Přeskočit na hlavní obsah

Obětuj knihu TAG


Tento TAG dohromady vytvořily Kacennka a Mona. Já osobně jsem se žádného TAGu ještě neúčastnila, ale tento mě docela zaujal, proto jsem si řekla, že bych se mohla zapojit. Nevím, jestli mám vybírat z knih, které vlastním nebo prostě obecně z knížek, které jsem přečetla. Nakonec jsem se rozhodla pro tu druhou možnost, protože to mám větší výběr. :D

A než se pustíme do mého konkrétního výběru, nahodím vám sem povedené video od holek, které z TAGem souvisí:
Mimochodem - Two Steps From Hell! ♥

Scénář č. 1: Útok zombie
Zrovna jsi v knihkupectví, když se všude okolo tebe začnou nořit zombíci. Všichni zákazníci jsou uvězněni mezi stohy knih a nemají žádnou šanci na útěk. Ty už jsi zatlačený/á v rohu a vnímáš jen pach shnilého masa a šouravé kroky mrtvol. Panikaříš a dělí tě jen krůček od toho, že se sklátíš k zemi a uděláš ze sebe večeři, když se najednou ozve hlas managera obchodu, který ti dodá naději. Vojáci totiž zjistili, že zombie nesnáší přehodnocované knihy! Ty se okamžitě rozeběhneš mezi regály a kličkujíc mezi hnijícími těly hledáš knihu, kterou všichni milují, ale ty ji jednoduše nemůžeš vystát. Jakou knihu čapneš a omlátíš ji překvapenému zombíkovi o hlavu?

Kniha, která se druhým líbí, ale u mě to bylo spíše naopak? No, u této kategorie jsem nemusela dlouho přemýšlet. Legenda je kniha, kterou bych s docela klidným srdcem popadla z regálu a nějakému tomu zombíkovi bych ji omlátila o hlavu. A to hezky pořádně. Než jsem se do Legendy pustila, nepřečetla jsem si ani jednu zápornou recenzi, protože jsem takovou prostě nenašla. A i když jsem od knihy vlastně nic nečekala, byla jsem z ní ve finále poměrně zklamaná. Ta knížka má mnohem větší potenciál, který vůbec nebyl využit. A prostě ne, ne a ne. Nelíbilo se mi to. :D I když je spousta lidí z knížky nadšená. Já jsem se u ní děsně nudila a dočetla jsem ji jen proto, abych měla další knížku do CooBoo-A-Thonu. Mrzí mě to, ale Legenda prostě nebyla ta pravá kniha pro mě.

Scénář č. 2: Šílený liják
Právě jsi vyšel/a z kadeřnictví se svým vysněným účesem. Procházíš se po ulici, necháváš lidi zírat na své dokonalé vlasy, když v tom začne pršet. Jenomže to není jen aprílový deštík. Je to obrovský slejvák, jaký svět ještě neviděl. Z nebe se snáší litry vody a jediné. na co myslíš, je tvůj nový účes, který tě stál celou výplatu. Jaké pokračování knihy obětuješ a použiješ jako deštník?

Takže pokračování, jo? No, abych si přiznala, když se mi nelíbí první díl, většinou ten druhý už nečtu. Ale pár výjimek jsem udělala. Například u Školy noci jsem se dostala až k třetímu dílu, než jsem to vzdala. I jsem přemýšlela, že sem ten druhý či třetí díl dám, avšak... Nakonec jsem vybrala knihu Hvězdopravec. To byla totiž hrůza. Příšerný pokračování. Ona mě moc nebavila už ta Akademie Evernight, ale ten druhý díl tomu nasadil korunu. Nudné, nudné, nudné. Neoriginální. Nudné. Divné. A prostě mi to totálně nesedlo. Vlastně si ani nejsem jistá, jestli jsem tu knížku nakonec vůbec dočetla. Pro mě to bylo utrpení. A dalším dílům se do dnes vyhýbám velkým obloukem. 
Takže Hvězdopravec je kniha, kterou bych použila jako deštník a neměla bych při tom nijak zvlášť velké výčitky.

Scénář č. 3: Šílená hodina s učitelem
Jsi na hodině literatury a profesor se rozplývá nad jednou známou klasickou knihou. "Tahle kniha úplně změnila světovou literaturu!" prohlašuje a vyzdvihuje knihu do nebes. Tebe to ale vůbec nebere. Nejen, že se tohle vychvalování nedá poslouchat, ale ty ani za mák nesouhlasíš. Protože máš vlastní zkušenosti. Jakou klasickou knihu bys mrskl/a po svém profesorovi a rozkřičel/a ses na celou třídu o tom, jak tahle kniha stojí za houby?

