Přeskočit na hlavní obsah

Filmové adaptace knih aneb proč neudělat z jedné knihy filmy dva?!


Myšlenku tohohle článku mám v hlavě už celkem dlouho a já se nakonec odhodlala všechno sepsat. Upozorňuji, že jde o vyjádření jen a pouze mého názoru, který nikomu nevnucuji a proto prosím, aby jste na mě případně nezačali štěkat jaké blbosti to píšu. Děkuji. :)

Nicméně teď k tomu, o čem jsem chtěla psát. Problematika dělení knih na dva nebo více filmy. To je v poslední době velmi oblíbená věc, jakýsi trend. A jakmile se filmuje nějaká úspěšná série, poslední díl prostě musí být na dvě části! Což je podle mě mnohdy blbost a filmové adaptaci to škodí. Já osobně tohle dělení filmů neuznávám - vidím za tím hlavně tahání peněz z diváků.


Řekla bych, že tohle půlení na dvě části vyvolal hlavně sedmý Potter. Budu upřímná - když jsem dočetla knížku, prostě jsem si hned říkala, že to všechno se do jednoho filmu rozhodně nevejde. Lámala jsem si hlavu s tím, jak by se to mohlo udělat a kolik by se toho muselo vynechat. Když pak přišla zpráva, že filmy budou dva, byla jsem nadšená. Vážně. Ale po shlédnutí obou částí v kině mě mé nadšení poměrně opustilo - scény, které jsem měla v knize tolik ráda, byly stejně vynechány. :D Nebo upraveny tak moc, že se těm knižním podobaly jen velmi vzdáleně. Takže tady ty dvě části ještě překousnu, ale zklamání to podle mě bylo. Myslím, že pan scénárista to mohl vymyslet lépe.

Nesmyslné půlení filmu podle mě nastává u čtvrtého dílu nechvalně známé ságy Stmívání. Druhá část Rozbřesku bude mít premiéru již v blízké době, pokud se nepletu. A u této knihy je to dělení zbytečné - aspoň podle mě. Knihu mám přečtenou a jakmile jsem se dozvěděla, že filmy budou dva, čuměla jsem jak blb. Dobrá, ve druhé půlce se toho děje trochu více, ale v té první ani tolik né. Nebo né dost, aby z toho mohl být celý film. A musím říct, že mě filmová první část Rozbřesku neuvěřitelně nudila. Vážně. Vždyť i The Hillywood Show zvládli celý film nacpat do šesti nebo sedmi minut! :D Dobře, uznávám, že to je parodie, ale při jejím shlédnutí dokonale pochopíte o čem celý film je. Navíc, co jsem viděla ukázky na tu druhou část, přijde mi, že ve filmu bude přivymyšlená bitva, která v knize není (a na jejíž nepřítomnost jsem si já osobně při čtení dosti stěžovala :D). Možná se mi to jenom zdá. Ale pokud tam bude, tak to bude asi jedině dobře, protože jinak by se tam opět nic moc nedělo.
Takže tím vším jsem chtěla říct, že z Rozbřesku podle mě mohl být jen jeden film a né dva. Dle mého názoru tohle spíše kvalitě zpracování škodí a jde hlavně o výdělek.

Není to tak dlouho co jsem se dozvěděla, že je v plánu další dělení filmové adaptace knihy. A musím říct, že tohle rozhodnutí mě šokovalo hodně a upřímně i docela naštvalo. Už víte o čem mluvím? Možná ano, možná ne, nicméně jedná se o filmové zpracování třetího dílu Hunger Games. Dle mého názoru je samotná kniha nejslabší z celé série a oni z toho chtějí ještě udělat dva filmy? A kdy přesně to chtějí rozdělit, aby to dávalo smysl? Vždyť tam spousta věcí spolu tak úzce souvisí, že to bude divné! Všechno na sebe dost navazuje a ták. Navíc se tam toho neděje až tolik v průběhu delší doby, aby se to dělit muselo. Tohle rozhodnutí mě vážně velmi naštvalo, stále štve a já si ty filmy prostě vůbec nedovedu představit. Dám jim šanci proto, že HG je moje srdeční záležitost, ale rozhodně na ně budu koukat hezky škaredě. Ach jó. Já chci jen jeden film, né dva! A nezajímá mě, že studio si chce vydělat peníze! Já chci kvalitní zpracování knihy, sakra!

A jako poslední jsem chtěla mluvit o Hobitovi. U Hobita se už od začátku mluvilo o dvou filmech, a přestože je kniha jen jedna, nikdy mi to extra nevadilo. A vadit nebude. Pán prstenů od Petera Jacksona je naprosto boží série, kterou vážně miluji. I když se přiznávám, že knižní předlohu jsem nečetla. Nečetla jsem ani Hobita. Ale už podle těch ukázek vím, že film bude úžasný a já se už neskonale těším na prosinec, kdy jde do kin první část. Jenže! Jenže není to až tak dlouho co bylo oznámeno, že bude ještě třetí film. Což znamená tři filmy z jedné knihy! Pan Jackson tvrdí, že mu prostě po stříhání filmu zbylo spoustu materiálu a že by z toho dokázal udělat ještě jeden film. Což mu nakonec bylo schváleno (a podle mě jsou za tím hlavně peníze...) a tak budou dva měsíce dotáček a vznikne ještě třetí film. Tohle se už nezdá ani mně. Jsem vážně zvědavá co všechno tam pan Jackson vymyslel a docela by mě zajímalo jak moc se filmy nakonec budou shodovat s knihou, takže si ji asi už vážně budu muset přečíst. K dalším dvěma filmům budu tedy přistupovat poněkud skepticky, ale zase - je to Peter Jackson a je to Středozemě. To přece nemůže být tak špatné! Já osobně si myslím, že dostaneme skvělé fantasy filmy, které se nám budou líbit samostatně, ale už né tolik jako zpracování knižní předlohy. Tak uvidíme.

Takže pokud to shrnu, moc to dělení filmových adaptací knih na více částí nemusím. Nejsem toho fanoušek a asi ani nikdy nebudu. Pro mě pak film často ztrácí na kvalitě, protože se to zbytečně protahuje. Myslím, že by to šlo udělat jinak, aby kniha měla pěknou a důstojnou adaptaci.

A jak jste na tom s tímhle dělením vy? Váš názor mě velmi zajímá, takže budu jedině ráda, pokud ho napíšete. :)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Tipy na knihy v angličtině

V posledních měsících jsem přečetla pár anglických knížek, o kterých jsem se zde na blogu vůbec nezmínila, vzhledem k mé neaktivitě. Nicméně teď zpětně mě to mrzí, proto jsem se rozhodla, že vám sepíšu tipy na anglické knížky z poslední doby, většinou se jedná o loňské novinky či o novinky ze začátku tohoto roku. Snad někdo z vás shledá tato doporučení nápomocná!