Přeskočit na hlavní obsah

Mých TOP 5 autorů

Přemýšlela jsem, co za článek na blog sepsat, aby to nebyla další recenze, když jsem teď uveřejnila tři nedlouho za sebou. Plus mám chuť na sepsání nějakého seznamu. Tak jsem si řekla, proč nesepsat další mou TOP pětku? Dále vyvstala otázka, co za TOP pětku sepsat. Nakonec jsem se rozhodla, že vám dnes představím svých TOP 5 autorů, které mám v současné době nejradši. Zároveň s tím se pokusím uvést i důvody, proč tomu tak je. Budu ráda, když mi pak do komentářů hodíte jaké autory máte rádi vy.


BRANDON SANDERSON

Příklad tvorby: série Mistborn, série Archiv Bouřné záře, Elantris, série Rithmatist, série Reckoners
Přečtená tvorba: dva díly ze série Mistborn, novely Císařova duše, Odvěký meč: Probuzení, Spousta (uvedené novely vyšly v ČJ jako kniha Tři tváře)

Brandon Sanderson je v současné době můj úplně TOP autor, pro mě osobně je nejlepší z nejlepších a mám v plánu si od něj postupně přečíst všechno, co napsal, a také si to pokud možno pořídit. Pokud můj blog už nějakou chvíli sledujete, jistě víte, jak moc jsem si první dva díly ze série Mistborn, které jsem stihla přečíst, zamilovala. Nedávno jsem se přesvědčila, že Sanderson dokáže napsat skvělý příběh a ani k tomu nepotřebuje neskutečné množství stránek, to všichni autoři nezvládnou, obzvlášť pokud jde o fantasy. Sanderson je člověk s neskutečnou fantazií, naprosto nechápu, kam na všechny ty nápady chodí. Navíc umí velmi poutavě psát, jeho postavy bývají velice lidské a příběhy mívá do puntíku promyšlené - opravdu dobře umí čtenáře převést. Přitom je to také dosti výkonný autor - stačí na jeho webových stránkách sledovat jeho psací postupy u jednotlivých knih. Také je poměrně všestranný - kromě epické fantasy napsal i sérii určenou pro děti (Alcatraz), série Rithmatist a Reckoners je zase určena pro dospívající a novela Spousta má blíže spíše ke sci-fi než k fantasy. Podle mě si v Sandersonových knihách každý najde něco.
Jestliže jste od Brandona Sandersona ještě nic nečetli, koukejte to pořádně rychle napravit!


RICK RIORDAN

Příklad tvorby: série Percy Jackson a Olympané, série Bohové Olympu, série Kroniky Cartera Kanea, Percy Jackson's Greek Gods
Přečtená tvorba: celá série Percy Jackson a Olympané a celá série Kroniky Cartera Kanea, čtyři vydané díly ze série Bohové Olympu, The Demigod Files, novely The Son of Sobek a The Staff of Serapis

Rick Riordan je za Brandonem Sandersonem hodně těsně. I vzhledem k počtu přečtených knih je asi jasné, jak moc mě autorova tvorba baví. Rick Riordan totiž naprosto úžasným způsobem zapracoval řeckou, římskou a egyptskou mytologii do současnosti a ve všech případech si s tím poradil trochu jinak. Nejdříve začal knihami určenými spíše dětem, čemuž přizpůsobil i svůj styl vyprávění, který je (nutno podotknout) velmi humorný, ovšem jeho knihy dospívají společně se čtenáři, kteří je čtou. Pan Riordan dosti chytrým způsobem do svých knih zakomponoval i vážnější témata - třeba se zabývá důležitostí přátelství a tím, jak je nutné brát lidi takový, jací jsou. Že když jste trochu jiní, nemusí to nutně znamenat, že jste špatní - co vy víte, třeba vám v žilách koluje božská krev! Tvrdit, že Percy Jackson nemá promyšlený příběh, je pro mě osobně kacířství! Ono je to totiž naprosto naopak - Riordan má své knihy promyšlené velice dobře. A musím zmiňovat, jak napínavé jeho čtení bývá? Při finálním dílu Bohů Olympu asi umřu.


