Přeskočit na hlavní obsah

Tipy na knihy v angličtině

V posledních měsících jsem přečetla pár anglických knížek, o kterých jsem se zde na blogu vůbec nezmínila, vzhledem k mé neaktivitě. Nicméně teď zpětně mě to mrzí, proto jsem se rozhodla, že vám sepíšu tipy na anglické knížky z poslední doby, většinou se jedná o loňské novinky či o novinky ze začátku tohoto roku. Snad někdo z vás shledá tato doporučení nápomocná!

Začnu s pro mě asi jednou z nejočekávanějších knih loňského roku - Skyward od Brandona Sandersona. Jestliže mě už sledujete a stále si na mě pamatujete, asi víte, že Brandon Sanderson je jedním z mých nejoblíbenějších autorů, proto se těším na každou jeho novinku. Skyward bylo navíc před vydáním popisováno jako příběh v duchu animáku Jak vycvičit draka, akorát že ve vesmíru. Na to jsem slyšela hned, protože tu pohádku zbožňuji a chtěla jsem vědět, co s tím Sanderson provede.
Sanderson ve finále dodal young adult sci-fi román o dívce jménem Spensa, která nechce nic jiného, než se stát pilotem. Avšak kvůli činům jejího otce to nebude tak snadné. Nakonec se z toho vyklubal příběh ve stylu - jak by vypadalo Star Wars, kdyby se to místo na rytíře Jedi zaměřilo na povstalecké piloty a jejich výcvik + to v určitých aspektech připomínalo to Jak vycvičit draka.
Je pravda, že na Sandersona je tato kniha krapet jednodušší. Celé to vypráví hlavně Spensa, jen pár kapitol máte z pohledu někoho jiného. Drží se to pouze jedné linie a ne několika, jak to u Sandersona bývá. Nicméně když to srovnáte s další produkcí v YA, získáte jednu z nejlepších knih v tom žánru - příběh má hlavu a patu, je plný akčních a napínavých scén, nechybí překvapivá odhalení, postavy jsou dobře napsané, je to vážně zábavné a i originalita tu je. Mám pocit, že se Sanderson snaží a snaží v young adult obecně prorazit, ale ti mladí čtenáři ho ne a ne ocenit tak, jak by si zasloužil. Se Skyward by mu to už mohlo vyjít, když to tak řeknu, tohle je ta nejvíc mainstream kniha, co napsal.
Ať už máte rádi Sadersona, young adult či chcete zkusit sci-fi, určitě doporučuji knihu omrknout. Vyjde i v českém překladu u nakladatelství Talpress, pod názvem Vzhůru k obloze, pokud se nepletu. 

A Thousand Perfect Notes od C.G. Drews jsem se dostala díku tomu, že autorku už hrozně dlouho sleduji na sociálních sítích - předně na Goodreads a i na Instagramu, kde je jako @paperfury - na Goodreads tak bývala taky, dokud nepřešla na autorský profil. Každopádně Cait už řadu let s velkou vášní čte YA knihy a bloguje o nich, takže opravdu má přehled v tom, co je klišé a co ne, co lidi chtějí číst, co jim na YA knížkách naopak vadí. A přesně tyhle vědomosti naplno zužitkovala ve svém debutu.
Ta knížka je o chlapci jménem Beck, skrze kterého chce jeho matka prožít svůj velký sen, o který přišla - být světoznámou pianistkou. Beckova matka nebere ne jako odpověď, bez ustání nutí svého syna cvičit a cvičit klasickou hudbu, klidně až do momentu krvácejících prstů. Beck má mladší sestru, kterou chce chránit, proto matčinu zlobu vždy vezme na sebe. Pak ale Beck potká August, dívku, která září jako sluníčko, je trochu potrhlá, ale má dobré srdce. Podaří se Beckovi s pomocí August získat odvahu a konečně promluvit?
Pokud se nepletu, je tohle první knížka o domácím násilí, kterou jsem četla. Cait toto téma zpracovává hodně realisticky, ale i s velkým citem. Fakt se nebojte, že má Becka zachránit láska k August, to vůbec ne, i když přátelství tu velkou roli hraje. Je to emoční ždímačka, už dlouho jsem žádnou postavu nesnášela tolik jako Beckovu matku, což je ovšem jediný důkaz toho, jak dobře napsaná postava to je.
Zkrátka tahle kniha byla neuvěřitelně povedený debut a jedna z nejlepších YA contemporary, co jsem za poslední roky četla.
Jo a víte, co je skvělé? Vyjde v českém a i slovenském překladu u nakladatelství Slovart/#booklab.