No, četla jsem povinnou četbu, která se mi líbila hodně, ale i tu, která se mi nakonec nelíbila vůbec. Přemýšlela jsem docela dlouho, co do této kategorie vyberu a... Posléze zvítězil Máj. Přečíst tohle mi dalo zabrat. Nebavilo mě to a tak nějak mi to ve finále splývalo dohromady (takže jsem nakonec v písemce nepoznala, ze které části díla je ukázka, což mě stále štve...). Chápu, že třeba po jazykové stránce to je dílo s určitou hodnotou, ale já tohle dílo zařazuji k nejméně oblíbeným z mé povinné četby. Nebavilo mě to, některé pasáže jsem musela číst víckrát... A naše učitelka to přitom tak chválila. Ach jo. Máj fakt není nic pro mě. 
Máj je tedy dílo, které bych po učitelce hodila i docela ráda. :)


Scénář č. 4: Doba ledová
Užíváš si skvělé odpoledne v knihovně. Procházíš se mezi stohy knih a všude se vznáší ta dokonalá vůně papíru potištěného slovy. Když najednou BUM! Celá země je pokrytá vrstvami sněhu a nikde není nic jiného než ledová pustina. Teploty nezastavitelně klesají a tvůj dech ti mrzne u pusy. Najednou zjišťuješ, že tvou jedinou možností je začít pálit knihy. Jakou svou nejneolíbenější knihu bys spálil/a první a vůbec by ti nebylo líto, že se změnila v hromádku popela?

Tak pálit knížky, to je už silné kafe i pro mě. To bych se hodně rozmýšlela, kterou knihu hodit na podpal. Uf. Přece jenom, spálená kniha se už nedá nijak zachránit. Promýšlela jsem to docela dlouho a nakonec mi došlo, že asi nejméně líto by mi bylo knihy Syn pekel... Vážně by mě tolik nebolelo, kdybych ji musela obětovat a spálit. Tu bych dala i dobrovolně. Protože ta knížka... Blah. Někteří určitě budete vědět, co tím myslím. Téhle knížky by vážně nebyla moc velká škoda, rozhodně v porovnání s ostatními knihami. Navíc by určitě hořela dobře. Na téhle knížce je špatná spousta věcí - hrozné postavy, klišoidní příběh, styl psaní taky za moc nestojí (rozhodně u autorky, která za sebou má už sedm knih...). 
No prostě bych spálila tuto knihu.


Tak to bude z mé strany vše. V tomto článku jde o upřímné vyjádření mých názorů, nikoho tím nechci urazit. Každý máme jiný vkus, každému se líbí něco jiného. Tak mě prosím neukamenujte, pokud jsem náhodou vybrala knihu, kterou vy máte upřímně rádi. Vám se zase nemusí líbit to, co se líbí mě a já nikomu též nenadávám za jeho názor. Děkuji pěkně. :)

A které knihy byste vybrali vy? :)

Komentáře

  1. Abych se přiznal, ani jednu knihu jsem nečetl. (Z Máje jenom ukázky ve škole :D) Legendu mám doma, tak jsem zvědavý, jaké to bude. Ale co se týče Syna pekel, na to jsem slyšel pouze stížnosti, takže se ani nedivím, že bys spálila právě ji. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to buď i rád, hele! :D (A Máj ani nečti, když to půjde. :D Vyhni se mu! :D) Ono je možné, že se ti Legenda bude líbit. :) Já jsem jedna z mála ta divná, komu se nelíbila. :D Syna pekel nečti, proboha hlavně to ne! :D Tomu se vyhni hodně velkým obloukem! :D

      Vymazat
  2. Tiež som ani jednu z nich nečítala.:D Inak som ale rada, že som sa nepúšťala do tej poslednej, chvíľu som to zvažovala, ale keď čítam názory... eeehem.:D Inak tiež sa zväčša nepúšťam do pokračovaní, keď sa mi nepáči jednotka.:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobře jsi udělala, že jsi se do ní nakonec nepustila. :D Taky proč to dál číst, ne? :D Jasně, někdy jsou další díly lepší, ale jindy je to naopak akorát tak ztráta času. :)

      Vymazat
  3. Fuj, Máj je hnus :D S tím souhlasím, se Synem pekla taky - ten mě nezaujal vůbec ničím - vyhýbat se mu budu! :D Ale legenda se mi líbila, i když asi chápu, co tam tobě vadilo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen se mu vyhýbej, dobře uděláš! :D Legenda se líbí spoustě lidí. :) Já naopak patřím k té menšině, jež z ní není příliš nadšena, no. :D :)

      Vymazat
  4. Zajímavý TAG. :)
    Jak jsem psala, Legendu beru jako takový průměr, ale pořád mě překvapuje, že ti tak nesedla. :D
    Když řeknu, že se mi Akademie Evernight docela líbila, co to s tebou udělá? :D
    Máj jsem nečetla a Synovy pekel se pečlivě vyhýbám. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne, Legenda mi prostě fakt nesedla. :D Uf.
      Nó... Asi si řeknu, že každému se přece jenom líbí něco jiného. :D
      Máj ani nečti, když nebudeš muset, a Synovi pekel se dál pečlivě vyhýbej. :D

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Tipy na knihy v angličtině

V posledních měsících jsem přečetla pár anglických knížek, o kterých jsem se zde na blogu vůbec nezmínila, vzhledem k mé neaktivitě. Nicméně teď zpětně mě to mrzí, proto jsem se rozhodla, že vám sepíšu tipy na anglické knížky z poslední doby, většinou se jedná o loňské novinky či o novinky ze začátku tohoto roku. Snad někdo z vás shledá tato doporučení nápomocná!