředím a postavami, avšak ono vážně trvalo až do poloviny knihy, než se to začalo hýbat. A pak, pak se autorka vydávala těmi nejpředvídatelnějšími směry. Po úderu Křiváků jsem sice měla chvíli pocit že ano, konečně to začne být zajímavé, ta detektivka, ve kterou jsem doufala. Ale to mi vydrželo sotva pár kapitol. Ty následné zvraty, co měly čtenáře šokovat, jsem viděla na míle daleko. Těšila jsem se na konec, protože mi byl slíben skvělý cliffhanger. Tož na mě nezafungoval, naopak to byla jedna z věcí, u které jsem vážně doufala, že se se svým odhadem mýlím. 

Zkrátka neskutečný problém téhle knihy je to, že je to jen úvod příběhu, který možná bude fungovat dobře, když si člověk přečte všechny tři knížky, ale jako samostatná jednotka to z mého pohledu úplně nezvládá existovat. Je to zbytečně jednoduché, autorka jde až příliš na jistotu. Kdyby se to rozhodla napsat pro děti, dokázala bych tu jednoduchost odpustit, ale takhle ne.

Přesuňme se k postavám. Nejvíc prostoru má Stevie, další postavy jsou načrtnuté jen v letmých obrysech a do týdne si je nebudu pořádně pamatovat. Na Stevie se mi líbilo, že je chytrá a má analytické myšlení, ale i tak se nechá strhnout a přemýšlí jako typická puberťačka, což je pochopitelné, když jí je. Též se mi zamlouvala její rodinná dynamika, vůbec by mi nevadilo z toho vidět trochu víc. A vyloženě mě nadchlo, jak skvěle autorka popisovala fakt, že Stevie trpí panickými záchvaty.
Nesedl mi pokus o romantickou linku, která se mi v tomto případě zdála naprosto zbytečná, obzvlášť když na ni šla autorka tak nemotorně a snažila se spárovat postavy, mezi kterými jsem nepostřehla žádnou chemii.

Když to vezmu kolem a kolem, Křiváci jsou oddechové čtení, které potěší především čtenáře young adult, co si chtějí trochu odpočinout od všech těch fantasy. Na mě osobně kniha bohužel nezapůsobila, což asi bude způsobené i tím, že menší rozhled v detektivních příbězích mám, avšak pokud vy ne, dost možná vás tato kniha nadchne.

Číselně hodnotím 50%, ale pokračování šanci dám.


Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji společnosti Albatros Media.
Knihu si můžete objednat na stránkách e-shopu.


Údaje o knize
Český název: Křiváci
Originální název: Truly Devious
Autor: Maureen Johnson
Přeložila: Zuzana Bičíková
Série: Křiváci
Díl: 1.
Nakladatelství: CooBoo, 2019
Počet stran, vazba: 336 stran, hardback
Hodnocení na GoodReads: 4,04/5 (25 259 hodnotících)

Komentáře

  1. když napíšete doslova cituji: Kdyby se to rozhodla napsat pro děti, dokázala bych tu jednoduchost odpustit, ale takhle ne.

    příjde mi jako by jste se na knihu skoro ani nepodívala protože zezadu knihy je nad obsahem napsáno young adult detektivka

    OdpovědětVymazat
  2. nechci nijak nadávat ale já mám z knihy dobrý pocit a když se někomu stane toto u mé oblíbené knihy chci jí obhájit ale jinak jen tak dál v téhle době se najde jen málo lidí kteří by četli rádi a navíc tlusté knihy

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Tipy na knihy v angličtině

V posledních měsících jsem přečetla pár anglických knížek, o kterých jsem se zde na blogu vůbec nezmínila, vzhledem k mé neaktivitě. Nicméně teď zpětně mě to mrzí, proto jsem se rozhodla, že vám sepíšu tipy na anglické knížky z poslední doby, většinou se jedná o loňské novinky či o novinky ze začátku tohoto roku. Snad někdo z vás shledá tato doporučení nápomocná!