Přeskočit na hlavní obsah

Jak dopadla Popelka, to je známá věc, ale co její nevlastní sestry? / Nevlastní sestra

Příběh o Popelce zná asi každý - padl jí skleněný střevíček, vzala si prince a žila šťastně až do smrti. Přemýšleli jste ale někdy, co se stalo s její macechou a jejími nevlastními sestrami? Jaký život je čekal, když se provalilo, jak moc trápily novou královnu? Získaly trest, který si podle mínění ostatních zasloužily? No a opravdu byly tak zlé? Pokud vás zajímá odpověď na některou z těchto otázek, vyslechněte si příběh Isabelle, jedné z ošklivých nevlastních sester. 

Jennifer Donnelly je americká autorka původně ze státu New York, na univerzitě studovala anglickou literaturu a evropské dějiny. Svou spisovatelskou kariéru nastartovala historickými romány pro dospělé i pro mládež, u kterých zůstala až do roku 2014, kde se spojila se společností Disney a napsala pro ně kupříkladu román Modré hlubiny či Kráska a zvíře: Zakletá v knize. Nevlastní sestra je její nejnovější román.

Přiznám se, že nebýt toho, že Nevlastní sestru chystalo k českému vydání nakladatelství CooBoo, asi bych si té knížky vůbec nevšimla, což by byla velká škoda, jak teď po dočtení už vím. Ale aspoň jsem tak od knihy neměla žádná očekávání, tudíž mohla jen a jen překvapit, což se jí i povedlo.

Hned v prologu mi autorka ukázala, že ona psát umí. Nasazuje tam tón pro celý ten příběh - na jednu stranu to působí jako klasická pohádka spíše ve stylu bratří Grimmů, na druhou stranu jako historický román. Autorka krásně splétá dohromady reálné kulisy s fikcí a magií. Ve vyprávění se dostanou ke slovu postavy tři - Šance (muž, který je zosobněním šance, kterou lidé můžou dostat na změnu svého osudu), dále je tam sudička (stará žena, která věří v pevně daný osud lidí) a Isabelle (ošklivá nevlastní sestra). Jednotlivé kapitoly jsou až extrémně krátké, ale díky tomu se kniha čte vážně lehce, rychle to utíká a skvěle to odsýpá.

Autorka se do toho vrhne hned po hlavě - však taky začíná příběh Isabelle scénou, kde si odřezává prsty, aby se jí noha vešla do skleněného střevíčku. Tahle scéna je pro příběh Isabelle rozhodně zlomová a já jsem ráda, že ji tam autorka zakomponovala. Hrozně se mi líbilo, že po tomto činu nesla Isabelle důsledky - špatně se jí chodilo, byla tím omezována, nestalo se, že by toto znevýhodnění magicky zmizelo hned pryč. 
Celkově jsem byla s následujícím dějem nadmíru spokojená. Rovnou vás upozorňuji, že tahle knížka je o Isabelle a o její cestě za objevením sebe samé. Vážně je tak zlá, jak si všichni myslí? A pokud ano, tak proč? Co zapříčinilo, že se z ní stala taková zahořklá, nenávistná dívka? A vážně taková musí být do konce života?

S tím souvisí i fakt, že postavy jsou podle mě relativně silné a dobře napsané. Nebo teda hlavně ta Isabelle, kolem které se to točí, i když dosti zajímavá osobnost se vyklube i z Tavi, druhé nevlastní sestry. To mě i docela mrzí, že Tavi neměla víc prostoru, ani trochu bych se za to nezlobila. 
Jediné, co mi v otázce postav nesedlo, byla ta romantická linka. Přišla mi taková suchá, možná i zbytečná.

Jinak s obsahem a i se samotnou Isabelle je spojené i to, že tahle knížka je silně feministická, takže jestli je pro vás feminismus sprosté slovo, asi to radši nečtěte. Z mého pohledu to tam bylo v úměrné míře a jen mě to těšilo, jak dobře a trefně se k tomu autorka vyjadřuje, dokážu si ale i představit, že někteří budou mít pocit, že autorka příliš tlačí na pilu. To je asi jen na vás, jak se k tomu postavíte.

Já osobně jsem tedy byla s knihou celkově spokojená. Hrozně se mi líbilo, jak autorka příběh o Popelce pojala, vycházela z té původní pohádky, ale pak to vzala hezky po svém a překroutila to k obrazu svému. Dodala tomu příběhu nový rozměr a přesně podobné hrátky mám já osobně ráda. Znáte seriál Once Upon a Time? Pokud ano, tak asi víte, že první série si bere na paškál známé pohádky a s nějakým zajímavým zvratem je vypráví trochu jinak - tak přesně k tomu by bylo možné Nevlastní sestru přirovnat a jestli vás to ve Once Upon a Time bavilo, určitě zkuste i tuto knihu.

Tak aby bylo jasno - vřele doporučuji dát Nevlastní sestře šanci. No a já budu doufat, že se autorka podobným způsobem pustí do nějaké další pohádky.

Číselné hodnocení je 85%.

Za poskytnutí recenzního výtisku velice děkuji společnosti Albatros Media.
Knihu si můžete objednat na stránkách e-shopu.

Údaje o knize
Český název: Nevlastní sestra
Originální název: Stepsister
Autor: Jennifer Donnelly
Přeložila: Adéla Špínová
Nakladatelství: CooBoo, 2019
Počet stran, vazba: 376 stran, hardback
Hodnocení na GoodReads: 4,09/5 (5 468 hodnotících)

Komentáře

  1. Taky mě zaujala a jsem na ni zvědavá :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak vidím, že jsem koupila dobře :)

    OdpovědětVymazat
  3. Takhle kniha vypadá vážně zajímavě a i obálka rozhodně zaujme. Už ji mám na svém "chci číst" listu, tak snad se k ní dostanu co nejdřív. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Tipy na knihy v angličtině

V posledních měsících jsem přečetla pár anglických knížek, o kterých jsem se zde na blogu vůbec nezmínila, vzhledem k mé neaktivitě. Nicméně teď zpětně mě to mrzí, proto jsem se rozhodla, že vám sepíšu tipy na anglické knížky z poslední doby, většinou se jedná o loňské novinky či o novinky ze začátku tohoto roku. Snad někdo z vás shledá tato doporučení nápomocná!