Přeskočit na hlavní obsah

Top 10 Influential Books Tag

V současné době to na blogu moc nežije, většinou se ode mě objevují jen recenze a to mě dost mrzí. Dneska jsem si shodou náhod zapnula video od Katytastic s Top 10 Influential Books Tag a tento tag mě velice zaujal. Nakonec jsem se rozhodla, že se do něj zapojím, i když bohužel ne formou videa, na to nemám prostředky a ani odvahu, ale zapojím se formou článku. Snad nebude ani vadit, že mě na něj nikdo nenominoval, že se prostě zapojuji sama. Kdo je autorem tohoto tagu, to bohužel netuším, kdyby někdo z vás náhodou věděl, napište mi, do článku to doplním. A pokud se sami budete chtít zapojit, budu jedině ráda, když si budu moci vaše články přečíst či se podívat na vaše videa!
A o co v tomto tagu vlastně jde? No, je to celkem prosté - má se uvést seznam deseti knih, které nás v životě nejvíce ovlivnily, nejvíce na nás zapůsobily, nějak nás změnily... Je to jen na nás, jak přesně to pojmeme.
Ještě jednou pro úplnost - nejsem autorkou tohoto tagu. Pouze jsem ho našla u Katytastic a rozhodla jsem se zapojit. :)

Tak jak vypadá můj seznam?

Myslím, že tento výběr nikoho z vás nepřekvapí. Harry Potter od J. K. Rowling je prostě moje srdcovka a to se už nikdy nezmění. I když mé první setkání s touto knihou nedopadlo nijak slavně. Jeden rok k Vánocům jsem dostala takový ten box, kde byly první čtyři díly - nevím, kolik mi mohlo být. Možná sedm let? Nu, když jsem se do knihy tenkrát pustila, odložila jsem ji s tím, že je to nuda (ani jsem nepřečetla první kapitolu a vzdala jsem to). Naštěstí jsem se k tomu o pár let později, někdy v šesté třídě, vrátila a naprosto tomu propadla. Od té doby jsem všechny díly četla několikrát a to kromě Harryho můžu říct už jen o jedné další sérii. Dodnes se k Harrymu ráda vracím. Je to série, která pro mě nikdy neztratí své kouzlo. Dokonce jsem tomu propadla natolik, že jsem dva roky hrála RPG z prostředí Bradavic, jop. :D :)

Za další tu mám knihy od Enid Blytonové, hlavně její série Dobrodružství mě doprovázala velkou část dětství. Postupně jsem si kupovala jednotlivé díly, jak za sebou vycházely a dodnes je mám všechny doma. Od Enid jsem četla téměř všechny série v té době vyšlé v češtině a všechny jsem měla ráda. Bavila mě dobrodružství, která ty děti zažívaly a vždycky jsem chtěla nějaké podobné zažít. Myslím si, že od Enid Blytonové by si každé dítě mělo přečíst nějakou knížku, to ona mě u čtení držela, když jsem byla malá. A určitě dám její knížky jednou přečíst svým dětem. Je úžasné, kolik kniha zvládla Blytonová napsat a já jsem opravdu ráda, že jsem se k nim jako malá dostala a mohla s nimi zažít hezké chvilky, na které mám krásné vzpomínky. :)

Těžko říct, kolik z vás bude tuto knihu a sérii znát, já mám ovšem trilogii Moira od Henriho Loevenbrucka opravdu moc ráda. Ani nevím proč, mamka mi ji prostě jednou koupila a já ji mám od té doby doma, bude to už pár let. Pustila jsem se do ní proto, že jsem neměla co číst a naprosto jsem se do ní zamilovala. Nevím, co bych na ni říkala teď, ale v mém srdci má už navždy pěkné místo. A proč je pro mě tak důležitá? Právě trilogie Moira mě od dobrodružných knih přivedla k fantasy knihám. Pokud se nepletu, četla jsem ji dřív než Harryho Pottera a nebýt jí, asi by mi trvalo déle, než bych si Harryho přečetla. Teď jsou fantasy knihy mou velkou láskou a za všech žánrů mě baví nejvíce. Takže děkuji mé mamince, že mi tyto knihy koupila a já jsem si je tak mohla přečíst. :)

