Přeskočit na hlavní obsah

Recenze: Dědička [RV]


Autor: Amanda Hocking
Originální název: Switched
Přeložila: Jana Jašová
Série: Trylle
Díl: 1.
Počet stran, vazba: 312 stran, hardback
Nakladatelství: Fortuna Libri, 2012
Hodnocení na GoodReads: 3,86/5 (27 678 hodnotících)
Hodnocení obálky: 4/5 (v reálu je tak krásně červená!)

Něco málo k ději
Wendy právě slavila své šesté narozeniny, když se ji matka pokusila zabít. Tvrdila jí, že je to zrůda, která jí zabila syna. Wendy nakonec zachránil její starší bratr a tak skončila jen s řeznou ránou na břiše.
O jedenáct let později, Wendy žije se svým bratrem Mattem a tetou Maggie, kteří ji upřímně milují a neustále na ni dávají pozor. Matka Wendy se nachází v ústavu pro duševně choré. Wendy nikdy nebyla úplně normální - děti se jí většinou stranily, nerada chodí v botech, je strašně vybíravá v jídle a ještě k tomu všemu teď zjišťuje, že dokáže silou vůle ovlivnit jednání druhých. Zpočátku své zvláštnosti připisovala traumatu z dětství, ale nakonec jí dochází, že asi úplně normální nebude a že její matka měla možná pravdu...
Nakonec jí tajemný chlapec Finn prozradí, kdo ve skutečnosti je - podvrženec od Trylle. Wendy je vzhledem k okolnostem nucena Finnovi uvěřit a odejít s ním. A tak se ocitá v tajemném a naprosto neznámém světe Tryllů, kde rozhodně není jen obyčejná dívka.

Autorka a styl psaní
Amanda Hocking se narodila roku 1984 v Minnesotě. Zde i v současné době žije společně se svým psem, třemi kočkami, dvěma rybami, jejím spolubydlícím Ericem a s jeho morčetem Dextrem. Amanda si za svým úspěchem stojí sama - sérii o Tryllech, která se později stala v USA bestsellerem, si vydala sama jako e-book a vlastním nákladem vydala ještě dalších šest knih. Vzhledem k úspěšnosti trilogii Trylle došlo i k vydání v tištěné podobě. V současné době pracuje na další YA sérii jménem Watersong, která by měla mít čtyři díly.

Kladem této knížky je určitě to, že je psaná dost slušně. Když jsem se do čtení pustila trochu intenzivněji, četla se mi snadno, lehce a za dva dny jsem ji měla přečtenou. Což je fajn, když kniha tak hezky ubíhá. Popisy a dialogy mi přišly tak akorát vyvážené, jen bych úplně proškrtala ty myšlenky Wendy ohledně Finna, to mě upřímně nebavilo a knize to spíše škodilo.
Co se týče překladu - už jsem si stihla povšimnout, že někteří čtenáři si stěžují na některé knihy Fortuny Libri kvůli překlepům nebo jiným chybám, ale u téhle knihy si buď dali pozor nebo jsem slepá. Ale pár překlepů jsem si všimla, to né že ne.

Dvě věci si z toho dne pamatuju víc než co jiného: byly to moje šesté narozeniny a matka držela nůž. Ne od příboru, ale velký řeznický nůž, který se blyštěl ve světle jako v nějakém hororu. Rozhodla se mě zabít.

Příběh, průběh děje
Ta první půlka knihy je hlavně pro seznámení čtenáře s postavami a trochu s tím světem Tryllů, takže se tam toho vlastně až tak moc neděje. Nějaká ta zápletka přichází až v druhé půlce knihy, přičemž nejlépe je rozvinuta a zpracována až na konci, který je celkově na celé knize asi nejlepší. Konec je akční, svižný a dost dobrý na to, aby mě zvládl nalákat na další díl.

Začátek je dobrý, čtenář se u něj nijak nenudí. Rozhodně se jedná o pěkný úvod do knihy. Ta střední část občas docela pokulhává, neplyne tak pěkně. Některé kapitoly mi přišly zbytečné, jako takové vyplňovací. I když konec to pak vynahrazuje, protože ten ubíhá skvěle a čte se dost rychle. Takže knížka má části, které mě dost bavily, ale i části, které mě docela nudily.

