Přeskočit na hlavní obsah

Další konec světa je tu, ale tentokrát asi ten poslední / Brána z obelisků

Popis děje obsahuje spoilery na předchozí díl
Konec světa je tu. Tentokrát dost možná ten poslední. Aniž by to lidé věděli, ve středu událostí se ocitají mocní orogéni - desetiprstenář Alabastr, žena, která v současné době žije pod jménem Essun, a její dcera Nassun, kterou Essun touží najít, ale pro teď musí hledání odložit. Alabastr cvičí a připravuje Essun na to, co má přijít, Nassun se o řadu kilometrů dál učí poznávat své schopnosti. Podaří se Essun pochopit, co jsou tajemné obelisky zač? Zvládla to, co po ní Alabastr žádá? A mohla by snad nakonec svět i zachránit? A stojí to vůbec za to?


N.K. Jemisin je americká autorka narozená v roce 1972. Vystudovala psychologii a poradenství, aktuálně se kromě psaní věnuje i společenskému aktivismu a přispívání na svůj blog. Už za svůj debut Sto tisíc království byla nominovaná na cenu Nebula. Stala se historicky první autorkou, co získala třikrát v řadě ocenění Hugo za nejlepší fantasy román - každá cena byla za jeden díl v trilogii Zlomená země. Poslední díl z této trilogie jménem Kamenné nebe vyjde příští rok na podzim.

Brána z obelisků je pokračováním románu Páté roční období, což pro mě osobně byla za rok 2018 ta nejlepší kniha, co jsem přečetla, proto jsem se na druhý díl nedočkavostí doslova klepala. Očekávání jsem proto měla vysoká. S potěšením ale můžu říct, že se autorce podařilo je dostát, ba dokonce i překonat.

To, čím si mě autorka naprosto získala už v první knize, byl styl psaní a způsob vyprávění. K mému nadšení s kvalitou textu autorka nezaostává ani tady. To je prostě slast tuhle knížku číst. Opět čtenáře čeká víc vypravěčů, i když hlavní linie příběhu se drží Essun a Nassun. I tady od začátku funguje takový nadosobní vypravěč, původně jsem ho chtěla označit za vševědoucího, ale nakonec je v příběhu odhaleno, čí pohled to vlastně sledujeme. Pro mě je zkrátka hrozně fascinující číst jakoby z pohledu Essun, ale mít její pocity a myšlenky popisované někým jiným. Jsem neskutečně zvědavá, jestli se ve třetí knize ještě dočkáme přímo jejího hlasu. Uvidíme.

Co se týče příběhu - ano, prosím, takhle se píšou druhé díly! Plynule navazujeme na konec první knihy a pomaloučku, polehoučku se ten příběh nabaluje a nabaluje. Autorka dál staví na základech, které položila v Pátém ročním období a ještě je celé rozšiřuje. Všechno do sebe začíná krásně zapadat. Pokud jste si u jedničky nebyli úplně jistí, o čem to vlastně má být, s dvojkou by se vám mělo všechno krásně vyjasnit. Stejně tak autorka na konci knihy zanechá čtenáře s hromadou teorií, jak by mohla trilogie skončit. No a já se už nemůžu dočkat, až to zjistím.

S tím, jak se rozvíjí ten příběh, se dál rozvíjí i ten svět. Nechci vám úplně prozrazovat, co nového se dozvíte, protože to poměrně úzce souvisí přímo s příběhem, ale vážně - stojí to za to! Každopádně pokud vás zaujali třeba kamenožravci, tak se máte na co těšit.

Myslím, že vás nepřekvapí, že i postavy má autorka zvládnuté na jedničku s hvězdičkou. Potkáváme staré známé, u pár postav pro mě bylo dokonce poměrně překvapivé, že jsme se jich dočkali, ale stejně tak má prostor i pár nových hrdinů. Nicméně se přece jenom vše točí kolem Esssun a Nassun - to jsem byla nadšená, že jsme se konečně seznámili s tím přízrakem, za kterým se Essun hnala. Nassun je sice pořád dítě, ale musela vzhledem k okolnostem rychle dospět. Fascinovalo mě sledovat její vývoj, ale i to, jak se měnil její vztah k otci.

Zkrátka a dobře - líbilo se vám už Páté roční období? Pak budete Bránu z obelisků určitě milovat taky. Druhý díl dosahuje kvalit toho prvního, v některých aspektech ho i lehce překonává. Pokud jste s touto trilogií ještě vůbec nezačali, doporučuji to urychleně napravit a pustit se do ní, na poli fantasy literatury se jedná o jednu z nejlepších a nejoriginálnějších sérií, co můžete v žánru najít.

Číselné hodnocení je 100% a neskutečně se těším na závěrečný díl.

Za poskytnutí recenzního výtisku velice děkuji nakladatelství Host.


Knihu si můžete objednat na stránkách nakladatelství.

Údaje o knize
Český název: Brána z obelisků
Originální název: The Obelisk Gate
Autor: N.K. Jemisin
Přeložil: Roman Tilcer
Série: Zlomená země
Díl: 2.
Nakladatelství: Host, 2019
Počet stran, vazba: 384 stran, hardback
Hodnocení na GoodReads: 4,33/5 (59 935 hodnotících)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Tipy na knihy v angličtině

V posledních měsících jsem přečetla pár anglických knížek, o kterých jsem se zde na blogu vůbec nezmínila, vzhledem k mé neaktivitě. Nicméně teď zpětně mě to mrzí, proto jsem se rozhodla, že vám sepíšu tipy na anglické knížky z poslední doby, většinou se jedná o loňské novinky či o novinky ze začátku tohoto roku. Snad někdo z vás shledá tato doporučení nápomocná!