Přeskočit na hlavní obsah

Recenze: Paladinovo proroctví – Probuzení [RV]


 Autor: Mark Frost
 Originální název: The Paladin Prophecy 
 Přeložil: Jan Kozák
 Série: Paladinovo proroctví
 Díl: 1.
 Počet stran, vazba: 400 stran, hardback
 Nakladatelství: Jota, 2013
 Hodnocení na GoodReads: 4,08/5 (815 hodnotících)
 Hodnocení obálky: 4/5 (určitě zaujme :))

 Něco málo k ději
Život Willa Westa byl vždy poněkud zvláštní. S rodiči se stěhuje z místa na místo, takže si nikdy nestihne najít nějaké přátele. Rodiče po něm chtějí, aby nevybočoval z řad a tvářil se jako průměrný student, i když má na víc. A k tomu všemu ještě musí dodržovat všechny ty pravidla, která ho otec už dlouho učí.
Jenže pak se naráz semele hned několik věcí. Začne se o něj zajímat soukromá přípravná akademie, protože v testech dosáhne nejvyšších výsledků vůbec. Začnou ho sledovat podivní chlápci ve tmavém oblečení a tmavých autech. A vše vyvrcholí ve chvíli, kdy Willovi přijde, že jeho matka je jeho matkou, ale zároveň není. Willovi nakonec nezbývá nic jiného než prchnout a zamířit do Centra. Z počátku to vypadá, že zde bude v bezpečí, jenže pak začne odhalovat tajemství, o kterém by radši nic nevěděl.

Autor a styl psaní
Mark Frost se narodil roku 1953 ve státě New York. Na Carnegie Mellon University vystudoval režii a scenáristiku. Filmovému/seriálovému průmyslu se i skutečně věnoval, na svém kontě má spolupráci na kulturním seriálu Twin Peaks či stojí za scénářem k filmu Fantastická čtyřka. Jako autor má na svém kontě například knihy Seznam sedmi či Šest mesiášů (u nás vydalo nakladatelství Jota). V současné době žije v Los Angeles se svou ženou a synem.

Přestože Mark Frost už má nějaké ty spisovatelské zkušenosti, přišel mi začátek knihy lehce nejistý a zmatený. Naštěstí postupem času autor zachytil tu správnou notu a hned se mi kniha četla mnohem lépe. Mark Frost na to jde dost přes popisy, těch bylo v knížce hodně. Občas, hlavně v první půlce knihy, mi přišly trochu moc dlouhé a ne úplně podstatné. Ale když přišlo na dialogy, bylo to mnohem lepší. Ty se mi četly skvěle. Byly vtipné, zajímavé a za ně dávám autorovi palec nahoru.

Příběh, průběh děje
Jak už jsem psala, začátek mi přišel lehce zmatený a občas jsem ho úplně nepobírala. Přišlo mi, že autor neví o čem chce psát dřív. Špatně se mi v něm orientovalo, ale naštěstí jsem se pak začala chytat. Přesto je začátek lehce překombinovaný, trochu bych ho proškrtala.
Ona celá ta první půlka knihy je poněkud slabší než ta druhá. To bylo jako na houpačce – kapitoly, které mě bavily, se neustále střídaly s těmi, které mě spíše nudily a občas mi přišly trochu zbytečné. Ale i přesto doporučuji číst dál, protože ta druhá půlka vážně stojí za to! Ta je totiž nabitá akcí, plná humoru a díky ní se i čtenáři spousta věcí vyjasní. Pak mu ten začátek už ani nepřijde tak zvláštní. Kdyby celá kniha byla jako druhá půlka, byla bych naprosto spokojená.

Samotný příběh na mě působil jako docela originální, i když v této knize nebylo vše úplně rozvinuto. Jednoduše jde o úvod do příběhu a to je na knížce znát. Zápletka v druhé části knihy se mi moc líbila. Kniha mě nutila přemýšlet, což bylo fajn, přestože jsem na všechny své otázky nezískala odpovědi. A proto jsem zvědavá na pokračování.

