Přeskočit na hlavní obsah

Recenze: Hvězdný prach

Autor: Neil Gaiman
Originální název: Stardust
Přeložila: Ladislava Vojtková
Počet stran, vazba: 246 stran, paperback
Nakladatelství: Polaris, 1999
Hodnocení na GoodReads: 4,00/5 (87 628 hodnotících)
Hodnocení obálky: 4/5 (aneb tahle filmová obálka se mi vážně líbí)

Něco málo k ději
Příběh se odehrává v Anglii, za vlády mladé královny Viktorie, ve vesnici zvané Zeď. Důvod jména vesnice je prostý. Na louce, kousek za vsí, se nachází zeď, jejíž původ není místním obyvatelům znám. Ve zdi je jediná díra, kterou lze prolézt na druhou stranu. Avšak vesničané toto místo hlídají, aby nikdo nemohl projít skrze díru.
Copak se na té druhé straně nachází? Tajemná země Elfie, kde jsou naprosto běžné čáry a kouzla, žijí zde podivuhodní tvorové a jiná všelijaká havěť.
Kniha je pak konkrétně zaměřena na Tristrana Thorna, od dětství poněkud zvláštního chlapce. Ten své lásce slíbí, že jí přinese hvězdu, kterou spolu viděli spadnout. A tak Tristranovi začíná jedno velké dobrodružství.
(Recenze může obsahovat spoilery!)

Autor a styl psaní

Autorem této knihy je Neil Gaiman, populární britský spisovatel. Na svém kontě má již mnoho knih - např. Sandman, Nikdykde, Američtí bohové či Koralina.
Autorovo psaní se mi velmi líbí. Je to takové osobité, humorné a jednoduché ke čtení. Nic příliš složitého. Díky jeho vyprávění se kniha četla hladce a rychle. Taktéž jsem ocenila, že kniha nebyla psaná pouze z jednoho pohledu, ale byly využity i ostatní postavy.

Příběh, prostředí, postavy
Nápad příběhu je hezký a vlastně i docela originální. Hlavně se mi líbí ten nápad, že hvězda bude člověk. To bych nečekala, i když jsem v dětství podobné nápady měla a hvězdy jsem si představovala jako lidi.
Pokud bych měla hodnotit samotnou zemi Elfii a celkově místa, kde se příběh odehrává, tak bych k tomu asi neměla příliš co říct. Autor se moc nezabýval jejich popisem. Často zmínil jen jméno místa, kde se příběh odehrával. Ovšem, když se rozepsal, tak to bylo věru skvělé! Třeba ten mrtvý les, to byl tak zajímavý nápad, ale autor mu věnuje tak málo prostoru!

K postavám. Ty jsou popsány jen tak povrchově, ale k příběhu to stačí. Nejedená se o nějaké velké charaktery.
Tristran je vlastně docela obyčejný chlapec, který se mi sice zpočátku zdá trošku přihlouplý, nicméně jak je v knize zmíněno, je ještě nedospělý kluk. Na něm je nejlépe vidět, že i postavy v této knize se vyvíjejí, jelikož Tristran se pomalu mění, dospívá a stává se rozumnějším. Později je mi rozhodně sympatičtější.
Hvězda Yvaine se mi dost líbí a z postav jsem si ji asi nejvíce oblíbila. Mě jí vlastně bylo dost líto. Chudák holka přišla o svůj domov, ocitla se tady, na té ošklivé Zemi, stihla si zlomit nohu, Tristran ji chce odvést jako dárek pro svou milou a ke všemu ji někdo chce zabít. Vážně to holka nemá lehké, i když někdy jedná trochu nerozumně. Nicméně já ji mám ráda pro tu její takovou čistotu a nevinnost.
Další věc, kterou na postavách chválím je to, že se chovají úměrně době, ve které se příběh odehrává. Nedělá mi sebemenší problém uvěřit, že se jedná o 19. století a né o století naše.

Hodnocení
Tak a jdeme na hodnocení. Nějaké výtky ke knize rozhodně mám. Jednou z nich je popis nějakých událostí, prostředí. Autor se podle mě někde mohl více rozepsat, jelikož to by příběhu jedině prospělo.
Dále jsem byla lehce zmatená z toho, jaká tam je doba, jaká doba uplynula a co se vlastně stihlo změnit. Autor poměrně dost přeskakoval. Nejdříve popisoval jednu událost a pak byl někde zase o dva měsíce později. Na mě prostě moc zmatené.
Dalším překvapením pro mě byl konec. Je fakt, že jsem asi byla ovlivněna filmem, ale i tak jsem čekala konec trochu akčnější. A on takový nebyl. Vlastně byl dost nudný, avšak patrně by se dal označit za logický. Jen jsem nečekala, že se ta čarodějka tak snadno vzdá, vážně ne.
Za kladné bych označila celkový příběh, postavy a autorův styl vyprávění. Tím si mě autor prostě získal a přesvědčil mě, že rozhodně má cenu zkusit jeho další knihy.

Takže, pokud to vezmu kolem a kolem, tak knize dávám toto hodnocení:
7,5/10

Zdroj obrázků:
deviantart.com

- Tuto knihu jsem si přečetla v rámci projektu Měsíční čítárna (více ZDE ). A já jsem vážně moc ráda, že jsem se k přečtení této knihy konečně dokopala, jelikož jsem si to už dlouho plánovala.

- Dále se jedná o mojí úplně první recenzi, proto není asi moc kvalitní, jako recenze na jiných stránkách. Možná, že je úplně špatně, že se tak recenze psát nemají, ale to mi nevadí, jelikož já v ní prostě vyjádřila svůj názor. Tak uvidíme. Třeba si to i někdo přečte :)

Komentáře

  1. Já jsem Hvězdný prach četla až potom, co jsem viděla film, a stejně jako ty jsem byla dost překvapená tím koncem. Čekala jsem něco podobného jako ve filmu a ono to tak nějak vyšumělo do ztracena. Ze začátku jsem z toho byla trochu rozladěná, ale když jsem nad tím zapřemýšlela, tak si myslím, že se ten konec k té knížce nakonec hodí. Ona celkově nebyla tak pohádková jako film, ale stejně se mi líbila. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mě ten konec překvapil, no. :) Ale máš pravdu, knížka celkově není tak pohádková jako film, ale pořád má něco do sebe. Mně osobně se dost líbí film i ta kniha. :)

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.