Přeskočit na hlavní obsah

Recenze: Doktor Proktor a prdicí prášek


Autor: Jo Nesbø
Originální název: Doktor Proktors prumpepulver
Přeložil: Jiří Vyorálek
Série: Doktor Proktor
Díl: 1.
Počet stran, vazba: 196 stran, hardback
Nakladatelství: Jota, 2012
Hodnocení na GoodReads: 3,84/5 (540 hodnotících)
Hodnocení obálky: 4/5 (líbí se mi :))

Něco málo k ději
Líza se cítí osamělá – její nejlepší kamarádka se odstěhovala pryč a ona si tak nemá s kým hrát. Ovšem zanedlouho se do jejich uličky přestěhuje nová rodina. Líza se tak seznámí se zvídavým chlapcem Bulíkem, který je úplně maličký a má zrzavé vlasy. Společně se spřátelí s potrhlým Doktorem Proktorem, vynálezcem prdicího prášku – ten se zpočátku jeví jako neužitečný, avšak dokud se nedostane do rukou Bulíkovi. Ten zapojí své mozkové závity a hned tu je nová zábava pro děti! Doktor Proktor navíc vynalezl supersilný prdonautí prášek, ideální pro astronauty, vhodný pro využití NASA. Možnost snadno vydělaných peněz vycítí zlotřilý pan Trán, jehož činy přivedou naše hrdiny do velkého nebezpečí.

Autor a styl psaní
Jo Nesbø se narodil roku 1960 v Oslu a vyrůstal ve městě Molde. Je to vystudovaný ekonom a finanční analytik. V současné době se živí jako spisovatel a hudebník. Nejznámější jsou jeho detektivní romány, ve kterých v hlavní roli působí Harry Hole – tyto knihy u nás vydává nakladatelství Kniha Zlín. V roce 2007 mu pak vyšla jeho první kniha psaná pro děti.

Trochu jsem se bála toho, jak se mi bude kniha číst, když se její autor jinak věnuje kriminálkám, ale nakonec jsem byla mile překvapená. Ta knížka je skvěle přizpůsobena dětským čtenářům – je tu spousta humoru a té dětské naivnosti. Nejsou tu zbytečně dlouhé popisy, které by děti nudily a nic není podáváno příliš složitě. Kniha je čtivá a tak nějak mile švihnutá. Já jsem se u ní bavila a řekla bych, že děti budou též.

Příběh, průběh děje
Když jsem se do této knihy pouštěla, moc jsem toho o ní nevěděla a o příběhu už vůbec ne, přestože název lecco napovídá. Jen jsem si nějak nedovedla představit, že by v celé knize opravdu mělo jít hlavně o ten prdicí prášek. No, nakonec o ten prdicí prášek šlo. Možná i kvůli tomu mi přišel celý příběh takový ulítlý a místy lehce šílený. Avšak jen v tom dobrém slova smyslu. Důležitý je tu i smysl přátelství a takové té dětské představivosti. Příběh je po všech stránkách milý, originální a hlavně humorný.

U příběhu se nudit nebudete. Všechno pěkně odsýpá, nejsou tu žádné zbytečné odbočky v ději. Je tu i několik překvapivých zvratů, které jsem třeba ani nečekala. A konečné rozuzlení toho všeho je taktéž velice zdařilé.

Prostředí
Tak kniha se odehrává v našem reálném světě, hezky na severu Evropy – konkrétně ve městě Oslo. Ulice, ve které žijí hlavní hrdinové, se jmenuje Dělová a právě v ní se většina děje odehrává, pokud pominu školu, kam chodí Líza s Bulíkem. Prostředí pro tuto knihu není příliš důležité, vše je popisováno tak akorát, aby se čtenář vytvořil jistou představu, však nic víc tu není nutné.

Postavy
Je to dětská knížka, tudíž je naprosto zbytečné čekat nějak komplikované postavy. To by k příběhu ani nesedělo. Mně osobně ke štěstí stačí vědět, že Bulík je sice mrňous, ale hrozně zvědavý kluk, který je pro každou zábavu. Líza je chytrá holka, nechybí jí ani odvaha, jen ji v sobě musí najít. A doktor Proktor je postarší pán, jenž má velké sklony k podivínství. Dohromady tvoří velice zajímavou kombinaci, která mě osobně dosti bavila a myslím, že bude bavit i děti, kterým je tato kniha určena. Postavy jsou prostě milé, občas lehce trhlé a jednoduše skvěle sedí k příběhu. A Bulík, ten mívá skvělé poznámky!

Pocity, dojmy, hodnocení
Už dlouho chci od pana Nesbøho zkusit nějakou jeho kriminálku, no nakonec jsem se dříve dostala k jeho první knížce pro děti. A mně osobně se velice líbila. Byla vtipná, místy dosti šílená, měla milý příběh a sympatické postavy. Navíc tu nechybí ani skvělé ilustrace! Knížka bude bavit malé i velké – alespoň to si myslím já. Pokud se chcete u něčeho odreagovat a snad i zasmát, určitě vám Doktora Proktora doporučuji všemi deseti. A rovnou ho podstrčte i mladšímu sourozenci, jestliže ho máte! Třeba to bude pro něj to pravé! :)

Konečné hodnocení:
8,5/10

Zdroj obálky: www.goodreads.com
Zdroj obrázků: zde, zde, zde a zde

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.