ILONA ANDREWS
(manželé Ilona a Gordon Andrews)

Příklad tvorby: série Kate Daniels, série Innkeeper Chronicles, série The Edge
Přečtená tvorba: pět dílů ze série Kate Daniels, pár povídek z pohledu Currana

Ilona Andrews je v současné době asi má nejoblíbenější autorka knih ze žánru urban fantasy. Zatím jsem četla hlavně knihy týkající se světa Kate Daniels, ovšem mám za sebou i pár kapitol z Clean Sweep (to jsem přestala číst kvůli nedostatku času, ale mám v plánu se k tomu vrátit), takže vím, že takhle autorská dvojice mě baví, i když nepíše zrovna o Kate. Nejradši mám asi humor, který se v knihách vyskytuje, i když ten je rozhodně zapříčiněn díky skvělým postavám, které v knihách vystupují (ano, mluvím hlavně o Kate a Curranovi). Avšak on i ten jejich svět je dosti povedený a i příběhy mívají pěkně promyšlené. Většinu knih od Andrews jsem zhltla vážně rychle a jen se těším, až se mi do rukou dostane její další tvorba. Fajn je také fakt, že kvalita knih má stoupavou tendenci, takže je další dílko lepší a lepší. Věřím, že od této dvojice autorů by se mi mohlo líbit téměř všechno.


RAINBOW ROWELL

Příklad tvorby: Eleanor & Park, Fangirl, Attachments, Landline
Přečtená tvorba: Fangirl

Asi si říkáte, jak je možné, že do tohoto seznamu řadím i Rainbow Rowell, když jsem od ní četla jen jednu knihu? Nu, je to proto, jak moc dobrá ta jediná kniha byla. Neskutečně úžasná. Na Fangirl se mi strašně moc líbilo, že hlavní postavy mají k dokonalosti jen opravdu daleko, že jde o postavy velice reálné. Styl psaní mi opravdu sedl a i po příběhové stránce mě kniha nadchla. Perfektně jsem se do hlavní postavy Cath dokázala vžít. Pro mě osobně je Fangirl nejlepší contemporary, kterou jsem zatím četla. V blízké době se chystám i na Eleanor a Parka, což je autorčina druhá kniha pro dospívající. A já pevně věřím, že i tato kniha se mi bude líbit. Další dvě autorčiny knížky jsou určené pro dospělé, ovšem to mi nedělá nejmenší problém. Na tvorbě paní Rowell je patrně nejlepší to, jak reálně její příběhy a postavy působí, podle mě má každý šanci si alespoň v jedné postavě najít kousek sebe. V Rainbow Rowell mám zkrátka obrovskou důvěru, věřím, že se mi bude líbit jakákoliv contemporary kniha, kterou napíše.


J. K. ROWLING
(pseudonym Robert Galbraith)

Příklad tvorby: série Harry Potter, Prázdné místo, série Cormoran Strike
Přečtená tvorba: série Harry Potter + doplňkové knihy k této sérii z Bradavické knihovny

Umístění J. K. Rowling až na pátém místě neznamená, že bych ji z uvedených autorů měla ráda nejméně. Rowlingová je a vždycky bude autorka, která mi navždy zůstane v paměti. Kdo by si také nepamatoval člověka, který vytvořil úžasného Harryho Pottera? K tomu si vezměte, jak zajímavý životní příběh Rowlingová má. Bohužel nemůžu posoudit její další tvorbu, protože jsem ji ještě nečetla, nicméně se na její další knížky chystám a tak nějak mám pocit, že si mi budou líbit, i když je tu tolik lidí, které spíše zklamaly. A i kdyby ty knihy náhodou zklamaly i mě, autorku za to rozhodně nezavrhnu, protože v Harrym ukázala, jak moc dobrá spisovatelka je. A ne, to mi nikdo nevymluví - Rowlingová JE skvělá spisovatelka. Myslím, že není nutné, abych tu obhajovala, proč jsem ji do seznamu zařadila. Už ani nevím kolikrát jsem Harryho četla a ani si netroufám odhadovat, kolikrát ho ještě číst budu.