Když jsem přemýšlela nad tím, které knihy do tohoto článku uvedu, kupodivu mi na mysl vytanula i série Mediátor od Meg Cabot. A já sem Mediátora opravdu musím uvést, protože to byla první série od autorky, která se postupem času stala jednou z mých nejoblíbenějších. Také to bylo po dlouhé době první dívčí čtení s paranormálními prvky. A když to tak vezmu, šlo vlastně i o mou první young adult knihu, do které jsem se pustila. Taktéž je tu první fiktivní kluk, do kterého jsem se zakoukala. Na Susannah s Jessem budu vždycky vzpomínat s úsměvem. A pokud budete chtít nějakou dobrou duchařinu, určitě vám doporučím tuto série. Hm... Normálně mám chuť si to znovu přečíst. :D :)

Zlatý kompas si možná plně nezískal mé srdce, ale další díly ze série Jeho temné esence od Philipa Pullaman už ano. Myslím, že v dnešní době by si tyto knihy zasloužily mnohem více pozornosti, než kolik se jim dostává. Jeho temné esence je série, která mě opravdu donutila přemýšlet nad spoustou věcí. A stále se nad ní občas zamyslím. Vlastně si teď říkám, že bych si ji hrozně moc chtěla přečíst znovu a asi to udělám... Až nějaký rok zpětně po přečtení jsem si totiž uvědomila, kolik narážek na víru v té knize je a teď bych to určitě vnímala úplně jinak. Zlatý kompas se možná jeví jako pohádky, avšak další díly mají mnohem větší hloubku. Celá série ve mně opravdu zanechala silný dojem.


Prosím, teď se nezačněte pohoršovat, ale já tu opravdu ságu Stmívání od Stephenie Meyer uvést musím, i když se mi zrovna dvakrát nechce. Jenže přece jenom k mé čtecí historii opravdu patří. Takový půl rok až rok jsem do ní byla poblázněná stejně jako mnoha dalších zhruba třináctiletých děvčat. Tohle je ta druhá série, kterou jsem četla víckrát než jednou, jop. Sice teď už vím, že to žádný zázrak není, nebojím se přiznat, že se mi to dříve líbilo. Ale víte co? Nebýt Stmívání, tolik si neoblíbím upíry a vlkodlaky a bývala bych se vůbec nakonec nedostala k urban fantasy, které mám teď tolik ráda. Nedostala bych se k paranormálním knihám, které mě teď tolik baví. Tudíž jsem vlastně ráda, že jsem se ke Stmívání dostala. Stejně tak jsem ráda, že je ta mánie už za mnou. :)

Do Hunger Games od Suzanne Collins jsem se pustila, aniž bych vůbec věděla, že je to nějaká dystopie. Také jsem vůbec netušila, že je to tolik populární série či že se tolik populární stane. Z knihovny jsem si ji půjčila jen kvůli zajímavému názvu. Samozřejmě jsem byla z knihy naprosto nadšená a ohromená. Hunger Games odstartovaly popularitu dystopií a já jsem dystopiím také nakonec propadla. Přesto HG stále označuji jako svou nejoblíbenější dystopii a pochybuju, že by mě někdy mohla nějaká dystopie podobně dostat. A mimochodem - právě díky Hunger Games jsem se začala zajímat o knižní blogy, začala jsem je navštěvovat, což byla v mém životě opravdu velká změna. Stále si myslím, že změna k lepšímu a doufám, že tomu tak opravdu je. :)


Pýcha a předsudek od Jane Austen mi ukázala, že i klasika mě může bavit, líbit se mi a může se mi moc dobře číst. Také mi díky tomu došlo, že i já jsem v duchu romantik, a jsem teď mnohem přístupnější romantickým knížkám, ty jsem dříve rázně odmítala, protože jsem si myslela, že jsou hloupé. Pýchu a předsudek řadím k té nejlepší klasice, kterou jsem doteď četla. A Austenovou jsem zařadila ke svým oblíbeným autorům. Řekla bych, že k této knize se jednou ráda vrátím, až na to budu mít čas. Také se moc těším, až si od Austenové přečtu nějaké další její knížky. Navíc kdo by se nezakoukal do pana Darcyho, že? :D Perfektní gentleman, kterého dneska člověk těžko najde.

