Přeskočit na hlavní obsah

Knižní novinky (1.3. - 10.3. 2019)

Pěkně vás zdravím!
Z jedné konverzace na Instagramu vznikl nápad zavést pravidelné článkové shrnutí toho, co se v knižním světě za uplynulý týden událo. Tím je myšleno, že v článku bude shrnuté například to, u jakých knih byl oznámen překlad, jaké knihy mají nově obálku, jaké zajímavé knížky za ten týden vyšly či i jaké novinky tu jsou ohledně filmových a seriálových adaptacích. Myslím si, že podobné shrnutí by mohla spousta lidí uvítat, proto jsem se rozhodla to začít sepisovat. Pokud se to mezi čtenáři chytne, určitě v tom budu pokračovat dál!
První Knižní novinky tedy vezmu už od začátku března. Jestli teda chcete vědět, co se za těch prvních deset dní v knižním světě stalo, čtěte dál!

Nové ediční plány
Hned prvního března jsme se dočkali edičního plánu nakladatelství Slovart na první polovinu roku 2019 - k nahlédnutí zde - kde náš čekala řada novinek. Sama chci vyzvednout především tyto knihy:
Tisíc dokonalých tónů od C.G. Drews, výborné young adult, o kterém jsem se více rozepsala už v tomto článku, vyjde pod #booklab.
Nakladatelství #booklab také převzalo vydávání knih od Cassandry Clare, do léta by měla vyjít celá série Nástroje smrti znovu, s novými obálkami. První díl je už venku.
Vyjde i knížka Skrytá zuřivost srdce od Johna Boyneho, autora knihy Chlapec v pruhovaném pyžamu
Na konci edičního plánu je i malá ochutnávka toho, co vyjde na podzim. Vyzvednout chci především knihu Circe od Madeline Miller, která se českému čtenáři představila s románem Achilleova píseň (Host, 2014). Achilleova píseň by měla znovu vyjít také u nakladatelství Slovart.

Ediční plán na první polovinu roku 2019 představilo i nakladatelství Fragment - k nahlédnutí ho máte zde. Sama bych chtěla vypíchnout knížky:
Zmizení Sáry Lindertové od Kateřiny Šardické, která vyhrála soutěž Hvězda inkoustu.
Dětskou knížku Drak s čokoládovým srdcem od Stephanie Burgis.
A ještě pokračování Kletby vítězů od Marie Rutkosti jménem Zrada vítězů či Má chudinka Jane od C. Hand, B. Ashton a J. Meadows.

Ediční plán na první polovinu roku 2019 má také nakladatelství Albatros, můžete se na něj podívat pod tímto odkazem. Nakladatelství Albatros letos slaví 70 let od svého založení, proto v dubnu vyjde znovu osm titulů, které se výrazně zapsaly do dějin české literatury pro děti. 
Na oslavu bude také vydána populárně naučná knížka Albatros: 70 let na křídlech dětské literatury.

S edičním plánem přišlo ještě i nakladatelství CooBoo, co v CooBoo vyjde za celý rok 2019 můžete najít pod tímto odkazem. A tedy musím říct, že těmi skvělými novinkami ediční plán doslova přetéká. Sama bych chtěla upozornit především na:
Temné a osamělé prokletí od Brigid Kemmerer, k mému velkému překvapení má vyjít už v květnu! O tom, proč by vás měla zajímat, jsem psala v tomto článku.
Nikdynoc od Jaye Kristoffa je pro CooBoo trochu krok mimo to, co normálně vydávají, mělo by totiž jít spíš o fantasy pro dospělé než pro mládež, tak pozor na to, ať pak nejste někteří překvapení.
Pokud se nepletu, až poprvé s edičním plánem bylo oznámeno, že česky vyjdou knihy Truly Devious od Maureen Johnson a Enchantée od Gity Treleas.
V novém (a lepším) překladu vyjde i série Léto, kdy jsem zkrásněla od Jenny Han.
Zkrátka je tam toho hrozně moc, tak se podívejte sami a napište mi do komentářů, co láká vás.

