Přeskočit na hlavní obsah

Holky se ztrácejí v jednom kuse! / Sadie

Devatenáctiletá Sadie to v životě nikdy neměla lehké. Nemá nejmenší tušení, kdo je její otec, matka většinou svou roli zastávala přímo mizerně - drogy jí byly přednější než vlastní dítě. Nicméně když bylo Sadie šest let, narodila se její sestra Mattie - světlo jejího života. Sadie by pro Mattie udělala úplně cokoliv. Jenže pak někdo přijde a Mattie zavraždí. Policie se ve svém pátrání po vrahovi nikam nedostane, takže se Sadie rozhodne vzít spravedlnost do vlastních rukou - ona totiž ví, kdo vrahem je. 

Courtney Summers je kanadská autorka, aktuálně žije ve městě Ontario. Její debutový román Cracked Up to Be vyšel, když jí bylo pouhých dvacet dva let. Dohromady má na svém kontě sedm románů, v každém z nich řeší těžká a nemilá témata, o kterých by se ale mělo mluvit. Sadie zatím sklidila ten největší úspěch, získala řadu oceněních a ocitla se v několik seznamech těch nejlepších knih pro rok 2018.

Sadie jsem letmo zahlédla při vydání v angličtině, zaregistrovala jsem, že je to chválený titul, ale podrobněji jsem se o ni nezajímala. To se změnilo v momentě, kdy jsem zjistila, že vyjde v češtině, a její překladatelka na mě přišla s tím, že Sadie je jedna z nejlepší YA knih, co četla. Můj zájem rapidně stoupl, už jsem se nemohla dočkat, až se mi Sadie dostane do ruky. A jak to s ní nakonec dopadlo? Podařilo se jí dostát mých vysokých očekáváních? No ano. A dokonce je i předčila. Proč přesně?

Předně chci vyzdvihnout způsob, jakým je Sadie napsaná. Střídají se tu kapitoly z pohledu Sadie, což je klasické vyprávění, s přepisem podcastu od Westa McCraye, takže to je vlastně zaznamenaná jen ta přímá řeč. U toho podcastu musím upozornit na to, že to je opravdu podané tak, jak lidé skutečně mluví, proto se připravte na spoustu nespisovných výrazů, ovšem tohle tomu jen přidává na autentičnosti.

Tohle rozvržení vyprávění má vliv i na samotný příběh. Linie Sadie se odehrává cca čtyři měsíce před tím, než po ní začne West pátrat a svůj postup skrze ten podcast mapovat. Nebojte se toho, že by podcast bylo jen opakování toho, co Sadie už udělala - naopak se obě roviny navzájem doplňují, v každé máte jiný střípek informace, který vám pomáhá si dotvořit celý obraz. Autorka ty kapitoly střídá s velkou rozvahou a nezapomíná vždy na konec přidat menší cliffhanger, aby měl čtenář chuť číst dál a dál. Takže jestli to zhltnete na jedno posezení, nebude to nic divného.

Nechce se mi příliš popisovat, o čem ten příběh je, ona už ta anotace prozrazuje dost. Čím méně toho o příběhu víte, tím lépe. Musím ale upozornit, že to není detektivka. Stejně tak to není příběh jen té Sadie. I když se to možná na první pohled nezdá, Westova rovina je také neskutečně důležitá a fascinující, jen se na ni musíte dívat krapet pozorněji.

Autorka se v knize dotkne řady vážných, těžších témat. Nejsou sice úplně středobodem knihy, ale mají vliv na Sadie a celý její život. Kdyby se totiž Sadie narodila do normální rodiny, žila v pěkném domě a slušném městě, byl by to naprosto jiný příběh, který by buď neskončil smrtí Mattie, nebo by se aspoň policie o případ pořádně zajímala. Jenže matka Sadie je feťačka, žije v karavanu na pomalu umírajícím městě a policie nemá důvod případ vyřešit. Život nebyl k Sadie milý a ani to neplánoval změnit.

Samozřejmě tím hlavním klenotem knihy je postava Sadie. Takhle realistickou postavu každý autor napsat nezvládne. Ale u Sadie máte pocit, že je to živoucí člověk, jen se natáhnout a dotknout se jí. Sice má spoustu chyb, avšak kdo z nás ne? Sadie není napsaná tak, aby ji čtenář měl rád. Ale slibuji, že i přesto chcete její příběh slyšet.
Uznávám, že skrze podcast se osobnost člověka zachycuje hůře a to, jaký West je, tam jen čas od času probleskne. Nicméně můžete sledovat tu jeho změnu, kterou si projde. Začne jako člověk, který je k příběhu Sadie naprosto lhostejný, ale i jemu se Sadie dostane pod kůži.

Jedna z debat, která se kolem této knihy vede, se týká konce. Ano, je otevřený. Je to tak správně? Naprosto. Z mého pohledu je to zakončení pro příběh dost zásadní a ani si nedovedu představit, že by mělo být jiné.

Snažila jsem se krotit své nadšení, tak nevím, jestli je to jasné z mých předchozích slov, avšak kdyby náhodou ne - Sadie je jedna z nejlepších knih, které jsem letos četla! A na poli YA románů se řadí k tomu nejlepšímu, co můžete najít. Není to milé čtení, těžko říct, jestli můžete mít tuhle knihu rádi vzhledem k jejímu obsahu, domnívám se ale, že je důležité, abyste si ji přečetli. No a já se jdu modlit ke všem knižním bohům, aby od Courtney Summers mohlo vyjít česky něco dalšího.

Číselné hodnocení je 100% (5/5 hvězdiček).


Za poskytnutí recenzního výtisku velice děkuji společnosti Albatros Media.
Knihu si můžete objednat na stránkách e-shopu.

Údaje o knize
Český název: Sadie
Originální název: Sadie
Autorka: Courtney Summers
Přeložila: Anežka Dudková
Nakladatelství: CooBoo, 2019
Počet stran, vazba: 272 stran, hardback
Hodnocení na GoodReads: 4,19/5 (34 345 hodnotících)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Tipy na knihy v angličtině

V posledních měsících jsem přečetla pár anglických knížek, o kterých jsem se zde na blogu vůbec nezmínila, vzhledem k mé neaktivitě. Nicméně teď zpětně mě to mrzí, proto jsem se rozhodla, že vám sepíšu tipy na anglické knížky z poslední doby, většinou se jedná o loňské novinky či o novinky ze začátku tohoto roku. Snad někdo z vás shledá tato doporučení nápomocná!