A kdybych zde neuvedla knihu Ten, kdo stojí v koutě od Stephena Chboskyho, byla by to velká chyba. Je to jedna kniha z poslední doby, která na mě po citové stránce zapůsobila nejvíc. Lidi, já u téhle knížky brečela a to normálně u knih fakt nedělám. Nad Charliem a jeho životem jsem musela neustále přemýšlet a často stále přemýšlím. Já si i pamatuju některé citáty a to u mě není moc běžné. Tak ráda bych Charlieho jednou potkala a pevně ho objala nebo aspoň odepsala na jeho dopisy. Hrozně moc bych si chtěla tuto knížku znovu přečíst, jen kdyby bylo víc času... Ale v létě to asi vážně udělám, Charlie si to totiž zaslouží! Prostě... Taky bych se chtěla cítit nekonečně. :)


Na úplný závěr jsem si nechala knihu, která na mě zapůsobila natolik, že je mi jasné, že si musím od jejího autora přečíst všechno, co napsal, a že to všechno budu milovat. Mluvím o Mistbornu od Brandona Sandersona. Och, ta kniha je geniální fantasy. Už po pár stránkách jsem ji milovala. Sanderson má tak neuvěřitelnou fantazii! Svět v této knize je jeden z těch, ve kterých bych chtěla žít a nejlepší by bylo, kdybych byla třeba ten mistborn. Jsem plně přesvědčená, že od Sandersona se mi bude líbit cokoliv, až tolik tomu autorovi věřím. Také si myslím, že po Mistbornu se budu na fantasy knihy koukat trochu jinak, jop. Bože, jak skvělé by bylo tohle vidět jako film či seriál, ach... Ta kniha je fakt skvělá a já vám ji prostě doporučuji. A to ani nevzpomínám, kolik zajímavých myšlenek o víře přinesl druhý díl. Lidi, přečtěte si to!

Díky knihám jsem lepší člověk. Díky knihám jsem snílek. Díky knihám jsem šťastná. A mým největším přáním je napsat knihu, která jednou na někoho zapůsobí stejně jako tyto knihy na mě. :)

Co na můj seznam říkáte? A jak by vypadal ten váš? :)

Komentáře

  1. Tenhle TAG vypadá moc dobře, možná bych se taky mohla zapojit :). Celkově mě pár tagů zahraničních docela zaujalo, ale moje angličtina na tom není zas tak moc dobrá, abych to zvládla si to přeložit a zpracovat článek :)).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klidně se zapoj, budu se na článek těšit. :) Nu, kdyby jsi chtěla, můžeš mi napsat na email tinaspacilova@seznam.cz, já se na to podívám a kdyžtak ti s tím klidně pomůžu. :)

      Vymazat
    2. Dobře napíšu ti :) až bude víc času, teď toho mám moc a děkuju moc!! :).

      Vymazat
    3. Dobře, dobře. :) Beru na vědomí. :)

      Vymazat
  2. RPG som hrala aj ja :D Harry Potter je proste kráľ :D

    OdpovědětVymazat
  3. Harryho tiež absolútne zbožňujem, moja najväčšia srdcovka, celoživotná láska :3 Ja som to začala čítať v prvej triede, to som odložila, lebo ma to nebavilo a v takej druhej-tretej som sa do toho znova pustila a prečítala. Zamilovala sa do toho a to trvá ďalej. Akurát teraz si dávam re-reading, včera som dočítala trojku :3
    Harry pre mňa proste hrozne veľa znamená :3 A ovplyvnil ma aj Súmrak :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně! :D Harry je prostě Harry. :D Do re-readingu bych se fakt chtěla pustit, budu si na to muset najít zase čas, jop. :)
      Skvěle, nejsem v tom sama. :D

