Přeskočit na hlavní obsah

Fantasy román od autora knihy Muffin a čaj / Ve stínu oskeruše

Kiro, Darius a Anastázie jsou neskutečně nesourodá trojice. Přesto je dohromady spojí osud a dá jim možnost rozhodnout o budoucnosti světa - zachrání Zemi, nebo ji nechají dál umírat? Jsou ochotni zaplatit cenu, která bude každou z možností doprovázet? Co si nakonec vyberou? A jakou roli v jejich příběhu sehraje tajemná Tereza?

Pokud se aspoň trochu zajímáte o českou tvorbu pro mládež, jméno Theo Addair pro vás asi nebude žádná novinka. Autor si získal pozornost čtenářů v roce 2018, kdy vyšel jeho debutový LGBTQ román jménem Muffin a čaj, na který o rok později navázal románem Koláčky a spiklenci. Ve stínu oskeruše: Na kraj světa je jeho fantasy debut.

Ke knize Muffin a čaj jsem přistupovala se značnou mírou skepse, ale nakonec se mi to líbilo. Proto mi bylo jasné, že autorovu fantasy románu budu muset dát šanci, když jsem o něm slyšela. Tentokrát jsem se na knihu i těšila a byla jsem zvědavá, s čím autor přijde. Přece jenom mezi fantasy a contemporary je podle mě velký rozdíl. Tož jak to nakonec s Oskeruší dopadlo?

U tohohle příběhu - u putování za záchranou světa, se tak nějak nabízí epická výpravná fantasy. A. No. To tady nečekejte. Z toho u mě po dějové stránce plynuly různě velké problémy. Určitě nechci autorovi zazlívat, že se rozhodl vydat klidnějším směrem, takovým civilnějším, směrem obyčejného popisu cesty, ono proč by ne, aspoň je to tím jiné.
Jenže mně tohle nesedlo. Z mého pohledu jsem dostala do ruky nezáživnou knihu, u které jsem v první polovině měla pocit, že se absolutně nic neděje, nehýbáme se z místa a já nemám nejmenší zdání, kam jako autor směřuje. Ten příběh tedy kolem poloviny nabral jasné obrysy, ale zas pak bylo velice snadné uhádnout, k jakému konci budeme spět. A cesta k tomu cíli byla opět až bolestně dlouhá. 
Trochu mě to napadá přirovnat k filmovému Pánovi prstenů, k putování Froda a Sama, když se jejich cesta oddělí od ostatních. Tak Oskeruše je jakoby jen v duchu linie Froda - bez dějových vsuvek s Aragornem by příběh postrádal tu jiskru nehledě na to, že se po ostatních stranách jedná o kvalitní počin.

Protože to ostatní je na Oskeruši vlastně dost dobré. Třeba ten styl psaní? Skvělé. Díky němu se mi jinak kniha četla dobře, hrozně mě bavilo, jak si autor hraje s jazyky a postupně mění řeč, jakou se lidi dorozumívají. Chcete ukázat, že lidé z jiného kraje mluví jinak, ale vy jim stále rozumíte? Proč by nemohli mluvit slovensky! Tohle bylo vskutku chytré řešení a já za to dávám palec nahoru.

Vím, že jsem o pár řádků výš psala, že jsem měla pocit, že se v první polovině absolutně nic neděje. Což ano, ten pocit jsem měla, musím ale autorovi přiznat, že si uvědomuji, že v té první polovině šlo o to seznámení s postavami, že chtěl čtenáři ukázat jejich historii, události, které je utvářely a formovaly do podoby, v jaké se čtenáři představí v současnosti. 
Takže s postavami máte seznámení dostatečné. Kiro, Darius i Anastázie jsou velice dobře napsaní, mají vlastní osobnost, působí skutečně. Jen vlastně u Anastázie mě mrzelo, že toho o ní nevím trochu víc.
A úplně mě nebavila ta dynamika jejich vztahu. Ze začátku mi přišla zajímavá, ale postupně jsem měla pocit, že to začíná být ohrané, protože se točí jen v kruhu a pořádně si mezi sebou neřeknou, jak se třeba cítí.

S prostředím a představením světa to mám tak půl na půl. Je sice fajn, že autor na čtenáře nevychrlí všechno najednou, jenže já mám u spousty věcí i teď po dočtení velké nejasnosti. Ovšem ten nápad popsat svět na začátku průmyslové revoluce byl výborný, hrozně se mi líbil ten střet techniky a starých zvyků. Avšak jinak si to prostředí dokážu představit jen ve velice matných obrysech, i když ono to teoreticky u tohohle stačí.

Abych to tedy nějak shrnula - páni, tahle kniha mi dává zabrat. Kvituji ten styl psaní a postavy, nad prostředím dokážu přimhouřit oči, nicméně ten příběh mi příliš nesedl, což zapříčinilo to, že jsem se u knihy naneštěstí nudila. Je to fantasy, takže se na to dívám optikou fantasy románů, tudíž musím konstatovat, že se pro mě osobně z Oskeruše vyklubalo jen průměrné čtení.

Ale i tak si myslím, že si tento román zaslouží získat od vás šanci. Přece jenom je to autorovo úplně první fantasy a jako takové to bylo fajn. Domnívám se, že pokud fantasy běžně nečtete, avšak román chcete kvůli autorovi vyzkoušet, tak budete spokojení a budete hodnotit i výše než já.

Číselně hodnotím 60%, ale jsem zvědavá na autorovu další tvorbu.

Za poskytnutí recenzního výtisku velice děkuji společnosti Euromedia a nakladatelství Laser.


Knihu si můžete objednat na stránkách e-shopu.

Údaje o knize
Název: Na kraj světa
Autor: Theo Addair
Série: Ve stínu oskeruše
Díl: 1.
Nakladatelství: Laser, 2019
Počet stran, vazba: 344 stran, paperback

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Tipy na knihy v angličtině

V posledních měsících jsem přečetla pár anglických knížek, o kterých jsem se zde na blogu vůbec nezmínila, vzhledem k mé neaktivitě. Nicméně teď zpětně mě to mrzí, proto jsem se rozhodla, že vám sepíšu tipy na anglické knížky z poslední doby, většinou se jedná o loňské novinky či o novinky ze začátku tohoto roku. Snad někdo z vás shledá tato doporučení nápomocná!