Já a Tahereh Mafi máme komplikovaný vztah. Četla jsem od Tahereh první Shatter Me a i Furthermore, a přestože se mi u obou knížek hrozně moc líbilo, jak jsou napsané, strašně jsem se u nich nudila a moc mě nebraly ani postavy. Nicméně když oznámila, že vydá contemporary román - A Very Large Expanse of Sea - ucítila jsem v tom šanci, že by tohle mohla být první její knížka, která se mi bude líbit.
A nespletla jsem se! AVLEOS vypráví příběh šestnáctileté muslimské dívky Shirin, která žije v Americe (kde se i narodila), a odehrává se to rok po útocích z 11. září. Atmosféra v okolí je napjatá a plná agrese, což Shirin, která s hrdostí nosí hijab, pociťuje obzvlášť jasně. Je terčem rasistických a xenofobních nadávek, občas směrem k ní dojde i k násilí. Shirin se snaží tuhle situaci nějak přežít, vlivem toho je ale sama plná vzteku a naučila se lidi odstrkovat pryč. Jenže pak se seznámí s Oceanem, který se o ni upřímně zajímá, což ji děsí. Ovšem ještě děsivější je pro ní myšlenka, že by k němu mohla začít něco cítit.
Ano, v té knížce je romantika, pořád je to pro mládež. Tahereh ale tu romantiku zvládla skvěle a mně se vážně líbila. Kvůli té romantice tu vzniká i velké drama. Možná si budete někteří říkat, že to Tahereh přehání, avšak já věřím, že přesně takhle to v té Americe funguje, obzvlášť ještě v takové době. Když ale kouknu na tu knihu jako celek, ta romantická linka fakt není tolik důležitá.
To je ta spousta myšlenek, co je v knize obsažená. Ten popis toho, jak se obyčejná americká muslimka může v dospívání cítit. Tahereh v této knize hodně vychází z vlastních zkušeností a zážitků, což knížku dostává na ještě vyšší úroveň. Normálně si u knihy citáty nezakládám, tady jsem prostě musela.
A Very Large Expanse of Sea je hrozně moc důležitá knížka a jestli si chcete rozšířit obzory, rozhodně si ji přečtěte. A prosím, přeložte ji někdo!

Teď tu mám jedno fantasy pro dospělé - The Poppy War od R.F. Kuang. Přiznám se, že když tahle knížka vyšla, prakticky jsem ji nezaregistrovala. To až když se objevila v nominacích na Goodreads Choice Awards, tak jsem ji najednou začala vídat všude. Tož jsem ji omrkla a zjistila jsem, že je poměrně hodně chválená, proto jsem se rozhodla ji zkusit. A jsem za to zatraceně ráda!
Autorka se inspirovala v moderní historii Číny. Sice se to odehrává v jejím vlastním světě, ta podobnost je ale zřejmá. Je to fantasy, takže tu nechybí magie, nicméně musím uznat, že na to autorka šla vážně dost originálně. Rozhodla se pro šamanismus, takže tu šamani získávají své nadpřirozené schopnosti od bohů. No nezní to zajímavě?
Co se týče příběhu, první polovina knihy se věnuje tomu, jak hlavní hrdinka Rin studuje na vojenské akademii. Nebojte se, nudné to není, právě naopak je to docela dost fascinující. V té druhé polovině se válčí a musím říct, že autorka se nebojí být brutální a hodně (místy až přehnaně) realisticky popisuje ty válečné hnusy. Varuji, že ta třetí část je na začátku fakt drsná, proto je tohle fantasy pro dospělé.
Neuvěřitelné ale je, že je tahle knížka debut. Kdyby každý debut byl podobně dobrý, byl by to ráj. Jestli teda fantasy pro dospělé čtete, určitě tohle zkuste.