      Vymazat
  4. Harry Potter by u mě byl také na prvním místě, je to prostě něco, co se mnou zůstane na celý život. Velice mě také ovlivnila Pýcha a předsudek, tuhle knihu můžu číst pořád dokola. A pan Darcy, k tomu nemám slov! :D :3
    Pochopitelně i já jsem patřila mezi velké fanoušky celé série Stmívání, na kterou mám stejný názor jako ty. bez toho bych se nespíš o nadpřirozeno a fantasy celkově tolik nezajímala, série to není špatná, já jí mám stále celkem ráda (v mezích, není to zrovna kvalitka :D). Hunger Games je moje oblíbená dystopická série, kterou už jsem dokonce četla dvakrát, mám to celé moc ráda. Ten, kdo sotjí v koutě se mi sice líbilo, ale tolik mě to nezasáhlo jako ostatní.
    Jak tak na to koukám, tak si tenhle tag taky možná dám na blog, je to parádní nápad! Doufám, že ti to nebude vadit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Harryho jednou dám přečíst svým dětem nebo jim ty knížky budu sama předčítat, ale určitě na něm budou vyrůstat. :) Harry se vážně můžeš číst v jakémkoliv věku a to je na něm skvělé. :) Jó, pan Darcy! :D Kéž by byl skutečný. :D :)
      Mně to Stmívání v posledních letech otrávily hlavně ty filmy, jinak by mi to tolik nevadilo. Ale pořád zastávám názor, že ta novela o Bree je z celé série nejlepší. :) Hunger Games jsem četla už před docela dlouhou dobou, mohla bych se do toho pustit znovu, jop. Jasně, chápu, že všechny Charlieho příběh tolik nenadchne. Třeba mé spolužačce se to moc nelíbilo, i když já to naprosto zbožňuju. :) Každému se líbí něco jiného. :)
      Vadit mi to samozřejmě nebude! :D Vlastně se budu na tvůj článek moc těšit. :)

      Vymazat
    2. I když děti nechci, kvůli Harrymu si je snad pořídím :D Vždycky si totiž představuju, jak jim to budu spolu s Hobitem předčítat místo nějakých trapných pohádek :D
      Je pravda, že filmy Stmívání byly hodně trapné, ale na jednu stranu ani ty knihy nejsou zrovna nějak inteligentní. Ale všimla sis někdy, že v knihách (to je jedno kterých) občas bývají trapné momenty, které ale vyzní tisíckrát hůř, když jsou ve filmu? :D
      Já mám Charlieho ráda, to jo, už jsem to dokonce četla dvakrát. Ale asi by mě nenapadlo dát to do tohohle tagu. Je to ale můj, čistě osobní, dojem, protože naprosto chápu, že tahle kniha dokáže ovlivnit.

      Vymazat
    3. No vidíš! Máš nějakou motivaci! :D
      Jo, ve filmu spousta věcí vyzní trapněji než v knize. :D Tak je to často a u toho Stmívání to bylo vážně vidět. :D
      Jasně, tak každý to má jinak. :) Na mě ta knížka zapůsobila hlavně i v tom směru, protože mám pár věcí s Charliem společné, proto jsem ho dokázala pochopit a tak. :)

      Vymazat
  5. Hele. Tohle by mohl být takový nekomplikovaný, hezký článek. Asi taky jeden udělám. :D
    Zajímavý výběr knih. Připomněla jsi mi Jeho temné esence a moje dávno zapomenuté odhodlání si to pořídit a přečíst v aj. :D Taky se mi ty knihy hodně líbily. Jsou zvláštní a jiné a skvělé. :))
    Sanderson. ♥♥♥ K tomu není co dodat. Věděla jsi, že David prodává knížky, a mezi nimi byla i Cesta králů? Už ji ale prodal. Vědět do dříve, už mi to letí poštou domů. :D
    Z Tvých knih mě ještě zaujal Mediátor a Twilight. Kdybych já osobně měla nějaké knihy vybrat, tyhle dvě to nebudou, ale je pravda, že jako mladší jsem tyhle dvě série taky přečetla a asi mě ovlivnily. Damn, co to kecám, díky Twilight jsem si vlastně založila blog, asi tak. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klidně udělej! :D :)
      To jsem ráda, že v tom nejsem sama. :) V angličtině bych si na to asi netroufla, ale v češtině si klidně dám někde re-reading. :D :)
      Jop, vím to. Vlastně jsem mu o tu knihu i krátce po vydání jeho článku psala, ale někdo byl přece jenom rychlejší než já. :D Dost mě to naštvalo, za dvě stovky to nikde neseženu. :D Tak někdy jindy, no. :D :)
      No vidíš a proto by si ten Twilight uvést měla, ne? :D Jak jsem psala, Twilight jsem moc napsat nechtěla, ale musela, jop. :D
      A ten článek koukej napsat, jsem zvědavá na tvůj seznam! :D :)

