Přeskočit na hlavní obsah

Recenze: Láska na zavolanou

Autor: Sophie Kinsella
Originální název: I've Got Your Number
Přeložila: Daria Dvořáková
Počet stran, vazba: 344 stran, hardback
Nakladatelství: BB/art, 2012
Hodnocení na GoodReads: 3,91/5 (56 003 hodnotících)
Hodnocení obálky: 3,5/5 (taková milá, no :))

Něco málo k ději
Poppy Wyattovou čeká ten nejšťastnější den v životě – chystá svatbu se svým vyvoleným Magnusem Tavishem, který na první pohled vypadá jako skvělá partie. Zpočátku vše vypadá jako splněný sen, než se jí všechno začne kazit. Stane se jí ta nejhorší možná věc – ztratí svůj zásnubní prsten, což je velice cenný smaragdový prsten rodiny Tavishových. A aby toho nebylo málo, někdo jí ukradne mobil, na kterém je tolik závislá. Proto, když uvidí v koši odhozený mobil, se chopí šance a přivlastní si ho, čímž spustí lavinu dalších událostí, které ji možná ovlivní více, než si kdy představovala.

Autorka a styl psaní
Sophie Kinsella je pseudonym britské autorky Madeleine Wickham, která se věnuje hlavně knihám pro ženy. Narodila se v Londýně roku 1969. Na New College v Oxfordu nejdříve studovala hudbu, ale po roce změnila zaměření na politiku, filozofii a ekonomiku. V současné době žije v Londýně se svým manželem a rodinou.
Patrně nejznámější je díky své sérii o shopaholičce Becky Bloomwoodové, která se dočkala i svého filmového zpracování.

Knížka je napsaná mile, lehce a docela vtipně, přesně jak by jste asi od románu pro ženy čekali. Když jsem se začetla, četlo se mi to i v zásadě rychle, i když občas mi to přišlo trošku zdlouhavé. Co se týče toho stylu psaní, na knize jsou nejvýjimečnější poznámky pod čarou, které přidává Poppy a jež slouží k dovysvětlení nějakých informací nebo v nich Poppy podává svůj názor na danou věc.
Jen poznámka k překladu – byla bych opravdu ráda, kdyby profesor Dumbledore byl přeložen jako profesor Brumbál a Up jako Vzhůru do oblak.

Příběh, průběh děje
Na romantickou knihu má ta knížka celkem fajn příběh, s tím telefonem to byl rozhodně zajímavý nápad. Tou přidanou zápletkou ohledně Samovy firmy mě autorka překvapila, protože to vůbec nebylo špatné, nijak mě to nerušilo a nepřišlo mi to do knihy uměle nasazené. Ano, konec je možná lehce klišé, avšak to se dá asi u knihy podobného žánru čekat. Příběh tedy byl mile romantický, ale naštěstí ne hloupý.

Jen škoda, že mě ta kniha nebavila hned od začátku, nejdřív jsem měla docela problém se do ní pořádně začíst. Celkově mi přišla ta první půlka taková slabší a o něco nudnější. Nicméně do té druhé jsem se pak pořádně pustila a ta byla mnohem lepší – byla zábavná, zajímavá a více romantická. Škoda, že ta první půlka nebyla stejně dobrá.

Prostředí
Myslím, že tady je celkem zbytečné se dlouze vyjadřovat. Kniha se odehrává v Anglii, kde přesně, to si už nepamatuji. Autorka okolí popisuje dostatečně dobře, aby si čtenář mohl vše správně představit, ale jinak není prostředí ničím zajímavé či jiné.

Postavy
Poppy je taková mile ztřeštěná. Nevím, jestli by se mi líbilo, kdyby mi někdo zasahoval tolik do soukromí jako ona, ale v tomhle případě to bylo vtipné. I když je pravda, že se našly chvíle, kdy mě i rozčilovala či jsem ji úplně nechápala, jenže to patřilo k její osobnosti. Ke konci knihy na ní bylo znát, že se přece jenom trochu změnila, poučila.

Sam, se kterým se seznámila díky nalezenému mobilu, byl sympaťák. Opravdu se mi zamlouval, i když se ke konci zachoval dosti kýčovitě. Nebyl to ale špatný hrdina, já osobně jsem tedy musela obdivovat jeho trpělivost, kterou s Poppy měl.
V knize je spousta dalších postav. Některé vám budou sympatické, některé zase ne. Ve většině případů se bohužel nejedná o nějak zvlášť propracované postavy s velkou hloubkou, avšak to jsem od podobné knihy ani nečekala, takže mi to zase tolik nevadilo.

Pocity, dojmy, hodnocení
Tohle byla má premiéra knih od Sophie Kinselly, na kterou jsem se chystala už déle. Bohužel si teď po přečtení říkám, že jsem se do toho možná měla pustit spíše v angličtině, v té ty romantické věci většinou vyznějí lépe než v češtině. A také jsem si pro její čtení možná nevybrala vhodnou dobu, vzhledem k tomu, že jsem na podobný žánr neměla moc náladu a asi i proto mě kniha tolik nebavila. Nicméně jinak šlo o oddechové a milé čtení. Ohledně románů pro ženy jde o jednu z těch chytřejších knih.
Pokud tedy sháníte něco romantického, co má hlavu a patu, zkuste Lásku na zavolanou, přestože ten název zní lehce kýčovitě, samotný obsah není tak špatný.

Konečné hodnocení:
7/10


Zdroj obálky: www.goodreads.com
Zdroj obrázků: zde, zde a zde

Komentáře

  1. mám k tomu psát ještě něco dalšího? :D
    btw - pokud od Kinselly najdeš nějakou dobrou knihu, dej mi vědět. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne, myslím, že to není potřeba. :D
      Oukej, dám ti vědět. :D I když v blízké době to asi nehrozí. :D

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Tipy na knihy v angličtině

V posledních měsících jsem přečetla pár anglických knížek, o kterých jsem se zde na blogu vůbec nezmínila, vzhledem k mé neaktivitě. Nicméně teď zpětně mě to mrzí, proto jsem se rozhodla, že vám sepíšu tipy na anglické knížky z poslední doby, většinou se jedná o loňské novinky či o novinky ze začátku tohoto roku. Snad někdo z vás shledá tato doporučení nápomocná!