Vybrat těch pět autorů nakonec nebylo tak těžké, jak jsem se bála, že bude. Celkem rychle jsem měla jasno, koho do tohoto seznamu chci uvést. Jasně, je tu spousta jiných spisovatelů, jejichž tvorbu mám moc ráda - kupříkladu jde o Meg Cabot, Patricii Briggs, Lynn Flewelling, Trudi Canavan, Kerstin Gier, Jane Austen či o Scotta Westerfelda, ale jako první mi na mysl přišla ta pětice uvedená výše. A zrovna teď vážně jde o autory, jejichž knížky bych si s radostí přečetla několikrát, na jejichž knížky se vždycky nehorázně těším a nemůžu se dočkat, až vydají něco dalšího. Takže tak!

Co říkáte na mou pětici? A kteří autoři by patřili do té vaší? Moc se těším na vaše komentáře! :)

Komentáře

  1. Sandersooooon who hooo :D :D naj naj naj .. ehm , Rowlingová tiež pohoda , ostatných už nepoznám :) len z počutia

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sanderson je nejlepší! :D Neznáš Ricka Riordana? Ale toho bys možná mohl zkusit. Netvrdím, že se ti to bude na sto procent líbit, ale Percy Jackson je vážně moc fajn, rozhodně je to aspoň takové oddechové čtení. A následující Bohové Olympu jsou výborní. :) Doporučuji se na jeho tvorbu mrknout. :)

      Vymazat
  2. Ilona Andrews a J. K. Rowling taky patří k mým nejoblíbenějším autorkám.
    Na Rainbow Rowell se teprve chystám, čekám až její knihy vyjdou v češtině:)
    Brandon Sanderson píše skvěle, ale momentálně od něj čtu Steelheart a nejsem z toho nijak odvařená, já ty dystopie moc nemusím...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že ti knížky od Rainbow Rowell sednou! Fangirl byla vážně bezva čtení a já jsem moc ráda, že i ona u nás příští rok vyjde. :) A věřím, že i Eleanor a Park bude skvělá kniha! :)
      Já jsem zvědavá, jaká tahle jeho kniha pro mládež bude - zatím jsem od něj četla hlavně to fantasy, jop. Ale nemyslím si, že by se mi to nelíbilo. A dystopie mi nevadí, obzvlášť když jsou něčím originální. :)

      Vymazat
  3. Manželia Andrewsovci a Rowlingová patria aj do mojej topky ! Kate je bombastická hrdinka a Curran je proste božský :D Nedávno som si kúpila Mistborn- Finální říše, ale ešte som sa k nemu nedostala.. tak som zvedavá....Od Rainbow Rowell som začala čítať Fangirl, no bolo to na tablete... neviem ako sa mi podarilo reštartovať celý systém a tak neviem kde som skončila :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kate a Curran - ti jsou nejlepší! :D Jeden z mých nejoblíbenějších párů vůbec. :D :) Jé, k Mistbornu se musíš dostat co nejdřív! A doufám, že se ti bude líbit. :) Och, tak to mě mrzí. :/ Ale zkus to vypátrat a dočíst, ta knížka je vážně dobrá. :)

      Vymazat
  4. Odpovědi
    1. S tvorbou Neila Gaimana mám v plánu se teprve blíže seznámit. :) Zatím jsem od něj četla jen Hvězdný prach - to byla moc dobrá knížka, ale nepřesvědčila mě, že musím Gaimana jako autora zbožňovat. Ovšem musím uznat, že scénář k epizodě The Doctor's Wife z Doctora Who se mu fakt povedl! A v následujících týdnech plánuji číst Oceán na konci uličky, tak uvidíme, jak se Gaiman předvede. :)