      Vymazat
    2. Angličtina je takhle strašně přeceňována. Když se začteš a zvykneš si na autorovy obraty, je to většinu v pohodě. Jasně, nechápeš každé slovíčko a asi nemáš tak komplexní zážitek jako v rodné řeči, pokud nejsi na hodně vysoké úrovni, ale je to jenom o tom zkoušení. :))
      Twilight uvedeno. A pořád tomu nevěřím. :D :D
      Splněno. :D

      Vymazat
    3. Jasně, vím, že jde hlavně o to se do té anglické knížky začíst. :) Když se mi to povedlo, šlo mi to docela dobře. Ale začíst se, to je občas problém. :D To člověk musí mít trpělivost a tu já nemám. :D
      Šikulka. :D
      Vím, vím a už mám samozřejmě přečteno. :D :)

      Vymazat
    4. No vidíš! Já to taky ze začátku zas tak nezvládala. :D Cože všechno jsi četla?

      Vymazat
    5. Já teď na to čtení v angličtině moc nemám čas, jsem ráda, že stíhám něco přečíst v češtině, ale doufám, že v létě se do toho pustím trochu víc. :)
      Jinak jsem přečetla Fangirl, dvě knížky od Kelly Oram, ty dvě knížky s hláškami z knihkupectví a nějaké ty kratší povídky, jop. :)

      Vymazat
  6. Tak my se shodneme asi jenom v tom Harrym Potterovi, co je klasika.. U mě to dál byl třeba Hobit a Pán prstenů, také Eragon a další nevím - je to těžké, ale určitě nějaká ta komiksová kniha :) Julča → www.fantasy-maniak.blog.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hobit je fajn, ale já jsem ho četla docela nedávno a nepocítila jsem na sobě nějaký vliv. :) Pána prstenů jsem ještě nečetla, to musím přiznat, že jsem ostuda, přestože ho mám doma. I když pokud bych měla vybírat filmy, tak Pána prstenů určitě uvedu. :D :) A Eragona jsem nikdy neměla ráda tolik jako ostatní. :) Komiksy moc nečtu, i když bych ráda, ale třeba V jako Vendeta se mi vážně moc líbilo. :)

      Vymazat
  7. Naprosto mi mluvíš z duše! :) HP mě taky nejdřív nebavil a vrátila jsem se k němu v 11ti. A Blytonová! Já ji tak zbožňovala! A ze všech jejích knížek nejvíc právě Dobrodružství na ostrově :D Charlieho bych strašně ráda objala a ujistila ho, že je skvělej.. HG ani nepotřebuje komentář :D A Mistborna by si měl přečíst ÚPLNĚ KAŽDÝ! Také jsem už po pár stránkách byla přesvědčená, že všechno od Sandersona musí být geniální! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je skvělé! :D :) Koukám, že v tomhle vážně nejsem sama, to je fajn. :) Blytonová, to je prostě klasika! A zaručená kvalita. Já měla celkově tu sérii Dobrodružství nejradši, i když je pravda, že ten první díl se mi taky líbil nejvíce. :) Jo! Charlie si to objetí zaslouží! :) S Mistbornem naprosto souhlasím! To je prostě povinné čtení. :D Sanderson je vážně pan autor. :D :)

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.