O vydání v češtině
Nakladatelství Argo oznámilo, že pod svou značku Fantastika v Argu přijali autorku Erin Morgenstern. V češtině tak znovu vyjde kniha Noční cirkus, asi v druhé polovině roku a s novou obálkou, v překladu pak bude i autorčina chystaná novinka The Starless Sea.

O vydání v angličtině
Není to dlouho, co bylo oznámeno, že americká autorka Kiersten White, česky od ní u CooBoo vyšla nedávno Temnota, chystá trilogii Camelot Rising a jak název napovídá, půjde o převyprávění artušovských mýtů. Bude se to ale točit kolem Guinevere místo kolem Rytířů Kulatého stolu. V angličtině kniha vyjde 5. listopadu 2019, má ale už i anotaci, no a hlavně i obálku:

14.3.2019 česky vyjde od Philipa Pullmana (Jeho temné esence - Zlatý kompas) novinka La Belle Sauvage: Kniha prachu 1. Tahle série se odehrává ve stejném světě jako Jeho temné esence, jen malá Lyra je tu teprve nemluvně. Každopádně už jsou nové informace o pokračování, které ponese název The Secret Commonwealth. V angličtině kniha vyjde 3. října a tentokrát se setkáme právě s Lyrou, které je nyní dvacet let a události ze série Jeho temné esence má dávnou za sebou. Musím říct, že teď se toho pokračování nemůžu dočkat!

Věděli jste, že novou knížku chystá i Stephen Chbosky, autor knihy Ten, kdo stojí v koutě? Bude se jmenovat Imaginary friend, měla by vyjít 1. října 2019, očividně bude dlouhá 720 stran. No a hlavně jsem dneska objevila, že to už má obálku (takže to možná nová informace není, ale pro mě to novinka je), podle které to vypadá snad na horror? Tož uvidíme. Víte ale, že Imaginární přítel vyjde i v českém překladu u nakladatelství Ikar?
Co dalšího se stalo...
Asi jste zaregistrovali, že české literární ocenění Magnesia Litera má své oficiální nominace, ale pokud náhodou ne, můžete se na ně podívat tady.
Dále bych chtěla upozornit na to, že nakladatelství Host má nové webové stránky. A také odteď sídlí na adrese www.hostbrno.cz
Humbook vyhlásil konkurz na ambasadory, tak pokud máte blog/booktube/bookstagram, jste aktivní, kreativní, zvládáte věci odevzdávat v termínech, navštivte tento odkaz a přihlaste se!

Co zajímavého stihlo vyjít?


U nakladatelství Host vyšel román A jak se vám líbím teď? od Holly Bourne, kterou čeští čtenáři už můžou znát díky její tvorbě pro mládež, co vychází u nakladatelství Slovart - kupříkladu kniha Už jsem normální?!. Ovšem tato novinka cílí na dospělé.
Nakladatelství Fragment vydalo knihu pro děti jménem Kouzelnická parta, kterou napsal Neil Patrick Harris. Jestliže vám je autorovo jméno povědomé, bude to proto, že je známý herec - hrál například v seriálu Jak jsem poznal vaši matku či v netflixovské adaptaci Řady nešťastných příhod.
Nakladatelství Jota vydalo v zahraničí oceňovaný román Pačinko od Min Jin Lee. Pačinko je historický román, který se odehrává v Korey a v Japonsku.


 
U Katherine Tegen Books vyšla kniha Opposite of Always od Justina A. Reynoldse, která tedy už letos vyjde v českém překladu u CooBoo. Mělo by se to zabývat takovou tou otázkou "co by, kdyby".
U Freeform vyšla kniha The Everlasting Rose od Dhonielle Clayton, je to pokračování románu The Belles, který vyjde v českém překladu u nakladatelství Fragment.

Co nového u adaptacích?
Myslet si, že vám utekl plnohodnotný trailer na 8. sérii seriálu Hra o trůny je asi směšné, že? Každopádně najdete ho tady a premiéra je 14. dubna.
Trailer konečně má i seriál Good Omens, adaptace knihy Dobrá znamení od Terryho Pratchetta a Neila Gaimana. Podívat se na ukázku můžete zde. Premiéra je stanovena na 31. května, v hlavních rolích se objeví David Tennant a Michael Sheen.
V zahraničí jde do kin už 10. května film inspirovaný životem J. R. R. Tolkiena, jmenuje se jednoduše Tolkien a trailer k němu máte tady.