      Vymazat
  5. Anooo, J. K. Rowling a Rainbow!! Mě Rowlingová svými dalšími knihami mimo Bradavice rozhodně nezklamala. Je v tom pořád vidět ten její styl psaní a pořád je to strašně čtivé, ať už je to detektivka nebo společenský román. Osobně se mi víc líbí právě to Prázdné místo a ráda bych si ho přečetla znovu. Jsem ale upřímně zvědavá i na další díly Cormorana Strikea.
    O mém vztahu s Rainbow už víš. Já jí prostě miluju a všechno co tahle ženská napíše, prostě a jednoduše hltám. Myslím, že to tak bude i s Landline, nemůžu se dočkat, až tu knihu budu držet v ruce.
    Jinak už pekelně dlouho se chystám na tu Kate Daniels! Láká mě to, ale pořád tu jsou knihy, které si chci přečíst mnohem víc. A Percyho Jacksona od Ricka Riordana jsem dřív strašně žrala. Teď už si z toho tolik nepamatuju, takže si brzy budu dávat re-reading (asi celé série, pokud se mi bude líbit první díl) :)
    Moc hezký článek!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musím se k těm dalším knížkám od Rowlingové už dostat! Jenže když ony to jsou takové bichle... Ale ráda bych do konce roku přečetla aspoň jednu z nich, tak uvidíme, jak mi to vyjde. :D
      Jo, jo, vím. :D A hrozně ti závidím, že jsi měla čas na její další knížky! Ale Eleanor a Parka chci přečíst ještě před českým vydáním, tak mi drž palce, ať to zvládnu! Landline mám v plánu si pořídit, jen čekám na to levnější paperbackové vydání, které má vyjít někdy na začátku příštího roku. :)
      Jasně, to chápu, ale doporučuji se ke Kate jednou dostat. :) Dej si re-reading Percyho! Ať můžeme sdílet společné nadšení z Riordanovy tvorby. :D
      Děkuji! :)

      Vymazat
  6. Neviem, ako by som zostavila svoju päťku.:D Ale napríklad s chválou Rowlingovej môžem iba súhlasiť - tiež som zatiaľ čítala iba HP, ale práve touto sériou dokázala niečo neuveriteľné, takže...:) Taktiež úplne chápem tvoju voľbu s Rainbow Rowell - Fangirl je skvelá.:) Dúfam, že sa ale dostanem aj k autorkiným ďalším dielam.:D
    Rick Riordan má veľmi príjemný štýl písania, musím sa konečne dostať k tým Bohom Olympu.:)
    O Kate a Curranovi by som si raz rada niečo prečítala, hádam to vyjde.:D
    Sanderson je rozhodne dosť akčný, len keby napísal aj pokračovanie Ritmatika (aka jedinej knihy, čo som zatiaľ od neho čítala... asi to musím zmeniť, čo). :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, jo, Rowlingová je prostě Rowlingová. :) Taky doufám, že se brzo dostanu k další tvorbě od Rainbow Rowell. :)
      Snad se ti Bohové Olympu budou líbit tolik jako mně. :D :)
      Musí to vyjít! Ti dva jsou fakt bezva. :D
      Tak on to určitě napíše. Kdy, to je ta pravá otázka. :D Vzhledem k tomu, kolik sérií má rozpracováno, je dost možné, že to bude ještě nějakou chvíli trvat. :) Ale zas výhodou je, že do té doby je tu spousta jiných knih, které si od něj můžeš přečíst. :D

      Vymazat
  7. Sanderson je i pro mě absolutně top autor. Četla jsem od něj zatím jen všechny 4 Mistborny a Elantris, ale doma mám zatím nepřečteného Vyjednavače a mám v plánu pořídit si od něj úplně všechno. Přijde mi, že v jeho příbězích je vše, nač si vzpomeneš, a každý si tak najde své. Hrozně se mi líbí, že když přijde nějaký zvrat nebo odhalení, často je to něco, na co mohl čtenář přijít sám. Jenže nepřišel. :D
    I Rowlingovou a Riordana mám ráda, ale četla jsem od nich vždy jen jednu sérii (Harryho a Percyho), takže o nich nemůžu mluvit jako o oblíbených autorech, jako spíš o oblíbených knížkách. :)
    Fangirl bych měla dostat k Vánocům :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Elantris bych si chtěla móc přečíst a hlavně i pořídit, i když ji budu shánět asi docela marně. :D Vyjednavač je na mám nákupním seznamu taky dost vysoko - všimla jsem si, že je teď zase skladem, takže toho musím využít! A budu doufat, že v blízké době udělají dotisk i té Elantris, jop. :) A naprosto souhlasím, u Sandersona si každý najde něco. :)
      Pokud se ti líbil Percy, doporučuji přečíst i Bohy Olympu. :) A když budeš mít chuť, tak i ty Kroniky Cartera Kanea. :D
      Tak to je skvělé! Přeji, aby se ti líbila tolik jako mně. :)

      Vymazat
  8. Souhlasím. Podle mě je J. K. Rowling jedna z nejlepších spisovatelek tohoto století. :)

