Přeskočit na hlavní obsah

Fantasy pro mládež se silnými ženskými postavami v hlavní roli

Být milosrdný přízrak znamená přinášet milosrdnou smrt nemocným a slabým, pro které je už život utrpením a věčný spánek je osvobozením, a dostat za to zaplaceno. Přestože se tohle zaměstnání zdálo Frey jako jediné východisko z jejího starého života, je už z toho všeho unavená stejně jako její společnice. Proto když se doslechnou o vraždící bestii v Modrém dole, za jejíž zabití je vypsaná tučná odměna, rozhodnou se vzít osud pevně do svých rukou a za bestií se vydat. Cesta to bude trnitá a plná překážek, tudíž je otázka, jestli se do Modrého dolu vůbec dostanou? A pokud ano, podaří se jim v jejich úkolu uspět?

April Genevieve Tucholke je americká autorka, která v literatuře pro mládež není žádný nováček. V roce 2013 debutovala s románem Between the Devil and the Deep Blue Sea, nicméně český čtenář ji může znát jen jako autorku povídky z knihy S láskou tě nenávidím. Milosrdné přízraky je její první román vydaný v češtině. Do světa z knihy Milosrdné přízraky se chystá příští rok vrátit s románem The Seven Endless Forests, pro který se inspirovala příběhem krále Artuše.

Milosrdné přízraky jsem měla ve svém hledáčku už od vydání v angličtině, slyšela jsem na to tenkrát relativně pozitivní ohlasy od zahraničních blogerů, kterým věřím, stejně tak se mi zamlouvala ta informace, že se jedná o retelling Beowulfa s ženským obsazením. Upřímně mě překvapilo, když jsem pak knihu objevila v edičním plánu nakladatelství Host, nicméně mě to jen utvrdilo v rozhodnutí, že si ji vážně musím přečíst, protože u nakladatelství Host jen málokdy vychází špatné knihy. No a jak to s tímto titulem nakonec dopadlo?

Musím se přiznat, že mě osobně knížka pohltila hned od prvních stran. Začíná se pochmurně - přízraky vykonávají jednu z milosrdných smrtí, avšak tím se udává tón celému příběhu - ta pochmurná atmosféra doprovází hrdinky až do konce. Celkově jsem měla pocit, že se jedná o naprosto ideální podzimní čtení - všechno je tam šedé a studené, stejně jako je venkovní počasí. 

Autorka to se slovy vskutku umí, což mě potěšilo. Její popisy jsou nápadité, vlastně až poetické a to já ráda. Tucholke tedy razí spíš heslo "všechno čtenáři povím" než "všechno mu ukážu", s tím bych asi u někoho jiného měla problém, ale ona to umí, takže i když všechno říká místo toho, aby to prokázala činy, nijak tím neubírá příběhu na tempu, není to kvůli tomu rozvláčné, naopak je to dost možná takhle úspornější. Vlastně i tu akci popisuje tak zvláštně - jaksi s klidem, chybí tomu určitá míra dynamiky, ale já osobně jsem byla i přesto napjatá, jak to dopadne. Trochu máte pocit, že se tam nic neděje, přestože v reálu se tam toho děje hrozně moc. Uznávám, že tohle každému nesedne, avšak já jsem byla spokojená.

Co se týče příběhu - kniha je rozdělená na dvě části - Čarodějky a Příšera. Ta druhá část je rozhodně inspirovaná příběhem Beowulfa, u té první si nejsem tak jistá. Osobně mě první část bavila víc, ten spor čarodějek mě fascinoval spíš než hon na nějakou příšeru. Nicméně je fakt, že v obou příbězích je důležitá ta myšlenka, že nic není jasně černé a bílé, že rozlišit mezi správným a špatným je občas dosti těžké. Oba příběhy mají společné i to, že jsou relativně uzavřený, autorka si ale nechala i otevřená vrátka a kdyby chtěla, může se jednou k těm postavám vrátit.

Když už jsem ty postavy nakousla, tak to je prvek, ze kterého jsem u této knihy asi nejnadšenější. V řadě YA knížek máte jednu silnou ženskou hrdinku, která je ta vyvolená, co má zachránit svět. Tady máte celý ansámbl silných ženských postav. Každá z nich má své silné stránky, ale i slabiny, stejně tak za sebou mají historii, která je formovala. Pravda, mužské postavy jsou tu ve značném oslabení, ale to neznamená, že by byli o něco hůř napsaní. Z mé strany velká spokojenost.

Bavil mě i ten svět, který je inspirovaný vikingským severem, ale i ostatními zeměmi Evropy. Máte tu čarodějky, bohy, obry - prostě takové ty typické prvky, co můžete znát ze severských mýtů a bájí. Líbilo se mi, že z toho prostředí máte poměrně jasnou představu, jak ten svět vypadá, zároveň máte ale i pocit, že je tu toho spousta, co autorka ještě neukázala a co by jednou ukázat mohla, kdyby se rozhodla do tohoto světa vrátit (což i plánuje). I když uznávám, že na vymyšlení tohle asi složité nebylo, protože prakticky jen jinak pojmenovala už známé věci.

Mám-li to shrnout, já osobně jsem byla s knihou Milosrdné přízraky vskutku spokojená a vlastně jsem byla i příjemně překvapená, jak moc dobré to bylo. Uznávám ale, že každému podobná knížka nesedne. Nicméně pokud dokážete u knihy ocenit výborný styl psaní, nevadí vám na pohled mírně pomalejší příběh, uvítáte silné ženské hrdinky či máte rádi severské báje a mýty, bez debat musíte dát této knize šanci. Upřímně si myslím, že i v rámci YA literatury je toto příjemné osvěžení.

Ještě mě napadá - máte rádi Temnotu od Kiersten White či snad i Snílka neznámého od Laini Taylor? Pokud je aspoň u jedné knihy vaše odpověď ano, pak nevím, na co čekáte - koukejte si Milosrdné přízraky přečíst též!

Číselné hodnocení je 85% a těším se, až si od autorky přečtu něco dalšího!

Za poskytnutí recenzního výtisku velice děkuji nakladatelství Host.


Knihu si můžete objednat na stránkách nakladatelství.

Údaje o knize
Český název: Milosrdné přízraky
Originální název: The Boneless Mercies
Autor: April Genevieve Tucholke
Přeložila: Adéla Bartlová
Nakladatelství: Host, 2019
Počet stran, vazba: 327 stran, paperback
Hodnocení na GoodReads: 3,66/5 (3 179 hodnotících)

Komentáře

  1. O knize jsem ještě neslyšela, ale Snílka mám ráda a na Temnotu si brousím zuby, takže se určitě mrknu i po téhle :)

    OdpovědětVymazat
  2. Knihu ani autorku neznám, nakladatelství Host je ale zárukou kvality, tím jsem si jistá! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Retelling Beowulfa? Fíha. Znie to veľmi zaujímavo, akurát neviem, či by mi práve tento štýl vyhovoval - nečítala som zatiaľ ani Temnotu, ani Snílka, takže asi raz musím nejakej dať šancu.:D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Tipy na knihy v angličtině

V posledních měsících jsem přečetla pár anglických knížek, o kterých jsem se zde na blogu vůbec nezmínila, vzhledem k mé neaktivitě. Nicméně teď zpětně mě to mrzí, proto jsem se rozhodla, že vám sepíšu tipy na anglické knížky z poslední doby, většinou se jedná o loňské novinky či o novinky ze začátku tohoto roku. Snad někdo z vás shledá tato doporučení nápomocná!