Prostředí
Velmi, velmi se mi líbil ten nápad ohledně Tryllů/trollů. To je docela takové neokoukané téma, se kterým jsem se jen letmo setkala v knize Železný král, kde také nějaký ten podvrženec byl. Nicméně v této knize jsou ti podvrženci vysvětleni trochu jinak a podle mě lépe. Trochu jsem se toho tématu trollů bála - přece jenom, když se řekne troll, v hlavě si docela jasně představím trolla z Harryho Pottera. Ale nakonec se s tím autorka poprala docela dobře a snesitelně. I když občas mi některé informace dost chyběly, byla jsem zmatená a tápala stejně jako Wendy. Myslím, že hned několik věcí mohla autorka vysvětlit lépe a to lepší vysvětlení by knize určitě pomohlo. Je mi jasné, že autorka asi nechce hned vyzradit úplně všechno nebo tak, ale zase tam byly věci, které byly vysvětlené vážně mizerně.

"Ne. T-R-Y-L-L-E," usmál se Finn. "Je to... jméno našeho kmene, nebo jak to vyjádřit." Promnul si spánky. "Těžko se to vysvětluje. Jsme vlastně... trollové."
"Chceš mi tvrdit, že já jsem troll?" Zvedla jsem jedno obočí a zmocnila se mě jistota, že ten kluk je blázen.

Postavy
Co se týče postav, tak tady je to tak půl na půl. Některé mi přijdou celkem chabě propracované, u jiných se autorka asi snažila o něco více. Taková Wendy je dost neslaná, nemastná a prostě většinu knihy docela nezajímavá. A občas dost otravná - hlavně když na ni přišly ty zamilované myšlenky. Ale má i světlé chvilky, to jí nemůžu upřít.

Oproti tomu její nově nalezená matka Elora, to je jiná. Dle mého názoru v knize nejvíce propracovaná postava, která nám byla zatím představena. Elora je komplikovaná žena s zatím docela neznámou minulostí, kterou jsem sice neměla nijak v lásce, ale to neznamená, že mě nemohla zaujmout. Elora je prostě o dost složitější než Wendy. A já jsem na ni pro další díly zvědavá.

A Finn... No, já vám nějak nevím. Ale budu upřímná a rovnou přiznám, že mě nijak neoslnil. U mě nesplnil účel, se kterým ho autorka patrně vytvořila. Nijak zvlášť jsem si ho prostě neoblíbila, je spousta jiných knižních hrdinů, které mám o dost radši. Ale jedno se mu musí nechat - skoro celou knihu se vůbec, ale vůbec nechoval jako zamilovaný trouba!

Pocity, dojmy, hodnocení
Když jsem se do knihy pouštěla, nevěděla jsem, co přesně od ní čekat. Příběhem mi byla docela nejasná a prostředí trollů jsem si prostě nedovedla představit. Nakonec jsem dostala docela milou, lehce nadprůměrnou knížku, jejíž pokračování si s chutí přečtu. Mám tendenci tuhle knihu srovnávat s knihou Železný král. A pokud bych ji tedy srovnat měla, řekla bych, že mě snad bavila ještě o kousek více, než ten Železný král. Takže tak.
Knihu doporučuji všem, kdo hledají něco trochu nového, snadného ke čtení a chtějí si odpočinout od všech těch upírů, vlkodlaků a podobné havěti.
A ještě nesmím zapomenout, že na konci knihy je bonusová povídka, která rozhodně stojí za přečtení! Ta je velmi povedená.

Konečné hodnocení:
7/10


Za poskytnutí recenzního výtisku velice děkuji internetovému obchodu

- Knihu si můžete objednat: Livro.cz
- Použité ukázky jsou z knihy Dědička od Amandy Hocking.
Zdroj obálky: www.goodreads.com
Zdroj obrázků: www.google.cz

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Tipy na knihy v angličtině

V posledních měsících jsem přečetla pár anglických knížek, o kterých jsem se zde na blogu vůbec nezmínila, vzhledem k mé neaktivitě. Nicméně teď zpětně mě to mrzí, proto jsem se rozhodla, že vám sepíšu tipy na anglické knížky z poslední doby, většinou se jedná o loňské novinky či o novinky ze začátku tohoto roku. Snad někdo z vás shledá tato doporučení nápomocná!