Teď tu mám jedno doporučení na dětskou knihu - The Storm Keeper's Island od Catherine Doyle. Pokud vám je autorčino jméno povědomé, tak to je asi proto, že její mafiánská série (první díl Vendeta) vyšla česky u nakladatelství Baronet.
Sama jsem si knížky všimla především díky překrásné obálce. Pak jsem zjistila, že je i hodně kladně hodnocená, proto jsem se rozhodla ji zkusit. A bez debat se přidávám k těm, co knihu chválí!
Celé se to odehrává na ostrově Arranmore, který už od začátku přijde hlavnímu hrdinovi Fionnovi zvláštní. Brzy zjišťuje, že je to proto, že je ostrov plný magie a jeho dědeček je ve středu toho všeho, přestože je to na první pohled obyčejný výrobce svíček. Fionn neodolá a jednu svíčku zapálí. Ta ho pak přenese v čase a ukáže mu vzpomínku, která je v ní ukrytá. Tento čin spustí řadu dalších událostí.
Vážně moc se mi líbilo, jak je ta knížka napsaná. Autorka používá dosti barvité popisy, díky čemuž ta kniha úplně dýchá životem. Fionn je navíc fanoušek Harryho Pottera či Pána prstenů a autorka se nebojí chytře zapojit ty odkazy na ně.
I ten příběh je dosti originální, správnou měrou napínavý, ale i dojemný. Je to velkou mírou dobrodružné a když to bavilo mě, určitě to bude bavit i mladší čtenáře.
Takže jestli hledáte v middle-grade něco nového, zkuste tohle! Fakt je to dost okouzlující.

A Curse So Dark and Lonely od Brigid Kemmerer mě nejdřív moc nezajímala, přestože jsem ji viděla už měsíce před vydáním. Říkala jsem si ok, další retelling Krásky a Zvířete, no a co. Je ale pravda, že jsem proti té knize neslyšela nic špatného, tak mi zvědavost nedala a já ji zkusila.
A jak ráda za to jsem! Četla jsem ji kolem začátku února, ale myslím na ni ještě teď! Nejradši bych šla a přečetla si ji hned znovu, až tak mě okouzlila.
Proč jsem z ní tak nadšená? Tož zaprvé - jako retelling je to hodně solidní. Autorka tak akorát kombinuje své nápady s prvky, které čerpá z té pohádky, tudíž je to stále dost originální, ale stále dost věrné i té pohádce, aby to ocenili lidi, co tu pohádku mají rádi. Přesně takové retellingy mám já ráda.
No ale vyloženě to září v postavách a v tom, jak dobře napsané to je. Hlavní trojice - princ Rhen, jeho věrný strážce Grey a Harper - mezi sebou má neskutečnou dynamiku. Číst jejich konverzace byla ohromná zábava.
Ovšem i každý zvlášť jsou výborní. Princ Rhen je asi má nejoblíbenější varianta na Zvíře, se kterou jsem se setkala. V průběhu knihy si projde obrovským vývojem, stejně jako Harper. Harper je také výjimečná postava - mozková obrna ovlivnila vývoj jedné její nohy, proto kulhá, nicméně toto fyzické omezení ji vážně nezastaví, díky němu je opravdu odolná a statečná. Grey zase vždycky ví, co má ve vhodnou chvíli říct, a také ví, co to znamená povinnost. Zamilovala jsem si ho a těším se na druhý díl, který bude o něm.
Moc se mi líbil i konec knihy, který je výrazně realističtější, než jsem u tohoto příběhu čekala.
Zkrátka moc doporučuji! Těším se, až teď autorce u CooBoo vyjde knihy Dopisy ztraceným. No a tohle - A Curse So Dark and Lonely vyjde u CooBoo v českém překladu též.

Tož to by bylo k mým tipům vše! Děkuji, že jste dočetli až do konce, snad vás některá kniha zaujala! Pokud ano, která? Pokud jste některou četly, jak se vám líbila? Chystáte se na nějakou? A jestliže čtete v angličtině, kterou relativní novinku byste mi doporučili vy? 