    OdpovědětVymazat
  9. O Rainbow Rowell už přemýšlím, že bych si od ní něco přečetla, poslední dobou jí všichni opěvují, tak by to mohlo stát za to. Navíc všichni říkají, že má reálné postavy a nedokonalé, a to by mi opravdu bodlo, po všech těch úžasných a chytrých kráskách. ASi jsi mě definitivně navnadila, protože jsi asi pátý člověk, u kterého čtu, jak je super. Jdu si přečíst tvojí recenzi :)

    Jinak Percyho jsem nečetla, stejně jako Harryho Pottera. Teď Harryho mám doma v angličtině, ale pořád jsem se nějak nezačetla. Ale rozhodně tomu dám ještě šanci :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu doporučuji tvorbu od Rainbow Rowell zkusit! Když tak můžeš počkat na Eleanor a Parka, to vyjde v češtině už v listopadu. :) Ovšem já si myslím, že v angličtině to bude přece jenom kousek lepší. Rozhodně ta Fangirl byla v angličtině skvělá.

      Tak držím palce, aby se ti povedlo do Harryho začíst! Já jsem na Harrym vyrůstala, takže ho nekriticky zbožňuji, proto moc nechápu, jak se to může někomu třeba nelíbit. :D Ovšem neříkám, že to je tvůj případ - já sama jsem se do prvního dílu napoprvé nemohla začíst a musela jsem to zkoušet znovu o pár let později. :)
      Percyho také doporučuji, ale tam chápu, pokud to někoho nebaví, ty první díly jsou přece jenom takové dětinské. :)

      Vymazat
  10. Skvělý výběr :) O Iloně Andrews tedy slyším poprvé, ale asi bych se jí mohla mrknout na zoubek :) Na Mistborn se chystím už hrozně dlouho, ale nějak se vždycky naskytla jiná kniha a já pak Sandersona odkládám a odkládám. Však víš, jak to chodí...Od Rainbow Rowell jsem přečetla taky jen Fangirl, ale její styl je naprosto okouzlující a já mám doma všechny její knihy kromě Attachments, takže doufám, že na ně přijde řada brzy. Asi sáhnu po Landline :) J.K. je samozřejmostí a Rick je super....musím si dát re-reading prvních dvou dílu Percyho, abych mohla pokračovat. Moc si je totiž nepamatuji :) Jinak zrovna dnes jsem zvěřejnila Top týdne týkající se autorů, se kterými bych se ráda setkala a tento žebříček tak trochu odráží moje oblíbené autory, takže pokud tě to zajímá, tak víš, kde mě najít :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :) Vážně? Nu, pokud nemáš nic proti urban fantasy, tak doporučuji se po této autorské dvojici mrknout. :) Ale Mistborn si musíš přečíst! :D Nejlépe hned! Od Rainbow budu mít brzy všechny knížky - zrovna teď záleží na rychlosti dodání z BD, i když Attachments si asi nechám dát pod stromeček, jop. :D Já se zrovna teď chystám na Eleanor a Parka - chci to mít přečteno před českým vydáním, abych to mohla zrecenzovat a důrazně všem doporučit, že si to prostě musí přečíst, když už to v té češtině vyjde. :D Re-reading prvního dílu Percyho jsem měla na začátku měsíce a plánuji v re-readingu pokračovat. Sice nevím kdy, ale rozhodně se na to chystám. :) Jé, na článek se jdu mrknout! :)

      Vymazat
  11. Skvělý výběr! Myslím, že bych byl na tom asi trochu stejně, akorát bych si nejdříve musel přečíst něco od Sandersona... ale dobré je, že aspoň někdy po Mistbornu pokukuji! :D Jinak, pěkný článek a po přečtení jsi mě vážně naťukla k tomu, abych něco takového taky sepsal! :);)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :) Od Sandersona si už konečně musíš něco přečíst! :D Pokud se ti nechce třeba začínat žádné série, tak fakt doporučuji zkusit ty Tři tváře - už jen na těch třech novelách Sanderson ukazuje, jak skvělý autor je. :) Jé, budu jedině ráda, když něco podobného sepíšeš! Určitě by mě zajímali tví oblíbení autoři. :)

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.