Přeskočit na hlavní obsah

Vítejte ve světě, kde se platí krví a časem / Everless

V království Sempera se platí časem, který je lidem extrahován z krve, ta je následně přetavená na mince. Chudí lidé proto pravidelně krvácí a zkracují si svůj život, aby mohli platit své dluhy. Bohatí aristokraté naproti tomu vedou životy dlouhé i několik staletí. Jules Emberová dříve mezi aristokraty žila, to když její otec pracoval na panství Everless, ale kvůli nečekané tragédii museli utéct a od té doby se skrývají. Jenže teď otec Jules umírá a jediná možnost, jak ho zachránit, je se na Everless vrátit.

Sara Holland je americká autorka, původně z malého města ve státě Minnesota. Pracovala v prodejně s čajem či jako sekretářka u zubaře, než se vydala do New Yorku pracovat v nakladatelství. Román Everless - Panství krve a kovu je její debut. Ke knize vyšlo i pokračování jménem Evermore, v současné době pracuje na nové sérii jménem Havenfall.

Everless jsem zaregistrovala už při vydání v angličtině, viděla jsem, že jsou na to relativně pozitivní ohlasy, ale víc jsem se o to sama nezajímala. Až když oznámili vydání v češtině, omrkla jsem anotaci. A ano, musela jsem uznat, že zní zajímavě. Nakonec mi byla kniha i doporučena od ostatních čtenářů, tak jsem se rozhodla jí dát šanci.

A hned na úvod musím říct, že na poli fantasy románů pro mládež se Everless rozhodně řadí k tomu lepšímu, co v poslední době vyšlo. Tak prvně je tu fakt, že je kniha opravdu dobře napsaná. Popisy jsou takové živé, hravé, snové, ale taky to není žádný kýč, s dialogy je to podobně. Díky tomu se kniha čte hezky zlehka.
Ještě bych chtěla poznamenat, že překlad se mi zdál v pořádku, srovnání s originálem sice nemám, ovšem nenašla jsem žádné části, kde bych se nad textem musela pozastavit.

Musím říct, že ze začátku mě kniha okouzlila velice. Kromě seznámení s hlavní hrdinkou Jules a dalšími postavami nás čeká seznámení i s tím světem. To prostředí, ta mytologie, ten způsob užití magie tady, to je bez debat ten nejlepší prvek knihy. Ze všech těch YA fantasy knížek, co jsem letos četla, bylo tohle na sto procent to nejnápaditější a nejoriginálnější. Vlastně si já osobně ani nevzpomenu na žádnou knihu, kde by se podobným způsobem obchodovalo s časem.

Nicméně to milé okouzlení dlouho netrvalo. Autorka mě z něho rychle probrala a ukázala mi, jak drsný a krutý ten její svět je. Což naprosto odpovídá - vždyť tu přece prodávají svůj vlastní život, tak je pochopitelné, že smrt bude silnou součástí příběhu. Za to teda palec nahoru. I když každému tohle příjemné nebude. K tomu bych chtěla říct jen to, že tou atmosférou mi to připomínalo Krutého prince od Holly Black, tak jestli tam vám to nevadilo, nebojte se tohle zkusit.

Pojďme se podívat na zoubek příběhu. Nebudu tvrdit, že je to kdo ví jak speciální a neotřelé, většinou jste se s podobnými prvky setkat už mohli, nicméně autorka na to jde pěkně po svém, to zas jo. Především ta první polovina se jí povedla, určitě se jí dařilo mě udržovat v napětí a zaujatou. Naneštěstí se ale tohle postupně vytrácí a ta druhá polovina se už vleče, navíc začne být značně předvídatelná. Autorka se to snaží zachránit překvapivými zvraty na konci, které jsou sice skvělé a mám díky nim chuť číst pokračování, ale úplně se jí to nedaří.

No a můj největší problém jsou postavy. S nimi se autorka bohužel vydává těmi nejvíc klišé a stereotypními směry. Kromě Jules, která je napsaná relativně dobře, nemá žádná z postav pořádnou osobnost. A nejhůř na tom jsou ti mužští hrdinové - Roan a Liam, já ani nevím, k čemu v tom příběhu byli. Romantická linka je tam minimálně, s tím bych vůbec neměla problém, ale to něco málo, co tam je, je dost špatný. Směr, kam se to asi bude vyvíjet, se mi vážně nelíbí a upřímně bych byla ráda, kdyby autorka tu romantiku nechala být.

Navzdory těm nedostatkům v postavách a částečně v příběhu se domnívám, že je Everless dobrá kniha. Jestliže se řadíte k náruživým čtenářům young adult fantasy, Everless vás pravděpodobně nadchne a já doporučuji tento titul nevynechat. Sama jsem teď zvědavá jak na pokračování, tak i na autorčinu další tvorbu.

Číselně hodnotím 70%, ale jo, určitě tuhle knihu zkuste!

Za poskytnutí recenzního výtisku velice děkuji společnosti Albatros Media.
Knihu si můžete objednat na stránkách e-shopu.

Údaje o knize
Český název: Everless - Panství krve a kovu
Originální název: Everless
Autor: Sara Holland
Přeložila: Pavla Kubešová
Série: Everless
Díl: 1.
Nakladatelství: Fragment, 2019
Počet stran, vazba: 340 stran, hardback
Hodnocení na GoodReads: 3,86/5 (23 649 hodnotících)

Komentáře

  1. Vypadá to teda dost dobře. Zatím jsem na to viděla jen pozitivní ohlasy a docela mě to láká, tak to možná zkusím :)

    OdpovědětVymazat
  2. Další z kousků, který doma čeká na přečtení. Podle tvého názoru vypadá, že jsem nákupem chybu neudělala.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Tipy na knihy v angličtině

V posledních měsících jsem přečetla pár anglických knížek, o kterých jsem se zde na blogu vůbec nezmínila, vzhledem k mé neaktivitě. Nicméně teď zpětně mě to mrzí, proto jsem se rozhodla, že vám sepíšu tipy na anglické knížky z poslední doby, většinou se jedná o loňské novinky či o novinky ze začátku tohoto roku. Snad někdo z vás shledá tato doporučení nápomocná!