Přeskočit na hlavní obsah

Neotřelá fantasy pro mládež z pera českých autorů / Rituál

Svět, ve kterém Edra, Ingerda a Malena žijí, je plný magie a vlastních tradic. Jednou takovou tradicí je Rituál a Proměna, ke které během toho dojde. Každý, kdo dosáhne šestnácti let, musí Rituálem projít, protože to je proces, který určí celou jejich budoucnost. O všem rozhoduje Soudce. Pro Edru, Ingerdu a Malenu se Rituál už také přibližuje mílovými kroky. Začínají je proto trápit otázky, co to ten Rituál vůbec je, proč ho musí podstoupit a proč by o jejich osudu měl rozhodovat někdo jiný? 

Jan-Marek Šík vystudoval švédštinu a finštinu, nyní z těchto jazyků i příležitostně překládá. Také píše recenze a na Masarykově univerzitě přednáší finskou literaturu. Lenka Šíková vystudovala francouzštinu, lingvistiku a fonetiku a nyní pracuje v oboru. Román Rituál je jejich debut.

Tož máme tu další přírůstek do české fantasy literatury, kterou autoři označují jako "still young adult". A právě fakt, že by se mělo jednat o young adult fantasy, přitáhl k Rituálu mou pozornost. Přece jenom zatím spíš marně hledám českou knihu podobného ražení, která by mě opravdu nadchla. I když jsem ohledně čtení Rituálu váhala, to se přiznám, nakonec mě k němu popostrčilo to překrásné grafické zpracování, za to dávám velký palec nahoru. No a jak u mě kniha nakonec dopadla?

První věc, které si asi také všimnete, jakmile knihu začnete číst, je to, že je vážně dobře napsaná. To pro mě bylo jako požehnání, protože s tou jazykovou stránkou textu jsem mívala u jiných titulů ten největší problém. Ale tady jsem se dočkala v úměrné míře výborných popisů, které chytí čtenářovo oko, a dialogů, které zní přirozeně a odpovídají prostředí. Autorům se opravdu dařilo navodit místy pěkně mrazivou atmosféru. 

Teď k tomu prostředí, když už jsem ho naťukla. Vše se odehrává ve fiktivní zemi, která působí lehce středověkým dojmem, zároveň je ale i značně pokroková - všichni tu chodí do školy, dívky můžou zastávat i tradičně mužské pozice, léčitelství vypadá, že je poměrně rozvinuté apod. Všechno k sobě ale pěkně sedí a vyvolává to dojem, že takhle to má být. K tomu je tu magie, která tam do určité míry funguje ještě běžně, ovšem na druhou stranu se začíná z některých oblastí už ztrácet a lidé se domnívají, že se jedná jen o báchorky. Ten pocit, že takový svět je skutečný, umocňují i příběhy z historie, které tam autoři neopomíjí nenásilně zakomponovat. Nicméně jsem přesto měla pocit, že kloužeme jen po povrchu, že by šlo ten svět prozkoumat hlouběji a jsem zvědavá, jestli se k tomu dostaneme, pokud jednou bude nějaké pokračování.

A musím říct, že podle toho konce bych pokračování i čekala. Celkově jsem měla pocit, že po příběhové stránce se vlastně jedná jen o úvod k něčemu většímu. Seznámíme se tu se světem a postavami, u kterých hádám, že v budoucnu budou hlavními aktéry toho většího příběhu. V Rituálu totiž jinak máte takový shluk událostí, ale nějak jsem neměla pocit, že bychom se někam posouvali. I když se tam toho dělo teoreticky docela dost, přišlo mi, že se vůbec nic nestalo - jako zásadní vnímám jen úvod a konec.

On totiž ten děj byl spíš o tom, jak se formují ty postavy. Ingerda, Edra a Malena prochází událostmi, které mění jejich povahu, dodávají jim nové zkušenosti, vytváří jim nové vztahy. Všechny tři se na konci poměrně výrazně liší od svých já ze začátku. Což určitě není chyba, ale prostě jsem kvůli tomu z děje rozpačitá, nějak mi chybělo silnější vyvrcholení, které by ve mně zanechalo výraznější dojem.

Nicméně co se týče postav, určitě chválím autory za to, že se rozhodli pozornost rozdělit na tři hrdinky (a pár postav vedlejších) místo toho, aby měli ve středu hrdinku jen jednu. Díky tomu se vyhýbají typickým klišé, která s žánrem souvisí, a nehrozí, že by některá z postav byla typově Mary Sue. Přestože tam teoreticky je postava ve stylu té jediné vyvolené, co má na rozdíl od ostatních speciální schopnosti, nebije to tolik do očí, jelikož je to naředěné přítomností postav ostatních.
No a jinak jsou postavy dosti různorodé charaktery, co mají k dokonalým hrdinům vážně hodně daleko. Mají své touhy a sny. Dělají chyby, které občas napraví, občas ne. Dokážou být sobečtí a zbabělí, ale stejně tak jsou ochotní se obětovat pro své blízké. Zkrátka působí reálně a to já ráda.

Takže abych to nějak shrnula. Z Rituálu se rozhodně vyklubalo příjemné překvapení. Pokud to srovnám s dalšími tituly z české fantasy produkce pro mládež, tak se Rituál rozhodně zařadí mezi ty povedenější. Škoda, že ten děj byl z mého pohledu tak slabý a že mě ta druhá polovina už nebavila tolik číst, jinak bych byla s knihou naprosto spokojená. Každopádně vám doporučuji Rituál zkusit.

Číselné hodnocení je 80% a jsem zvědavá na další tvorbu této autorské dvojice.


Za poskytnutí recenzního výtisku velice děkuji nakladatelství Host.


Knihu si můžete objednat na stránkách nakladatelství.

Údaje o knize
Název: Rituál
Autoři: Jan-Marek Šík a Lenka Šíková 
Nakladatelství: Host, 2019
Počet stran, vazba: 408 stran, hardback

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Tipy na knihy v angličtině

V posledních měsících jsem přečetla pár anglických knížek, o kterých jsem se zde na blogu vůbec nezmínila, vzhledem k mé neaktivitě. Nicméně teď zpětně mě to mrzí, proto jsem se rozhodla, že vám sepíšu tipy na anglické knížky z poslední doby, většinou se jedná o loňské novinky či o novinky ze začátku tohoto roku. Snad někdo z vás shledá tato doporučení nápomocná!