Přeskočit na hlavní obsah

Posuď knihu podle obalu (10)


Jedná se o knižní meme, jehož autorkou je Syki. Vlastně jde o to, aby se v neděli zveřejnila obálka ke knize, kterou zhodnotím.
Název knihy: Čarodějnice z Hex Hall (Hex Hall)
Autor knihy: Rachel Hawkins
Datum vydání: Rok 2011 (u nakladatelství Knižní klub)
Anotace:
Sophie Mercerová je čarodějka. Jenže její kouzla většinou skončí katastrofou a její poslední šancí je Hex Hall, elitní nápravné zařízení pro adolescenty Prodigia, tedy pro čarodějky, kouzelníky a řádku dalších bytostí. Sophie se už během prvního dne podaří dosáhnout prvních výsledků: získá tři mocné nepřítelkyně, zakouká se do přitažlivého kouzelníka a dostane novou spolubydlící, jedinou upírku na škole. Vedle (ne)obyčejných školních starostí bude Sophie muset čelit i zlovolné síle, která začala útočit na studenty Hecate Hall.

Můj názor:
Za prvé, knihu jsem ještě nečetla, tudíž nemohu soudit, jak moc obálka souvisí s dějem. Nicméně jsem hledala, jakou knihu dát do tohoto meme. A podle mi padl na ni, jelikož ji mám právě vypůjčenou z knihovny. Tak jsem se mrkla na GoodReads na další obálky rozhodla se pro tuhle, jelikož u ní i je co hodnotit.
Na první pohled mě obálka rozhodně zaujme. Líbí se mi ten odraz v jezírku, kde je ta stejná dívka, ale v jiných šatech. Možná to dává tušit dvě různé povahy hrdinky. Jako že v jedné situaci je taková a v druhé jiná. Líbí se mi tam kočka, která působí jako ta správná kočka od čarodějek. Font písma je též dost pěkný a celkový dojem obálky nekazí, jelikož k ní sedí.
Za další klad považuji, že je obálka světlá. To rozhodně oceňuji, jelikož já mám radši světlé barvy než ty tmavé, i když v dnešní době jsou všechny obálky spíše v těch tmavých barvách.
Navíc je obálka prakticky stejná jako obálka originální. Jediný rozdíl je v umístěný modelky. Zatímco na naší obálce je modelka posunutá na stranu, na obálce originální je modelka hezky uprostřed. To sice vypadá lépe, ale vzhledem k českému názvu, který je dlouhý, umístění modelky na stranu plně chápu.

Pro srovnání, další obálky:

Tentokrát vám nepředstavím obálku originální, protože je vlastně stejná jako ta naše. Takže vám představím obálku německou. Ta je dle mého názoru povedená, stejně jako některé ostatní německé obálky. Sice je opět taková tmavá, ale zase né tolik tmavá. Má spíše fialový nádech a to je fajn, jelikož mám fialovou ráda.
Modelka je zajímavá, i když mě asi nejvíce zaujme to modré oko, které je na ní nejvýraznější. Ale je fakt, že úplně jako první si všimnu té květiny. U té nějak nevím, jestli se k té obálce hodí a nebo kazí celkový dojem. Mně osobně se příliš nelíbí a spíše jí beru za mínus. Mohlo to být bez ní, bylo by to asi hezčí.
Co se mi na obálce velmi líbí je zvolený font písma. Ten je opravdu zajímavý, hezčí než u té obálky české. Celkově je i barvově slezený s celou obálkou, takže opět nijak neruší.
Přijde mi, že obálka má takovou "zastaralou" strukturu či jak to mám vyjádřit. Ale myslím, že díky tomu je obálka také hezká.

Jako další obálku jsem si vybrala obálku polskou, která se mi ze všech líbí asi nejvíce. Nevím proč, ale přijde mi nejvíce... Kouzelná. Tak nějak mi nejvíc ke knize sedí, aspoň podle anotace. Sice netuším koho dívky představují, ale mně se líbí. Takové moderní čarodějky, řekla bych. :D
Líbí se mi to, jak jsou ty modelky osvětlené a zbytek je tmavý. To působí poměrně tajemně, hlavně když pozadí vypadá na nějaký ten les. Líbí se mi, že je to celkově slazené do modré barvy, tu mám ráda též.
Navíc, obálka není nijak přeplácaná, alespoň podle mě. A to je fajn. Mám radši nějaké jednoduché obálky než obálky, na kterých je deset dalších naprosto nesmyslných věcí.
Font písma je též dobře zvolený, přesně takový, který k celé obálce sedí.
Zkrátka pokud to shrnu, tato obálka se mi ze všech obálek líbí úplně nejvíc a na pultě knihkupectví by mě jednoznačně zaujala.

Mám tu další dvě obálky, které jsou dle mého názoru hezké a stojí za povšimnutí. První je britská, pokud se nepletu a ta druhá je portugalská.

Zdroj obálek a anotace:
www.goodreads.com

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.