Prostředí
No, přišlo mi, že autor dohromady nakombinoval možná až moc prvků. Jsou tu zvláštní schopnosti, je tu nějaké tajné společenství, jsou tu různé světy, kde žijí zvláštní bytosti. Na mě toho bylo občas až příliš. Navíc jsem si nebyla úplně jistá, jestli má autor všechno dobře promyšlené. Sice dal nakonec tyhlety prvky poměrně zajímavým způsobem dohromady, ale třeba ty zvláštní bytosti z různých světů jsem mu úplně "nežrala", občas mi to přišlo lehce přitažené za vlasy a někdy mě to při čtení spíše rušilo. Kniha by se mi líbila více, kdyby autor tento prvek vynechal.
Jinak se mi ale moc líbila technologie, která v této knize vystupuje. Takové vymakané tablety, jaké v knize mají hlavní hrdinové, bych taky brala.

Postavy
Ty se mi líbily a za ně autorovi dávám plus. Šlo o docela různé a zajímavé charaktery, každý mi přišel úplně jiný. Často působily dost tajemně a já třeba stále nevím, co přesně si o nich mám myslet, i když to bude asi autorův úmysl. Líbily se mi jak postavy hlavní, tak i ty vedlejší.

Hlavní postavou je Will. Bylo docela příjemné si zase jednou přečíst knihu o chlapci. Přece jenom jsem poslední dobou četla spíše knihy, kde jako hlavní hrdinka byla dívka. Will se mi líbil. Byl sice trochu zvláštní, ale také byl zvláštně vychováván. Obdivuji ho za to, že je tak disciplinovaný a tolik dodržuje všechna ta pravidla, která rozhodně nejsou hloupá. Will byl chytrý, odhodlaný, odvážný. Prostě takový typický hrdina.
Pak tu máme přátele Willa. Nicka, Ajaye (stále hloubám nad tím, jak se to jeho jméno správně čte...), Elise a Brooke. Všichni jsou naprosto rozličné charaktery. Nick sice někdy působí hloupě, ale je to odhodlaný kluk se smyslem pro humor. Ajay je tak trochu trhlý, ale já jsem si ho hned oblíbila. Elise je zvláštní a i když se mi líbí, pořád nevím, co přesně si o ní mám myslet. A Brooke je takové chytré a vzorné děvče. Dohromady tvoří dosti zajímavou patru.

V knize je postav více, některé mají trochu větší roli, jiné zase menší. Většinou pak jde o různé dospělé, kteří se zatím dělí na ty kladné nebo na záporné. A u některých jsem dost zvědavá, co se z nich nakonec vyklube.

Pocity, dojmy, hodnocení
Ve finále se mi knížka líbila a já se už teď dost těším na pokračování. Podle první půlky jsem si sice myslela, že půjde o průměrné čtení, ale nakonec se kniha zlepšila a líbila se mi mnohem více, než jsem si na začátku myslela. Druhou půlku jsem měla přečtenou rychle, docela těžko se mi od ní odcházelo. Kdyby byla celá kniha taková, byla bych naprosto spokojená.
Na knize se mi líbil i styl psaní. Autor je skvělý v dialozích, takže pro příští díl budu doufat v trochu více dialogů a méně popisů, kterými se vyznačovala první polovina knihy. Postavy byly též zajímavé a já jsem zvědavá na jejich osudy. Tak uvidíme, co si pro nás autor připraví. Základ pro příběh se vytvořil celkem slušný, tak snad bude mít druhý díl úroveň druhé poloviny první knihy.

Konečné hodnocení:
7,9/10
Úplně čistých osm bodů to nebylo, takže celých osm bodů dát bohužel nemůžu.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Jota.
- Knihu si můžete objednat na stránkách nakladatelství.
Zdroj obálky: www.jota.cz
Zdroj obrázků: www.deviantart.com (zde, zde, zde a zde)

Komentáře

  1. Ahoj, nemáš nějaké informace o tom, kdy má vyjít 3. kniha paladina v Česku? Předem děkuji, Markéta.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.