Komentáře

  1. Ty jo, na The Poppy War jsi mě hodně nalákala, myslím, že po té bych se mohla poohlédnout!
    Každopádně osobně se snažím přečíst alespoň dvě anglické knihy ročně. Zaprvé miluji, když mohu zjistit, jak kniha vyzní v angličtině (miluji Tolkienovi originály!), za druhé obvykle potřebuji přečíst nové knihy od oblíbených autorů, protože české překlady trvají občas tak zatraceně dlouho! A za třetí: Ráda posouvám své limity, takže když jsem přečetla American Gods v originále, byla jsem na sebe hrdá až za dva rohy!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. The Poppy War je fakt dobré! Nevím, jestli znáš třeba Ctnosti králů od Kena Liu, vydal to Host, ale s tím by se tahle knížka dala srovnávat asi nejlépe. Jestli Ctnosti králů neznáš, tak moc doporučuji i to.
      Na American Gods se chystám, už to mám doma docela dlouho a těším se na to! Gaimana celkově moc ráda čtu v angličtině. Je pravda ale, že Gaiman zas tak snadný v AJ není, takže rozhodně chápu, že jsi na sebe byla tak hrdá!

      Vymazat
  2. Já jsem s knihami v angličtině teprve začala. Mám doma Harryho Pottera, Hobita a pár dalších knížek a postupně se do toho dostávám. Chtěla bych všechno znát a všemu rozumět. Tak snad jednou... :D ale strašně mě to baví

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli tě to čtení v angličtině baví, tak to je to hlavní! Já čtu v angličtině už asi šest let, hodně aktivně poslední tři roky, když jsem ale začínala, také jsem nerozuměla úplně všemu, to přišlo až s tím cvikem. :) Takže se k tomu určitě jednou dopracuješ! I když pokud zrovna u HP a u Hobita budeš mít nějaké problémy, vůbec bych se nedivila, rozhodně jsou tu jednodušší knihy, se kterými může člověk začít, tak z toho nebuď smutná. :)

      Vymazat
  3. Skvělý výběr, i když jsem vlastně nic kromě Skyward nečetla, ups :D Ale přísahám, že se na ně těším, vážně jo! Každopádně jsi knihy popsala skvěle - obrázek, který o nich ze zahraniční scény mám, jsem si utvrdila a upřesnila. A rozhodně si je teď chci všechny přečíst!
    Marky (Books are my life...)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako kromě The Poppy War si myslím, že by tě všechny mohly i bavit, tak je zkus. :D Dost by mě zajímalo, co řekneš na A Very Large Expanse of Sea od Tahereh. ;)

      Vymazat
  4. Musím říct, že Sanderson mě docela překvapil. Pořád ještě ho mám zařazeného mezi autory se "složitějším stylem", nad nímž se musí člověk soustředit a zamýšlet a nějak jsem neměla odvahu pustit se do něj v originále. Skutečnost, že se pustil do YA jako takové, mi taky nějak utekla. Tak že bych ho v té angličtině přece jenom zkusila? :)
    O The Poppy War vím už nějaký čas - protože jsem tu knížku viděla u tebe na goodreads nebo tak někde - a jsem na ni strašně zvědavá :)
    Já čtu v angličtině celkem ráda, ale musím to střídat. Momentálně se chystám na Kingdom of Ash (konečně!) a posledně jsem četla The Forbidden Wish - strašně krásná pohádková fantasy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako pokud srovnám ty tři jeho YA série - Ritmatika, Zúčtovatele a Skyward, tak je Skyward opravdu nejjednodušší a nejvíc přístupné těm čtenářům YA. Trochu těžší na téhle knížce jsou ty technické věci ohledně létání, ale na to si člověk po chvíli zvykne. :) Je pravda, že tohle byl také můj první Sanderson v originále a bylo to fajn.
      Tak pokud se k The Poppy War někdy dostaneš, snad se ti bude líbit!
      Já to také střídám, ale mívám období, kdy mě baví jen ta angličtina. :D Nevím proč, ale v tom originále se mi ty knížky čtou líp. Na The Forbidden Wish se chystám, stejně jako se chystám na autorčinu novinku Last of Her Name. A Kingdom of Ash tu na mě taky čeká. :D

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.