Dále společnost Netflix oznámila, že se jim podařilo získat práva na adaptaci románu Sto roků samoty, co napsal Gabriel García Márquez. Zadaptovat podobný román jistě nebude snadné, nicméně Netflix slíbil, že adaptace bude natočená ve španělštině a natáčet se bude v Kolumbii (podobně jako jejich populární série Narcos). Pokud zvládáte číst v angličtině, podívejte se na článek u Guardianu.
Též bylo oznámeno, že společnost Levantine Films získala práva na knihu A Very Large Expanse of Sea od Tahereh Mafi. Podle všeho se dočkáme filmové adaptace. Velice pozitivní na tom je, že Levantite Films stojí i za filmem Hidden Figures. Článek s oznámením máte zde.

Věděli jste, že podle komiksu Myší hlídka od Davida Petersena (česky Comics Centrum, 2016) se chystá hraný film? Hraný ve smyslu, že bude použitá ta technologie, co zachytává pohyby a byla použita třeba u filmové série Planety opic. Není proto asi žádným překvapením, že byl obsazen Andy Serkis, který je v tomhle způsobu hraní vyloženě král. Dále byl pro obsazení oznámen ještě Thomas Brodie-Sangster (Hra o trůny, Maze Runner). Film má režírovat Wes Ball, který režíroval celou Maze Runner trilogii.

Závěrem...
To je k prvním Knižním novinkám vše. Upřímně doufám, že to někdo shledá nápomocné, budu moc ráda, když se ke článku vyjádříte. Je to takhle dost přehledné? Chybí vám něco? Napadá vás, co by šlo ještě doplnit, o čem dalším informovat? Musím upozornit i na to, že samozřejmě jde o novinky, které já sama zaregistruji, tudíž mi může něco utéct. Též zahrnuji informace a knihy, které se mně zdají zajímavé, proto tu není úplně všechno.
No a hlavně - mám v tomhle pokračovat?

Komentáře

  1. Od Slovartu mě hodně zaujalo nové vydání Nástrojů smrti. Do těch obálek js se naprosto zamilovala. :)
    Od Fragmentu mě zaujali Tři temné koruny, Klan, Kulti, Uprchlík z cely 25 a Vím, že tě chci.
    A od Cooboo Milion světů s tebou, Catwoman, Superman, Wildcard, Zloději dýmu a Polibek v Londýně:))

    A určitě v tomhle pokračuj, mám ráda články podobného typu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako jo, tyhle obálky se mi u Nástrojů smrti líbí nejvíce - hlavně ty hřbety dohromady tvoří jeden obraz, což je super. :)
      Tři temné koruny se mi líbily! Kulti taky ušel. :)
      Jo, já kdybych vypisovala, co všechno mě u CooBoo zaujalo, vypsala bych skoro celý edičák. :D

      Tak super, to jsem moc ráda! Díky. :)

      Vymazat
    2. Mně se osobně u Nástrojů smrti mnohem víc líbí obálky od Knižního klubu, s tím orámováním. Ty nové jsou jen převzaté z anglického vydání.

      Vymazat
    3. Že jsou převzaté z anglického vydání vím moc dobře. :) A jasně, v tomhle směru se každému líbí něco jiného, že jo, protože mně se zase ty z Knižního klub nijak zvlášť nelíbí. :)

      Vymazat
  2. Tohle je skvělý formát článku! I když pár věcí vždycky pochytím, často mi něco unikne a takovýhle přehled je úplně ideální pro celkový obrázek o aktualitách :) Možná bych ještě přidala třeba zajímavé knižní akce, které se konají v následujícím týdnu, protože teď je toho vážně spousta ;) Ale chápu, že pro mimopražské tohle asi není tak atraktivní...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hej, jsem ráda, že se ti to líbí! Já právě podobné informace nasávám jako houba a nechápu, proč mě už dřív nenapadlo něco takového tvořit. :D
      Ano, taky mě to napadlo, ale je pravda, že v tomhle až tak velký přehled nemám kvůli tomu, že většina je v té Praze. Nicméně pro příště se nad tím zkusím zamyslet a zjistit, co by do článku zahrnout šlo. :)

      Vymazat
  3. Super nápad, já tenhle typ článků miluju :)
    Teda, já se těším a chystám na hodně věcí - ale převyprávěné artušovské mýty... něco mi říká, že to bude pecka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, to jsem moc ráda! :)
      Taky si myslím, že by to mohlo být hodně dobré a vážně se na to těším! :)

      Vymazat
  4. Juchů, článek na můj popud! 💙 Mockrát děkuju.
    Tak třeba ten ediční plán od Slovartu mi úplně unikl a připojuju se k doporučení Tisíc dokonalých tónů. Já jsem divná a miluju číst příběhy o tématech jako je znásilnění, týrání, zneužívání apod. A tohle byla jedna z nejlépe napsaných knížek, co jsem četla. Ty německé nadávky se tam tak děsně moc hodily!!
    Na Circe se těším. Jak ten název vyslovuješ? :D Fakt to je Kirke? Mně to zní děsně divně.
    Jsem děsně ráda, že vyjde Nikdynoc - ale někde by mělo být vážně napsané, že je tam grafické násilí a tuším že dvě sex scény. Ale je to tak moc DOBRÉ! Už jsem tu knížku četla třikrát a s každým čtením je lepší a lepší. A jsem zvědavá na překlad. Ta angličtina tu byla hodně specifická.
    Jsem zvědavá na knížku od K. White. Temnota byla příšerná, ale pak jsem dala šanci Elizabeth Frankenstein od ní a to se mi líbilo. Takže to s ní ještě nevzdávám.
    Netušíš, kdy mají vyjít The Belles v překladu?

    Mně se ten článek četl moc hezky, pár věcí jsem věděla, ale některé mi unikly. Rozdělilas to hezky do částí, takže to bylo fakt přehledné. A za mě určitě pokračovat!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano! :D To já děkuji za nápad!
      Já jsem asi taky divná, ale myslím si, že přesně tohle jsou příběhy, které by se měly vyprávět, mělo by se na ně upozornit. No a přesně, výborně napsané to bylo! V edičáku je i ukázka překladu a musím říct, že se mi to dost líbí. :) No ano, to zapojení německého původu se mi fakt líbilo. :D
      No česky by to mělo být Kirké, což je sice divné, ale už jsem na to zvyklá. Jak se vyslovuje ta anglická verze Circe, to fakt netuším. :D
      Já se na Nikdynoc těším, upřímně ale doufám, že CooBoo aspoň vzadu na knize nechá napsat, že je to vhodné třeba až od 15+ či 18+. Což je teda upozornění, které by podle mě měli mít i na knížkách od Sarah J. Maas, ehm. Protože jinak budou riskovat, že to do ruky vezme třeba dvanáctileté děcko a to by nemuselo dopadnout dobře.
      Jo, tu Elizabeth Frankenstein si musím přečíst! Ona to K. White bere trošku už jako svou značku - přepisovat známé příběhy z ženského pohledu a já si říkám, proč ne? Takže se na Camelot fakt těším. :)
      Teď v edičáku nejsou, takže podle mě to u Fragmentu budu jeden z hlavních titulů podzimu. :) Rozhodně si myslím, že to bude letos.

      Díky a určitě budu!

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Tipy na knihy v angličtině

V posledních měsících jsem přečetla pár anglických knížek, o kterých jsem se zde na blogu vůbec nezmínila, vzhledem k mé neaktivitě. Nicméně teď zpětně mě to mrzí, proto jsem se rozhodla, že vám sepíšu tipy na anglické knížky z poslední doby, většinou se jedná o loňské novinky či o novinky ze začátku tohoto roku. Snad někdo z vás shledá tato doporučení nápomocná!